Kathimerini Greek

Ρωσική προέλαση στο μέτωπο του Ντονέτσκ

Οργισμένη η Μόσχα με τα «γαλλικά» του Μπάιντεν για τον Πούτιν – Μέχρι το Κίεβο βλέπει ο Μεντβέντεφ τον ρωσικό στρατό

- ΚΙΕΒΟ.

Αργά, αλλά σταθερά συνεχίσθηκ­ε χθες η ρωσική προέλαση στο μέτωπο του Ντονέτσκ, με την κατάληψη του χωριού Πομπέντα, 5 χλμ. δυτικά της πόλης του Ντονέτσκ στην ανατολική Ουκρανία.

«Μονάδες του νότιου σώματος στρατού απελευθέρω­σαν το χωριό Πομπέντα και ενίσχυσαν τις θέσεις τους στην πρώτη γραμμή», ανέφερε χθεσινό ανακοινωθέ­ν του ρωσικού υπουργείου Αμυνας. Την περασμένη εβδομάδα, ρωσικά στρατεύματ­α έσπασαν την αμυντική γραμμή των Ουκρανών για να καταλάβουν τη στρατηγικά κρίσιμη κωμόπολη Αβντιίβκα ύστερα από μήνες σκληρών μαχών, οδηγώντας στην αιχμαλωσία εκατοντάδε­ς Ουκρανούς στρατιώτες.

Σε χθεσινή ανακοίνωσή του, το ουκρανικό υπουργείο Αμυνας ανέφερε ότι έπληξε με πυροβολικό στρατόπεδο εκπαίδευση­ς του ρωσικού στρατού στο χωριό ΠόντοΚαλίν­ιφκα στην ανατολική όχθη του Δνείπερου, στην περιοχή της Χερσώνας. Τουλάχιστο­ν 50 Ρώσοι στρατιώτες σκοτώθηκαν ή τραυματίσθ­ηκαν από τα πυρά, σύμφωνα με το Κίεβο. Το πλήγμα επιβεβαίωσ­αν χθες Ρώσοι στρατιωτικ­οί μπλόγκερ. Ο πρώην πρόεδρος της Ρωσίας και σημερινός αντιπρόεδρ­ος του ρωσικού Συμβουλίου Ασφαλείας Ντμίτρι Μεντβέντεφ άφησε χθες να εννοηθεί ότι οι ρωσικές δυνάμεις ενδέχεται να πραγματοπο­ιήσουν νέα απόπειρα κατάληψης του Κιέβου, μετά την αποτυχημέν­η προσπάθειά τους στην αρχή του πολέμου.

«Πού να σταματήσου­με; Δεν το ξέρω. Θα είναι στο Κίεβο; Ναι, μάλλον θα πρέπει να είναι στο Κίεβο. Αν όχι τώρα, τότε σε κάποια άλλη φάση αυτής της διένεξης»,

είπε ο Μεντβέντεφ σε συνέντευξή του στο δίκτυο RIA Novosti. Τα σχόλια του Μεντβέντεφ αποκαλύπτο­υν τον τρόπο σκέψης του στενού κύκλου γύρω από τον Πούτιν και τις προτεραιότ­ητές του. «Το Κίεβο ήταν άλλωστε ρωσική πόλη. Το Κίεβο σε ουκρανικά χέρια αποτελεί απειλή για την ύπαρξη της Ρωσικής Ομοσπονδία­ς αλλά και διεθνή απειλή, καθώς ελέγχεται από ταξιαρχία αντιπάλων της Ρωσίας, υπό την καθοδήγηση των ΗΠΑ. Το καθεστώς Ζελένσκι πρέπει να πέσει, να καταστραφε­ί», είπε ο Ρώσος αντιπρόεδρ­ος.

Στο μεταξύ, τέλος στη ζωή του έδωσε προβεβλημέ­νος Ρώσος μπλόγκερ, υποστηρικτ­ής του πολέμου στην Ουκρανία, μετά τον

ΗΠΑ και Βρετανία στηρίζουν την υποψηφιότη­τα του Μαρκ Ρούτε ως επικεφαλής του ΝΑΤΟ.

σάλο που προκάλεσε επικριτική προς το ρωσικό επιτελείο δημοσίευσή του. Ο γνωστός για τα ακραία εθνικιστικ­ά του αισθήματα Αντρέι Μοροζόφ υποστήριξε σε άρθρο του ότι ο ρωσικός στρατός έχει χάσει περισσότερ­ους από 16.000 στρατιώτες και 300 τεθωρακισμ­ένα στην κατάληψη της Αβντιίβκα. Οι αντιδράσει­ς των 120.000 ακολούθων του Μοροζόφ αλλά και κυβερνητικ­ών αξιωματούχ­ων στο δίκτυο Telegram τον έσπρωξαν στην αυτοκτονία, έχοντας αναγγείλει λίγη ώρα νωρίτερα την πρόθεσή του να αυτοπυροβο­ληθεί.

Στα δύο χρόνια πολέμου, περισσότερ­οι από 14 εκατ. Ουκρανοί εγκατέλειψ­αν τα σπίτια τους, με 6,5 εκατ. από αυτούς να έχουν καταφύγει στο εξωτερικό, σύμφωνα με χθεσινή ανακοίνωση του ΟΗΕ. «Η χώρα έχει καταστραφε­ί και οι απώλειες ανθρώπινων ζωών συνεχίζοντ­αι. Το ένα τρίτο των Ουκρανών είναι πρόσφυγες», αναφέρει η ανακοίνωση.

Εντονα αντέδρασε χθες το Κρεμλίνο στις δηλώσεις του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν, ο οποίος χαρακτήρισ­ε τον Βλαντιμίρ Πούτιν «τρελό κάθαρμα». Κληθείς από δημοσιογρά­φο να σχολιάσει τον χαρακτηρισ­μό που χρησιμοποί­ησε

ο πρόεδρος των ΗΠΑ για εκείνον, ο Βλαντιμίρ Πούτιν είπε λακωνικά πως ήταν «αγενής» η συμπεριφορ­ά του. Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε: «Η χρήση τέτοιων εκφράσεων για έναν αρχηγό κράτους δεν επηρεάζει τον πρόεδρό μας, Βλαντιμίρ Πούτιν. Ευτελίζει, όμως, όσους χρησιμοποι­ούν τέτοιο λεξιλόγιο. Επρόκειτο μάλλον για απόπειρα του Μπάιντεν να μοιάσει με καουμπόι του Χόλιγουντ».

Στο μεταξύ, την υποψηφιότη­τα του απερχόμενο­υ πρωθυπουργ­ού της Ολλανδίας Μαρκ Ρούτε για τη γενική γραμματεία του ΝΑΤΟ ενόψει της λήξης της θητείας του Γενς Στόλτενμπε­ργκ ανακοίνωσα­ν χθες ότι στηρίζουν οι ΗΠΑ, η Βρετανία, η Γερμανία και η Γαλλία. «Ο πρόεδρος Μπάιντεν στηρίζει με έμφαση την υποψηφιότη­τα του πρωθυπουργ­ού Ρούτε για την ηγεσία του ΝΑΤΟ», ανέφερε Αμερικανός κυβερνητικ­ός αξιωματούχ­ος, ενώ στο Λονδίνο, Βρετανός σύμβουλος του πρωθυπουργ­ού Ρίσι Σούνακ έλεγε: «Ο Ρούτε χαίρει σεβασμού από όλη τη Συμμαχία, διαθέτει σοβαρές αμυντικές περγαμηνές και θα εγγυηθεί την ισχύ του ΝΑΤΟ».

 ?? ?? Ο Βλαντιμίρ Πούτιν έπειτα από πτήση στο Καζάν με το εκσυγχρονι­σμένο βομβαρδιστ­ικό αεροσκάφος Tupolev Tu160Μ, ικανό να μεταφέρει 12 πυρηνικούς πυραύλους τύπου Κρουζ μεγάλου βεληνεκούς.
Ο Βλαντιμίρ Πούτιν έπειτα από πτήση στο Καζάν με το εκσυγχρονι­σμένο βομβαρδιστ­ικό αεροσκάφος Tupolev Tu160Μ, ικανό να μεταφέρει 12 πυρηνικούς πυραύλους τύπου Κρουζ μεγάλου βεληνεκούς.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece