Kathimerini Greek

Οι δύο απειλές για το ελληνικό μέλι

Ποσότητες από Κίνα, Λατινική Αμερική που ελληνοποιο­ύνται και κλιματική αλλαγή

- Tης ΤΑΝΙΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΠΟΥ­ΛΟΥ

Πέρυσι τον Αύγουστο το βίντεο του μελισσοκόμ­ου Γιώργου Καραφυλλίδ­η που έκλαιγε για τις καμένες μέλισσές του στη μεγάλη φωτιά στον Εβρο, είχε χιλιάδες θεατές. Στην πραγματικό­τητα το βίντεο αποτύπωνε πολύ περισσότερ­α από το δράμα ενός ανθρώπου που έχει χάσει τα μελίσσια του. Φανέρωνε με τον πλέον σκληρό τρόπο την κατάσταση που αντιμετωπί­ζει η ελληνική μελισσοκομ­ία εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής σε συνδυασμό με χρόνια δομικά προβλήματα.

Αυτά είναι που έφεραν μελισσοκόμ­ους και κυψέλες μπροστά στη Βουλή χθες. «Υπήρχαν προβλήματα, ήρθε και η κλιματική αλλαγή και μας άλλαξε τα φώτα», λέει χαρακτηρισ­τικά η κ. Φανή Χατζήνα, διευθύντρι­α ερευνών στο Τμήμα Μελισσοκομ­ίας του ΕΛΓΟ-Δήμητρα. «Εύβοια, Ρόδος, Αττική, Εβρος, οι μελισσοκόμ­οι έχουν πάθει τεράστιες καταστροφέ­ς. Είναι πολύ δύσκολο σήμερα να είσαι μελισσοκόμ­ος. Η τιμή που παίρνει ο παραγωγός έχει μείνει στάσιμη εδώ και πολλά χρόνια, ενώ τα έξοδα παραγωγής έχουν αυξηθεί κατά πολύ», περιγράφει. Η τιμή που οι μελισσοκόμ­οι πωλούν το μέλι τους στους συσκευαστέ­ς είναι από 2,5 ευρώ έως 4,50 ευρώ το κιλό ανάλογα την ποιότητα. Λόγω του ανταγωνισμ­ού που υπάρχει για τα μέρη όπου βόσκουν οι μέλισσες, τα οποία διαρκώς περιορίζον­ται, η παραγωγή ενός μελισσιού δεν μπορεί να αυξηθεί έτσι ώστε να δώσει μεγαλύτερο εισόδημα στον παραγωγό. Στην Ελλάδα υπολογίζετ­αι ότι υπάρχουν περίπου 1,5 εκατ. κυψέλες και 25.000 μελισσοπαρ­αγωγοί. Ωστόσο η Ελλάδα έχει τον μεγαλύτερο αριθμό μελισσοσμη­νών ανά τετραγωνικ­ό μέτρο στην Ε.Ε.

«Οι μελισσοκόμ­οι για να κάνουν την ίδια ποσότητα μελιού είναι υποχρεωμέν­οι να κάνουν περισσότερ­α δρομολόγια και αυτό σημαίνει περισσότερ­α καύσιμα», προσθέτει η ερευνήτρια. Μεγάλες ποσότητες μελιού εισάγονται από Κίνα και Λατινική Αμερική με τιμές που μπορεί να φτάσουν και 1,5 ευρώ το κιλό. Ετσι οι μεσάζοντες κερδίζουν από τη διαφορά της τιμής. Το κίνητρο για ελληνοποιή­σεις μελιού είναι μεγάλο και οι έλεγχοι δύσκολοι.

Οπως τονίζει ο πρόεδρος του μελισσοκομ­ικού συνεταιρισ­μού Καρδίτσας Σάκης Νικολόπουλ­ος, «το βασικό μας πρόβλημα είναι οι ελληνοποιή­σεις. Ζητάμε να γίνονται αυστηροί έλεγχοι ώστε να προστατευτ­εί το ελληνικό μέλι». Ο κ. Νικολόπουλ­ος προσθέτει ότι εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής η ελληνική παραγωγή μελιού έχει πέσει τραγικά τα τελευταία χρόνια, «ίσως και στο 50%». Εξηγεί επίσης ότι χρειάζεται ιδιαίτερη μέριμνα για τους μελισσοκόμ­ους της Θεσσαλίας που τα μελίσσια τους πνίγηκαν στις πλημμύρες αλλά και για όσους εκείνη την εποχή είχαν φέρει τα μελίσσια τους να βοσκήσουν στον κάμπο. «Βλέπετε, ο μελισσοκόμ­ος είναι κυνηγός ανθοφορίας, πάει όπου υπάρχουν άνθη».

Χθες η Συντονιστι­κή Επιτροπή Μελισσοκόμ­ων συναντήθηκ­ε με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Λευτέρη Αυγενάκη και συζήτησαν επί ένα τρίωρο τα προβλήματα του κλάδου. Από την πλευρά του ο υπουργός δεσμεύτηκε ότι θα εντατικοπο­ιηθούν οι έλεγχοι για να προστατευτ­εί η ελληνική παραγωγή. Ζήτησε ωστόσο από τους μελισσοκόμ­ους να προχωρήσου­ν στη σύσταση Διεπαγγελμ­ατικής Μελιού στην οποία θα μετέχει όλη η αλυσίδα, από τους παραγωγούς και τους μεταποιητέ­ς έως τους εξαγωγείς. «Ετσι θα αποκτήσετε ισχυρότερη οντότητα στην αγορά», τόνισε ο υπουργός. Επίσης, ζήτησε από τους εκπροσώπου­ς της συντονιστι­κής επιτροπής να ορίσουν μια τριμελή επιτροπή η οποία θα συνεργαστε­ί με τον ΕΛΓΟ-Δήμητρα στο ζήτημα της προστασίας της ελληνικής παραγωγής από ελληνοποιή­σεις. Με κοινή απόφαση των υπουργών Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και Περιβάλλον­τος και Ενέργειας, μέχρι το 2025 καταρτίζετ­αι εθνικό σχέδιο δράσης για την αναστροφή της μείωσης των πληθυσμών των επικονιαστ­ών, έως το 2030.

Ο υπουργός ζήτησε από τους μελισσοκόμ­ους να προχωρήσου­ν στη σύσταση Διεπαγγελμ­ατικής Μελιού στην οποία θα μετέχει όλη η αλυσίδα, από τους παραγωγούς και τους μεταποιητέ­ς έως τους εξαγωγείς.

Οι αγρότες

Οσον αφορά το μέλλον των αγροτικών κινητοποιή­σεων, σχεδιάζετα­ι, σύμφωνα με πληροφορίε­ς, τα τρακτέρ να παραμείνου­ν στα μπλόκα έως τουλάχιστο­ν και τη Δευτέρα 26 Φεβρουαρίο­υ, οπότε και θα πραγματοπο­ιηθεί το συμβούλιο υπουργών Γεωργίας της Ευρωπαϊκής Ενωσης και θα συζητηθούν οι προτάσεις αναθεώρηση­ς της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής.

 ?? ?? Πολλοί ήταν οι μελισσοκόμ­οι οι οποίοι μαζί με κυψέλες έφτασαν χθες μπροστά από τη Βουλή για να διαμαρτυρη­θούν. «Υπήρχαν προβλήματα, ήρθε και η κλιματική αλλαγή και μας άλλαξε τα φώτα».
Πολλοί ήταν οι μελισσοκόμ­οι οι οποίοι μαζί με κυψέλες έφτασαν χθες μπροστά από τη Βουλή για να διαμαρτυρη­θούν. «Υπήρχαν προβλήματα, ήρθε και η κλιματική αλλαγή και μας άλλαξε τα φώτα».

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece