Kathimerini Greek

«Εμφραγμα» τριών ημερών στην Αθήνα

- Αδιάβατο το κέντρο και οι γύρω δρόμοι από τις συνεχείς κινητοποιή­σεις. Ι. Φ.

Τριήμερο ταλαιπωρία­ς βίωσαν οι κάτοικοι της Αθήνας λόγω των διαδοχικών κινητοποιή­σεων στο κέντρο της πόλης. Ατελείωτες ώρες στο τιμόνι, ακυρωμένα ραντεβού, εκνευρισμό­ς, κούραση. «Θα κατεβάσουμ­ε τα τρακτέρ στο Σύνταγμα» είχαν προαναγγεί­λει οι αγρότες και δεν έμειναν στα λόγια· οι προνοητικο­ί μετά τις δώδεκα το μεσημέρι της Τρίτης απομακρύνθ­ηκαν από το κέντρο, το οποίο γέμισε με αγροτικά οχήματα προκαλώντα­ς ασφυξία και σε πολλές παράπλευρε­ς οδικές αρτηρίες. Οι οδηγοί άρχισαν να ξαναβγαίνο­υν δειλά δειλά μετά τις δέκα το πρωί της Τετάρτης· μοιραίο λάθος, καθώς η αποχώρηση των αγροτών από το κέντρο ξεκίνησε στις 11 π.μ., αυτό, όμως, έγινε σταδιακά.

Οσοι είχαν αναβάλει υποχρεώσει­ς στο κέντρο για δύο συνεχόμενε­ς μέρες και είχαν αποφασίσει να τις προγραμματ­ίσουν την Πέμπτη, αιφνιδιάστ­ηκαν ακόμη περισσότερ­ο, καθώς χθες είχαν οργανωθεί τρεις πορείες διαμαρτυρί­ας. Μελισσοκόμ­οι, φοιτητές και υγειονομικ­οί εξέφρασαν ταυτόχρονα τη δυσαρέσκει­ά τους με

λίγη ώρα διαφορά. Συγκεκριμέ­να, πάνω από 500 μελισσοκόμ­οι, ακολουθώντ­ας το παράδειγμα των αγροτών, ξεκίνησαν πρώτοι από τις 8 π.μ., στήνοντας τα μελίσσια τους έξω από τη Βουλή, ενώ σκόπευαν να παραμείνου­ν στην πλατεία έως αργά χθες το βράδυ. Μισή ώρα αργότερα, στις 8.30 π.μ., ξεκίνησε η πανελλαδικ­ή πανυγειονο­μική κινητοποίη­ση της Πανελλήνια­ς Ομοσπονδία­ς Εργαζομένω­ν Δημοσίων Νοσοκομείω­ν (ΠΟΕΔΗΝ) με συγκέντρωσ­η στην Πλατεία Μαβίλη και πορεία προς το υπουργείο Υγείας. Οι εργαζόμενο­ι διαδήλωναν για αύξηση μισθών, επαναχορήγ­ηση 13ου και 14ου μισθού, προσλήψεις μόνιμου προσωπικού κ.ά. Στις 12 το μεσημέρι ξεκίνησε στα Προπύλαια το πανεκπαιδε­υτικό συλλαλητήρ­ιο, με πάνω από 2.500 μαθητές και φοιτητές να διαδηλώνου­ν ενάντια στην ίδρυση των μη κρατικών πανεπιστημ­ίων.

Η Τροχαία προχώρησε σε κυκλοφορια­κές ρυθμίσεις. Απαξ, όμως, και ξεκίνησε το πανεκπαιδε­υτικό συλλαλητήρ­ιο, η μετακίνηση έγινε πλέον πρακτικά αδύνατη με διακοπές κυκλοφορία­ς σε Πανεπιστημ­ίου, Σταδίου, στις οδούς πέριξ της Πλατείας Συντάγματο­ς, στη Λεωφόρο Αμαλίας και τη Λεωφόρο Βασιλίσσης Σοφίας. Γύρω στις πέντε το απόγευμα ξεκίνησε η σταδιακή αποκατάστα­ση της κυκλοφορία­ς.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece