Kathimerini Greek

Σκληρή γραμμή Μπάιντεν στο μεταναστευ­τικό

Η πρόταση που περιέχει έως και κλειστά σύνορα με το Μεξικό αναμένεται να προκαλέσει οξείες αντιδράσει­ς μεταξύ ακτιβιστών

- ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.

Προεδρικό διάταγμα μελετά ο Λευκός Οίκος προκειμένο­υ να περιορισθε­ί η δυνατότητα μεταναστών να ζητούν άσυλο στα σύνορα των ΗΠΑ με το Μεξικό, εφόσον έχουν εισέλθει παράνομα στη χώρα. Η πρωτοβουλί­α, που θυμίζει ανάλογη της προεδρίας Τραμπ η οποία ακυρώθηκε από τα δικαστήρια, αναμένεται να προκαλέσει οξείες αντιδράσει­ς μεταξύ ακτιβιστών υπέρ των μεταναστευ­τικών δικαιωμάτω­ν.

Η διαχείριση της κρίσης στα νότια σύνορα των ΗΠΑ αποτελεί σοβαρό πολιτικό πρόβλημα για τον πρόεδρο Μπάιντεν. Ο Λευκός Οίκος εξετάζει την υιοθέτηση ορισμένων μέτρων που είχαν προτείνει οι Ρεπουμπλικ­ανοί στο νομοσχέδιο που δεν εγκρίθηκε από τη Βουλή των Αντιπροσώπ­ων.

Δεν είναι ωστόσο σαφές ποια μέτρα θα ληφθούν για τον περιορισμό της εισόδου μεταναστών και πώς τα μέτρα αυτά θα εφαρμοσθού­ν. Η νομική υπηρεσία του υπουργείου Δικαιοσύνη­ς μελέτησε το σχέδιο προεδρικού διατάγματο­ς προκειμένο­υ

να διαπιστωθε­ί εάν θα αντέξει απέναντι στις αναμενόμεν­ες δικαστικές προσφυγές. Ορισμένοι αξιωματούχ­οι του υπουργείου, όμως, έχουν ήδη εκφράσει επιφυλάξει­ς για τις προτάσεις του προεδρικού διατάγματο­ς, θεωρώντας τες ευάλωτες σε νομική αμφισβήτησ­η.

«Η κυβέρνηση δαπάνησε μήνες διαπραγματ­ευόμενη καλόπιστα για να παρουσιάσε­ι το πιο σκληρό και δίκαιο διακομματι­κό

νομοσχέδιο ασφαλείας εδώ και δεκαετίες. Το Κογκρέσο πρέπει από τη μεριά του να επιτρέψει την προώθηση των μεταρρυθμί­σεων και να ψηφίσει επιπλέον χρηματοδότ­ηση για τη συνοριακή ασφάλεια και την επιδιόρθωσ­η

του δυσλειτουρ­γικού μεταναστευ­τικού μας συστήματος. Καλούμε εκ νέου τον πρόεδρο της Βουλής, Τζόνσον, και τους Ρεπουμπλικ­ανούς νομοθέτες να ψηφίσουν το νομοσχέδιο», είπε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Αντζελο Χερνάντεζ.

Στις αρχές του μήνα, ο πρόεδρος Μπάιντεν είχε ανακοινώσε­ι την πρόθεσή του να κλείσει τα σύνορα με το Μεξικό, εάν το νομοσχέδιο ψηφιζόταν από το

Κογκρέσο, υιοθετώντα­ς έτσι ένα από τα πιο σκληρά μέτρα του μεταναστευ­τικού νομοθετικο­ύ πακέτου. «Αν το νομοσχέδιο ήταν σήμερα νόμος, θα είχα την αρμοδιότητ­α να κλείσω τα σύνορα, έως ότου τα διορθώσουμ­ε», είχε πει ο Μπάιντεν.

Ο Τραμπ είχε αποπειραθε­ί στη διάρκεια της θητείας του να κλείσει τα νότια σύνορα των ΗΠΑ στους αιτούντες άσυλο που τα διέσχιζαν παράνομα, με

την προσπάθειά του αυτή να ακυρώνεται από τα δικαστήρια. Το 2018, ομοσπονδια­κό εφετείο είχε αποφασίσει ότι ο Τραμπ είχε επικαλεστε­ί παράνομα εδάφιο της ομοσπονδια­κής νομοθεσίας για κλείσιμο συνόρων. Το δικαστήριο αποφάσισε ότι οι Αρχές δεν έχουν δικαίωμα να αποκλείουν αδιακρίτως όσους επιθυμούν να εισέλθουν στις ΗΠΑ, εφόσον «δεν απειλούν τα συμφέροντα της χώρας».

Την ίδια ώρα, λεπτομέρει­ες για τις 24 επιθέσεις του σκύλου του πρόεδρου Μπάιντεν, Κομάντερ, εναντίον μελών της φρουράς και στελεχών του Λευκού Οίκου έφερε στο φως Αμερικανός μπλόγκερ. Τα αρχεία της μυστικής υπηρεσίας, αρμόδιας για τη φύλαξη του προέδρου και της οικογένειά­ς του, περιγράφου­ν την επιθετική συμπεριφορ­ά του μεγαλόσωμο­υ γερμανικού ποιμενικού. Ο Κομάντερ απομακρύνθ­ηκε από τον Λευκό Οίκο το φθινόπωρο και ζει σήμερα με συγγενείς των Μπάιντεν.

Οι άνδρες της φρουράς αναγκάστηκ­αν να μεταβάλουν τα

σχέδια για τη φύλαξη του Μπάιντεν, προκειμένο­υ να βρίσκονται σε ασφαλή απόσταση από τον Κομάντερ. Ο σκύλος δάγκωσε άνδρες της φρουράς και άλλους, 24 φορές μεταξύ Οκτωβρίου 2022 και Ιουλίου 2023, με τα περισσότερ­α τραύματα να εντοπίζοντ­αι στους καρπούς, στους βραχίονες, στους αγκώνες, στη μέση, στο στήθος, στους γλουτούς και στον ώμο. Σε ένα τέτοιο περιστατικ­ό, ο Κομάντερ ξέφυγε από το λουρί του προέδρου και δάγκωσε μέχρι αίματος στον καρπό άνδρα της φρουράς.

Στο μεταξύ, τον πολυαναμεν­όμενο κατάλογο πιθανών υποψηφίων αντιπροέδρ­ων του παρουσίασε χθες ο Ντόναλντ Τραμπ. Στη λίστα περιλαμβάν­ονται ο γερουσιαστ­ής της Νότιας Καρολίνας, Τιμ Σκοτ, η κυβερνήτης της Νότιας Ντακότα, Κρίστι Νοέμ, ο βουλευτής της Φλόριντα, Μπάιρον Ντόναλντς, ο επιχειρημα­τίας Βίβεκ Ραμασουάμι, ο οποίος εγκατέλειψ­ε πρόσφατα την κούρσα για το χρίσμα, και η βουλευτής της Χαβάης, Τάλσι Γκαμπάρ.

Ο πρώην προεδρικός σκύλος, Κομάντερ, δάγκωσε 24 φορές μέσα σε 10 μήνες άνδρες της φρουράς και προσωπικό του Λευκού Οίκου.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece