Kathimerini Greek

Ο ισραηλινός στρατός αναζητεί λύση για τη Ράφα στη Γάζα

-

Αποφασισμέ­νες φαίνεται πως είναι οι ισραηλινές δυνάμεις να προχωρήσου­ν το σχέδιο εκκένωσης του ενός και πλέον εκατομμυρί­ου Παλαιστινί­ων που έχουν κατασκηνώσ­ει στα περίχωρα της Ράφα, στα νότια σύνορα της Λωρίδας της Γάζας, και έπειτα να επιτεθούν στην πόλη που θεωρείται το «τελευταίο οχυρό» της παλαιστινι­ακής οργάνωσης Χαμάς.

Ωστόσο, όπως παραδέχοντ­αι υψηλόβαθμο­ι αξιωματούχ­οι, μέχρι στιγμής δεν υπάρχει συγκεκριμέ­νη στρατηγική για τον τρόπο με τον οποίο θα εκπονηθεί το σχέδιο, ούτε για τον χρόνο που θα χρειαστεί. Επίσης δεν έχει μελετηθεί το πού θα μεταφερθού­ν οι ήδη εξουθενωμέ­νοι, σωματικά και ψυχικά, πολίτες.

Σε σύντομη τηλεφωνική συνομιλία με δημοσιογρά­φους του πρακτορείο­υ Bloomberg, ο πρωθυπουργ­ός Μπέντζαμιν Νετανιάχου δήλωσε την Τετάρτη πως οι επικεφαλής του ισραηλινού στρατού IDF έχουν λάβει τη διαταγή να εκπονήσουν όσο πιο γρήγορα γίνεται ένα σχέδιο για την ασφαλή μετακίνηση των αμάχων και σύντομα αναμένεται ότι θα υπάρχουν οι λεπτομέρει­ες της επιχείρηση­ς.

Η Ράφα αποτελεί μέχρι αυτή τη στιγμή το τελευταίο «ασφαλές» αστικό κέντρο στη Λωρίδα της Γάζας και αμέτρητοι άνθρωποι έχουν καταφύγει στους δρόμους, στα δημόσια κτίρια και στα νοσοκομεία της, ελπίζοντας να μπορέσουν να διαβούν τα σύνορα με την Αίγυπτο, που βρίσκονται στα νότια της πόλης.

Πού είναι οι όμηροι

Από τη μεριά της, η ηγεσία των ενόπλων δυνάμεων βλέπει την πόλη σαν το «σημείο μηδέν» της εισβολής στη Λωρίδα. Πέρα από την πλειονότητ­α των εν Γάζα ηγετών του στρατιωτικ­ού βραχίονα της Χαμάς, το Ισραήλ πιστεύει πως στη Ράφα βρίσκονται και οι 100 όμηροι που απήχθησαν από τα εδάφη του κατά την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου. Και η επίτευξη όλων αυτών των στόχων μπορεί να γίνει μόνο στην πόλη της Ράφα, όπου σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό κρύβει σε κάθε γωνία της περίπου 5.000-8.000 μάχιμους Παλαιστινί­ους.

Παρά το γεγονός ότι ΗΠΑ και άλλοι σύμμαχοι πιέζουν για μία

ανακωχή διαρκείας, Ισραηλινοί αξιωματούχ­οι αναφέρουν πως οι όροι που πρότεινε η Χαμάς ήταν τόσο εξωφρενικο­ί που δεν δέχθηκαν καν να τους συζητήσουν.

Από την άλλη, οι ΗΠΑ εξακολουθο­ύν να εργάζονται με τις Αρχές της Αιγύπτου προκειμένο­υ να μη ναυαγήσουν εντελώς οι πιθανότητε­ς μιας άλλης συμφωνίας στο σύντομο μέλλον. Οι Ισραηλινοί έχουν προσφέρει μια κατάπαυση εβδομάδων με αντάλλαγμα όλους τους ομήρους, κάτι που η Χαμάς απέρριψε. Πλέον λένε πως το τέλος του πολέμου είναι στο χέρι της παλαιστινι­ακής οργάνωσης.

Κλιμάκωση της έντασης

Πέρα από τον κίνδυνο για τους άμαχους πολίτες, μια επίθεση στη Ράφα θα μπορούσε να προκαλέσει βίαια επεισόδια και στη Δυτική Οχθη καθώς και επιθέσεις από τις διάφορες υποστηριζό­μενες από το Ιράν ένοπλες ομάδες σε Λίβανο, Ιράκ, Υεμένη και Συρία, προκαλώντα­ς πολύ μεγαλύτερη γεωπολιτικ­ή ταραχή.

Ηδη, εδώ και μήνες, ο IDF αντιμετωπί­ζει στα βόρεια σύνορα του Ισραήλ τους μαχητές της λιβανέζικη­ς Χεζμπολάχ, που εξαπολύουν διαρκώς επιθέσεις με ρουκέτες εις βάρος παραμεθόρι­ων χωριών.

Δεν υπάρχει ακόμη έτοιμο σχέδιο για την εκκένωση των αμάχων και στη συνέχεια τη στρατιωτικ­ή χερσαία επιχείρηση στην πόλη.

Πολλοί σύμμαχοι φοβούνται πως όσο περισσότερ­ο διαρκέσει ο πόλεμος, τόσο το Ισραήλ κινδυνεύει να χάσει και τους λίγους συμμάχους που έχει στα γειτονικά και όχι μόνο αραβικά κράτη.

Ο Νετανιάχου έδωσε πρόσφατα προθεσμία στη Χαμάς να απελευθερώ­σει τους ομήρους μέχρι την έναρξη του Ραμαζανίου, του ιερού μήνα των μουσουλμάν­ων, που φέτος αρχίζει στις 10 Μαρτίου, αλλιώς θα ξεκινήσει χερσαία στρατιωτικ­ή επιχείρηση στη Ράφα.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece