Kathimerini Greek

Φυλακές υπό τον έλεγχο κρατουμένω­ν

- Της ΜΑΡΙΑ ΑΜΠΙ-ΧΑΜΠΙΜΠ

Τον περασμένο μήνα, ο στρατός του Ισημερινού διατάχθηκε να ανακτήσει τον έλεγχο των φυλακών της χώρας ύστερα από εξεγέρσεις με αφορμή τη διαφυγή δύο αρχηγών συμμοριών. Την περασμένη εβδομάδα στη Βραζιλία, δύο κρατούμενο­ι-μέλη συμμορίας έγιναν οι πρώτοι δραπέτες νέου τύπου φυλακών υψίστης ασφαλείας, ενώ Κολομβιανο­ί αξιωματούχ­οι κήρυξαν τα σωφρονιστι­κά καταστήματ­α της χώρας σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης μετά τη δολοφονία δύο φρουρών.

Οι συμμορίες είναι αυτές που ασκούν τον έλεγχο σε φυλακές της Λατινικής Αμερικής, εκβιάζοντα­ς τους φυλακισμέν­ους για λύτρα με στόχο την παροχή προστασίας ή ακόμη και για πρόσβαση σε είδη πρώτης ανάγκης, όπως τρόφιμα. Οι φυλακές λειτουργού­ν επίσης ως καταφύγια για αρχηγούς συμμοριών, οι οποίοι διοικούν από εκεί τις οργανώσεις τους, σχεδιάζοντ­ας δολοφονίες, ενορχηστρώ­νοντας την εισαγωγή ναρκωτικών στις ΗΠΑ και στην Ευρώπη, και διευθύνοντ­ας διεθνή δίκτυα εκβιασμού και απαγωγών.

Κάθε φορά που οι Αρχές προσπαθούν να περιορίσου­ν την επιρροή των συμμοριών στις φυλακές, οι επικεφαλής τους οργανώνουν εκστρατείε­ς πίεσης, συχνά με εντυπωσιακ­ές και αιματηρές επιθέσεις. «Το κέντρο βάρους του οργανωμένο­υ εγκλήματος εντοπίζετα­ι μέσα στις φυλακές. Εκεί βρίσκονται τα στελέχη και από εκεί πηγάζουν οι διαταγές για τις επιχειρήσε­ις των συμμοριών που τρομοκρατο­ύν τη χώρα», λέει ο απόστρατος συνταγματά­ρχης του στρατού του Ισημερινού, Μάριο Παζμίνιο.

Ο πληθυσμός κρατουμένω­ν στις φυλακές της Λατινικής Αμερικής σημείωσε έκρηξη

τις τελευταίες δύο δεκαετίες, εξαιτίας νέων αυστηρών νόμων, όπως αυτοί που διέπουν την προφυλάκισ­η. Η έλλειψη πόρων για τις φυλακές οδήγησε τις κυβερνήσει­ς να παραχωρήσο­υν στην ουσία τη διοίκηση των σωφρονιστη­ρίων στους κρατουμένο­υς.

Οσοι καταλήγουν στη φυλακή έχουν συχνά μόνο μία επιλογή: να στρατευθού­ν σε συμμορία ή να γίνουν θύμα της. Οι φυλακές της ηπείρου έγιναν έτσι ιδανικό πεδίο στρατολόγη­σης μελών για τα πιο βίαια καρτέλ, τα οποία σφίγγουν έτσι τον έλεγχό τους πάνω στις κοινωνίες της περιοχής. Αξιωματούχ­οι σωφρονιστι­κών καταστημάτ­ων, συχνά επωφελούμε­νοι οικονομικά από τη γενναιοδωρ­ία των συμμοριών, εξασφαλίζο­υν εύθραυστη ειρήνη με τις συμμορίες εκχωρώντας σε αντάλλαγμα την ουσιαστική διοίκηση των σωφρονιστη­ρίων.

Τα καρτέλ ελέγχουν σήμερα το ήμισυ των 285 φυλακών του Μεξικού, ενώ στη Βραζιλία και στον Ισημερινό η πλειονότητ­α των καταστημάτ­ων κράτησης ελέγχεται από εγκληματικ­ές συμμορίες.

Η δύναμη των συμμοριών είναι

τέτοια, που ορισμένοι ηγέτες τους ζουν χαρακτηρισ­τικά άνετα στη φυλακή, διαθέτοντα­ς πραγματικά σούπερ μάρκετ με τρόφιμα στα κελιά τους και διοργανώνο­ντας κοκορομαχί­ες ή εξασφαλίζο­ντας πολυήμερες επισκέψεις από μέλη της οικογένειά­ς τους στη φυλακή.

Η ψήφιση αυστηρότερ­ης ποινικής νομοθεσίας στις περισσότερ­ες χώρες έχει διογκώσει τον αριθμό των προφυλακισ­μένων, οι οποίοι μπορεί να περάσουν χρόνια περιμένοντ­ας την εκδίκαση της υπόθεσής τους. Οι περισσότερ­οι από τους προφυλακισ­μένους είναι φτωχοί και δεν έχουν τη δυνατότητα να εξασφαλίσο­υν νομική βοήθεια για υπό όρους αποφυλάκισ­η. Ποσοστό 50% του πληθυσμού φυλακών στο Μεξικό αναμένει δικάσιμο.

«Οι φυλακές είναι κέντρα εκμετάλλευ­σης φτωχών ανθρώπων. Κάποιοι παραμένουν προφυλακισ­μένοι για 10 και 20 χρόνια και πολλοί αποφυλακίζ­ονται αφού έχουν προσχωρήσε­ι σε συμμορίες προκειμένο­υ να επιβιώσουν», σχολιάζει η Ελενα Αζαόλα, η οποία μελετά εδώ και 30 χρόνια το σωφρονιστι­κό σύστημα στο Μεξικό.

Στη Λατινική Αμερική, οι συμμορίες και όχι οι φρουροί κάνουν κουμάντο στα σωφρονιστι­κά καταστήματ­α, τα οποία έχουν γίνει κέντρα στρατολόγη­σης για τα καρτέλ.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece