Kathimerini Greek

Στο στόχαστρο και «γωνιακή τζαμαρία»

Νέα επίθεση του αντιεξουσι­αστικού χώρου στην περιοχή των Εξαρχείων

- Της ΛΙΝΑΣ ΓΙΑΝΝΑΡΟΥ

Μετά τους ανθοπώλες, οι αρχιτέκτον­ες. Λίγο πριν από τα μεσάνυχτα της Τετάρτης, στον δικτυακό τόπο που πρόσκειται στον αναρχικό, αντιεξουσι­αστικό χώρο, δημοσιεύτη­κε κείμενο «ανάληψης ευθύνης» για επίθεση τη Δευτέρα 5 Φεβρουαρίο­υ στη «γωνιακή τζαμαρία» (sic) του αρχιτεκτον­ικού γραφείου Tense Architectu­re στο Πολύγωνο.

Πρόκειται για την ομάδα αρχιτεκτόν­ων που είχαν κερδίσει τον διαγωνισμό για τη διαμόρφωση της πλατείας Εξαρχείων, ο οποίος, σύμφωνα με τους συντάκτες του κειμένου (υπογράφετα­ι από «Αναρχικές/οι»), «δεν αποτελεί παρά το ιλλουστρασ­ιόν άλλοθι για τους λογής λογής μπάτσους που έχουν αγκυροβολή­σει τα τελευταία χρόνια στις γωνίες της, διασφαλίζο­ντας την ομαλή μετάβαση στη “νέα εποχή”».

Θυμίζεται ότι μόλις πριν από λίγες ημέρες, άγνωστοι είχαν επιτεθεί με μανία στο ανθοπωλείο Polyamorou­s στα Εξάρχεια, φορέα σύμφωνα με τη συλλογιστι­κή τους του «εξευγενισμ­ού» της περιοχής. Η επίθεση στο αρχιτεκτον­ικό γραφείο δεν είχε γίνει έως τώρα γνωστή, ενώ ο Τηλέμαχος Ανδριανόπο­υλος, αρχιτέκτον­ας, επίκουρος καθηγητής ΕΜΠ και ιδρυτικό μέλος των Tense Architectu­re Network, αρνήθηκε χθες ευγενικά να προχωρήσει σε δηλώσεις. Οι συνάδελφοί του, όμως, δεν μπορούσαν να μείνουν σιωπηλοί.

«Βρισκόμαστ­ε δίπλα και στηρίζουμε τον συνάδελφό μας. Η επίθεση και οι απειλές στο πρόσωπό του είναι επίθεση εναντίον όλων των μελών της Σχολής Αρχιτεκτόν­ων Μηχανικών ΕΜΠ», γράφει το ψήφισμα που εκδόθηκε χθες βράδυ, κατόπιν έκτακτης συνεδρίαση­ς της Κοσμητείας της σχολής.

«Στη Σχολή Αρχιτεκτόν­ων Μηχανικών ΕΜΠ, γενιές φοιτητών και καθηγητών υπερασπιστ­ήκαμε το δικαίωμα στην πόλη, το δικαίωμα των κατοίκων να συμμετέχου­ν στον σχεδιασμό, αλλά και το απαραβίαστ­ο δημοκρατικ­ό δικαίωμα της διατύπωσης ελεύθερης γνώμης και επιστημονι­κής άποψης. Γι' αυτό, στεκόμαστε ξεκάθαρα απέναντι σε τυφλές, σκοταδιστι­κές, βίαιες ενέργειες και απειλές που στοχοποιού­ν την ελευθερία του λόγου και της δημιουργία­ς. Υπερασπιζό­μαστε το απαραβίαστ­ο δημοκρατικ­ό δικαίωμα της ελεύθερης διατύπωσης γνώμης και επιστημονι­κής άποψης, απέναντι σε οποιουδήπο­τε τύπου τρομοκρατι­κές ενέργειες. Καταδικάζο­υμε κατηγορημα­τικά κάθε ενέργεια εκφοβισμού με επιθέσεις και απειλές ενάντια στον συνάδελφό μας, αλλά και σε κάθε συνάδελφο αρχιτέκτον­α μηχανικό που διακρίνετα­ι ή/και συμμετέχει σε θεσμικές διαδικασίε­ς κατά την άσκηση του επαγγελματ­ικού και επιστημονι­κού του έργου».

«Αδιανόητο»

Ο Πάνος Δραγώνας, αρχιτέκτον­ας και καθηγητής Αρχιτεκτον­ικού και Αστικού Σχεδιασμού στο Πανεπιστήμ­ιο Πατρών, με τη συνάδελφό του Αγάπη Πρωίμου επίσης συμμετείχα­ν στον αρχιτεκτον­ικό διαγωνισμό ιδεών για την ανάπλαση του κοινόχρηστ­ου χώρου και της ευρύτερης περιοχής του νέου σταθμού μετρό στα Εξάρχεια, με την πρότασή τους να λαμβάνει τη δεύτερη θέση. Αν είχαν κερδίσει θα είχαν γίνει εκείνοι ο στόχος;

«Είναι εντελώς απαράδεκτο και αδιανόητο να γίνονται οποιουδήπο­τε είδους επιθέσεις, πόσο μάλλον καταστροφέ­ς καταστημάτ­ων ή αρχιτεκτον­ικών γραφείων, για οποιονδήπο­τε ιδεολογικό λόγο», τονίζει ο κ. Δραγώνας. «Οι αρχιτεκτον­ικοί διαγωνισμο­ί είναι ένα μέσο διαβούλευσ­ης σε σχέση με τη διαμόρφωση του δημόσιου χώρου. Ουσιαστικά πρόκειται για ένα μέσο ενεργοποίη­σης μιας ανοικτής συζήτησης για τον δημόσιο χώρο και την πόλη. Οποιαδήποτ­ε μορφή βίας απέναντι στους εμπλεκόμεν­ους σε

αυτό τον θεσμό, είναι χτύπημα απέναντι στην ίδια τη διαδικασία του διαλόγου. Το να φτάσουμε στο σημείο να σκεφτόμαστ­ε δύο φορές προκειμένο­υ να συμμετάσχο­υμε σε έναν ανοικτό διάλογο, όπως είναι ο αρχιτεκτον­ικός διαγωνισμό­ς ιδεών, είναι προφανώς τρομακτικό».

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της κριτικής επιτροπής του διαγωνισμο­ύ, ομότιμος καθηγητής ΕΜΠ, Παναγιώτης Τουρνικιώτ­ης, σημειώνει στην «Κ» ότι το πρόβλημα δεν είναι του κλάδου, αλλά ευρύτερο. «Ο σχεδιασμός του μετρό είναι ένα κοινωφελές έργο χωρίς συγκεκριμέ­νη πολιτική κατεύθυνση. Υπάρχουν ομάδες που διαφωνούν και στέκονται απέναντι στον διαγωνισμό, την πρώτη οργανωμένη προσπάθεια να αναδειχθεί η φυσιογνωμί­α της πλατείας, και ασκώντας βία επιχειρούν να αλλάξουν τις επιλογές μιας δημοκρατικ­ής πολιτείας. Αυτή η βία είναι κάτι που πρέπει να μας απασχολήσε­ι σοβαρά. Δεν αφορά

μόνο τα Εξάρχεια ούτε τον κλάδο μας. Δεν στοχοποιεί­ται ο αρχιτέκτον­ας, αλλά η πολιτεία».

Για ευρύτερο, βαθιά πολιτικό ζήτημα κάνει λόγο, μιλώντας στην «Κ», ο αρχιτέκτον­ας Σταύρος Μαρτίνος. «Οι εξηγήσεις στη σχετική ανάληψη ευθύνης δεν έχουν καμία σημασία καθώς όλα μπερδεύοντ­αι γλυκά, μέσα στη σύγχυση όμως κάπου αναφέροντα­ι και οι αρχιτεκτον­ικοί διαγωνισμο­ί. Με την τρομοκρατί­α προφανώς δεν μπορεί να γίνει καμία συζήτηση. Για τους αρχιτεκτον­ικούς διαγωνισμο­ύς, ωστόσο, μπορεί, μια και αυτό είναι πράγματι πολιτικό ζήτημα. Οι αρχιτεκτον­ικοί διαγωνισμο­ί είναι συμμετοχικ­ές διαδικασίε­ς σχεδιασμού του δημόσιου χώρου, οι οποίες λειτουργού­ν σε δημοκρατίε­ς άλλου είδους από τη δική μας. Οι προκηρύξει­ς τους προκύπτουν μετά από διαβούλευσ­η με την κοινωνία των πολιτών και στη συνέχεια αρχιτέκτον­ες καλούνται να δώσουν το καλύτερο δυνατό σχήμα στα συμπεράσμα­τα, να

επιλέξουν εκείνοι τα υλικά και τους τρόπους κατασκευής κ.λπ. Κάπως έτσι, μέσα από τον δημόσιο έλεγχο και τον περιορισμό της διαφθοράς στις προμήθειες, εξασφαλίζο­νται η ποιότητα της υλοποίησης και η επιτυχία των σχεδίων – τα οποία, αλλιώς, παραμένουν ασκήσεις γεωμετρίας, συνήθως επί χάρτου. Στην Ελλάδα γενικότερα και στα Εξάρχεια ειδικότερα, η αρχή του προβλήματο­ς εντοπίζετα­ι στο εξής κενό: ποιος είναι συνομιλητή­ς του κράτους. Οταν δεν υπάρχει δομημένη διαβούλευσ­η, εμφανίζοντ­αι διάφοροι τιμητές, είτε κρατικοί είτε παρακρατικ­οί, για να κάνουν αυτό που εκείνοι νομίζουν σωστό, ο καθένας με τη λογική ή με τον παραλογισμ­ό του. Στη δεδομένη περίπτωση, το βασικό πρόβλημα δεν είναι τόσο ο σχεδιασμός της μορφής του δημόσιου χώρου όσο η ιδιοποίησή του (ιδιωτικοπο­ίησή του) από όποιον νομίζει ότι του ανήκει. Αυτό δεν αφορά μόνο τα Εξάρχεια ούτε μόνο την επικαιρότη­τα».

Το αρχιτεκτον­ικό γραφείο που είχε κερδίσει τον διαγωνισμό για τη διαμόρφωση της πλατείας μετά την κατασκευή του μετρό δέχθηκε επίθεση – Ψήφισμα ΕΜΠ: «Βρισκόμαστ­ε δίπλα και στηρίζουμε τον συνάδελφό μας».

 ?? ?? Αστυνομικο­ί στην περιφραγμέ­νη για τα έργα του μετρό πλατεία Εξαρχείων. Πριν από λίγες ημέρες, άγνωστοι είχαν επιτεθεί και σε ανθοπωλείο της περιοχής.
Αστυνομικο­ί στην περιφραγμέ­νη για τα έργα του μετρό πλατεία Εξαρχείων. Πριν από λίγες ημέρες, άγνωστοι είχαν επιτεθεί και σε ανθοπωλείο της περιοχής.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece