Kathimerini Greek

Η «τρίτη λύση» για πρόσφυγες

Πέρασε από το αλβανικό Κοινοβούλι­ο η πολυσυζητη­μένη συμφωνία με την Ιταλία

-

Με 77 «ναι» πέρασε χθες από το αλβανικό Κοινοβούλι­ο των 140 εδρών το σύμφωνο συνεργασία­ς με την Ιταλία στην αντιμετώπι­ση του μεταναστευ­τικού, το οποίο προκάλεσε έντονο δημόσιο διάλογο τους τελευταίου­ς μήνες.

Το πενταετές πλάνο που υπεγράφη χθες προβλέπει την κατασκευή δύο κέντρων προσωρινής υποδοχής στην Αλβανία, στα οποία θα κρατούνται αιτούντες άσυλο που έφθασαν στα ιταλικά σύνορα για όσο καιρό εξετάζοντα­ι τα αιτήματά τους από το ιταλικό κράτος. Το πρώτο κέντρο, που θα χτιστεί κοντά στην παραθαλάσσ­ια τουριστική πόλη Σεγκίν, αναμένεται να λειτουργεί σαν «πύλη εισόδου», όπου θα ελέγχονται ο τόπος προέλευσης, η ταυτότητα και άλλα στοιχεία των προσφύγων και των μεταναστών. Το δεύτερο, που έχει ήδη ξεκινήσει να κατασκευάζ­εται κοντά στο πρώην στρατιωτικ­ό αεροδρόμιο Γκιαντέρ στα βόρεια σύνορα της χώρας, θα λειτουργεί ως «καμπ», όπου θα παραμένουν οι αιτούντες μέχρι η ιταλική κυβέρνηση να αποφασίσει αν τελικά θα τους χορηγήσει άσυλο ή όχι. Οι δύο δομές αναμένεται να στοιχίσουν στο ιταλικό κράτος (το οποίο θα αναλάβει εξ ολοκλήρου κόστος) περίπου 600 εκατ. ευρώ και θα ξεκινήσουν να λειτουργού­ν φέτος την άνοιξη. Η Ιταλία επίσης παραμένει νομικά υπεύθυνη για όλους τους μετανάστες που θα στέλνονται στην Αλβανία, και αναλαμβάνε­ι να οργανώσει και να πληρώσει για την απέλασή

τους από τη βαλκανική χώρα σε περίπτωση που τα αιτήματά τους απορρίπτον­ται.

Συνολικά τα δύο κέντρα θα μπορούν να κρατήσουν σχεδόν 3.000 ανθρώπους. Με δεδομένο ότι μια αίτηση χρειάζεται τουλάχιστο­ν ένα μήνα για να γίνει δεκτή ή να απορριφθεί, υπολογίζετ­αι πως περίπου 36.000 άνθρωποι ετησίως θα στέλνονται στη βαλκανική χώρα και θα παραμένουν εκεί για κάποιο διάστημα.

Το σύμφωνο υπεγράφη πρώτη φορά τον Νοέμβριο ύστερα

από συνάντηση του Αλβανού πρωθυπουργ­ού Εντι Ράμα με την Ιταλίδα ομόλογό του Τζόρτζια Μελόνι, κατόπιν ενθάρρυνση­ς και από την Ευρωπαϊκή Ενωση. Ωστόσο, η επικύρωσή του από το αλβανικό Κοινοβούλι­ο ήρθε αρκετές εβδομάδες μετά την υπερψήφισή του στην Ιταλία, ενώ το αλβανικό ανώτατο δικαστήριο απέρριψε τον προηγούμεν­ο μήνα καταγγελίε­ς προερχόμεν­ες από βουλευτές της αντιπολίτε­υσης, οι οποίες θα μπορούσαν να «βάλουν φρένο» στην προώθησή του στο Κοινοβούλι­ο.

Από την ημέρα της εκλογής της, πριν από σχεδόν ενάμιση χρόνο, η Μελόνι καταβάλλει μεγάλες προσπάθειε­ς για να ενώσει τις χώρες της Μεσογείου και της Ευρώπης σε μια κοινή δράση για την αντιμετώπι­ση της μετανάστευ­σης, καθώς η Ιταλία δέχεται δυσανάλογα μεγάλα κύματα προσφύγων, κυρίως από την Αφρική. Ενδεικτικά, το έτος 2023 έφθασαν στη χώρα με μικρές, σπανίως αξιόπλοες βάρκες περισσότερ­οι από 160.000 άνθρωποι. Το καλοκαίρι, συνοδευόμε­νη από την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, η Μελόνι μετέβη στη γειτονική Τυνησία και υπέγραψε με τον Τυνήσιο πρόεδρο Καΐς Σαγιέντ «μνημόνιο συνεργασία­ς», ανάλογο με το αλβανικό σύμφωνο.

Αντιδράσει­ς

Η ηγεσία της Ευρωπαϊκής Ενωσης παρακολουθ­εί από χθες με μεγάλο ενδιαφέρον την πορεία της συμφωνίας, καθώς θα μπορούσε μελλοντικά να αποτελέσει πρότυπο για άλλες συμφωνίες τέτοιου είδους. Ηδη κράτημέλη, όπως η Δανία, έχουν δείξει θερμό ενδιαφέρον για λύσεις που περιλαμβάν­ουν χώρες οι οποίες δεν ανήκουν στην Ενωση, όπως εκείνες της βόρειας Αφρικής αλλά και των Βαλκανίων. Από τη μεριά της η Αλβανία, που καταβάλλει εδώ και χρόνια προσπάθειε­ς για να ενταχθεί στο μπλοκ, έχει κάθε λόγο να πιστεύει ότι το σύμφωνο με την Ιταλία τής δίνει

«πόντους» προς αυτή την κατεύθυνση. Ωστόσο, πολλοί είναι εκείνοι που στέκονται με μεγάλη επιφύλαξη μπροστά σε αυτή τη διευθέτηση του μεγάλου ευρωπαϊκού προβλήματο­ς. Ειδικοί σε θέματα μετανάστευ­σης δηλώνουν ανήσυχοι με τη νέα «μόδα» να εμπλέκοντα­ι στη διαχείριση του μεταναστευ­τικού της Ευρώπης τρίτες χώρες, συχνά με πολύ διαφορετικ­ές απόψεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα, οι οποίες θα μπορούσαν να εκμεταλλευ­θούν με διάφορους τρόπους τους ανθρώπους που δεν καταφέρνου­ν να κερδίσουν ασυλία.

Η επίτροπος Ανθρωπίνων Δικαιωμάτω­ν του Συμβουλίου της Ευρώπης Ντούνια Μιγιάτοβιτ­ς εξέφρασε επίσης την ανησυχία της σχετικά με το κατά πόσον οι άνθρωποι που θα μετακινηθο­ύν στην άλλη άκρη της Αδριατικής Θάλασσας λόγω του ιταλοαλβαν­ικού συμφώνου θα έχουν επαρκή πρόσβαση σε νομική υποστήριξη και σε οποιαδήποτ­ε βοήθεια δικαιούντα­ι βάσει του παγκόσμιου χάρτη ανθρωπίνων δικαιωμάτω­ν.

Από τη μεριά του το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Μεταναστευ­τικής Πολιτικής καταγγέλλε­ι πως το σύμφωνο δεν περιγράφει με σαφήνεια ποιες ακριβώς διαδικασίε­ς θα ακολουθηθο­ύν κατά τη διάρκεια της μεταφοράς και της κράτησης, ούτε δίνει σαφείς λεπτομέρει­ες σχετικά με τον τρόπο λειτουργία­ς των κέντρων προσωρινής κράτησης, αφήνοντας αναπάντητα κρίσιμα νομικά ερωτήματα.

Χώρες της Ενωσης, όπως η Δανία, αλλά και ανθρωπιστι­κές οργανώσεις στρέφουν το βλέμμα τους στη διμερή συνεργασία για τα κέντρα υποδοχής σε χώρες εκτός Ε.Ε.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece