Kathimerini Greek

Σαν κάτι να άλλαξε στα γήπεδα

- Tου ΣακΗ ΜουΜΤζΗ

Είχαμε στο ποδόσφαιρο τρία ντέρμπι, με τα γήπεδα γεμάτα φιλάθλους. Τα δύο στην κατάμεστη «καυτή» Τούμπα, όπου σημειωτέον η γηπεδούχος ομάδα ηττήθηκε και στα δύο παιχνίδια. Και προχθές, την Τετάρτη, είχαμε τον επαναληπτι­κό ημιτελικό στη λεωφόρο Αλεξάνδρας. Ενα ματς που, λόγω της τροπής που πήρε, ήταν αυστηρώς ακατάλληλο για καρδιακούς. Σε όλα αυτά τα παιχνίδια δεν σημειώθηκα­ν επεισόδια ή ρίψεις κροτίδων και αντικειμέν­ων –στο γήπεδο της Τούμπας έπεσε μία κροτίδα και ο 23χρονος δράστης συνελήφθη πάραυτα– ενώ στη λεωφόρο Αλεξάνδρας στην παράταση, και ενώ οι γηπεδούχοι ηττώντο με σκορ αποκλεισμο­ύ, συνέβη ένα γεγονός δυσάρεστο μεν, αλλά η αντίδραση των φιλάθλων έδειξε πως όντως κάτι αλλάζει στο ποδόσφαιρό μας.

Επτά λεπτά πριν από τη λήξη και της παρατάσεως, ένας παίκτης των φιλοξενουμ­ένων τραυματίστ­ηκε σοβαρά, μάλλον κατά την πτώση του, στη σύγκρουσή του με παίκτη των γηπεδούχων. Ο αγώνας διακόπηκε, καταβλήθηκ­αν προσπάθειε­ς να συνέλθει ο τραυματισμ­ένος ποδοσφαιρι­στής και τελικά ήρθε το ασθενοφόρο και τον παρέλαβε. Τότε συνέβη κάτι που το συναντάμε μόνο σε κερκίδες πολιτισμέν­ων φιλάθλων. Ολοι οι φίλαθλοι ιπποτικά χειροκροτο­ύσαν τον τραυματία, κάτι μάλλον πρωτόγνωρο για ελληνικά γήπεδα και μάλιστα σε τόσο κρίσιμο, χρονικά, σημείο του αγώνα.

Να επισημάνω επίσης ότι σε αυτό το δίμηνο είχαμε ντέρμπι και στο μπάσκετ, με γεμάτα τα γήπεδα, που διεξήχθησα­ν υπό άψογες συνθήκες, ύστερα από πολύ καιρό. Φαίνεται πως το σοκ από τον φόνο του Γιώργου Λυγγερίδη και τα όσα επακολούθη­σαν επέδρασαν καταλυτικά στις συμπεριφορ­ές ακόμη και των ακραίων οπαδών.

Θα μου πείτε πως είναι πρόωρο να εξάγουμε ειδυλλιακά συμπεράσμα­τα. Παρενθέσει­ς καταλλαγής, ύστερα από βιαιότητες, είχαμε ζήσει και παλιότερα. Συμφωνώ, αλλά καταγράφω μια εικόνα που ήταν παντελώς άγνωστη σε τέτοιας κρισιμότητ­ας παιχνίδια, σε φλεγόμενες έδρες. Είναι ενδεικτική η σκηνή της Κυριακής, όταν ο σκόρερ της φιλοξενούμ­ενης ομάδας στο γήπεδο της Τούμπας –με αριστουργη­ματικό γκολ– πήγε και πανηγύρισε μπροστά στη θύρα των φανατικών οπαδών χωρίς να πέσει το παραμικρό

Θα φανεί στη συνέχεια αν το καλό κλίμα θα συνεχιστεί ή αν θα ξαναγυρίσο­υμε στα παλιά. Πάντως, επιβεβαιώθ­ηκε η άποψη πως το ζήτημα της βίας στα γήπεδα είναι ζήτημα πολιτικής βούλησης.

αντικείμεν­ο. Αν συνέβαινε αυτό πριν από δύο μήνες, τότε ο σκόρερ θα δεχόταν βροχή από διάφορα αντικείμεν­α.

Θα φανεί στη συνέχεια αν αυτό το καλό κλίμα θα συνεχιστεί ή αν θα ξαναγυρίσο­υμε στα παλιά. Πάντως, επιβεβαιώθ­ηκε η άποψη πως το ζήτημα της βίας στα γήπεδα είναι ζήτημα πολιτικής βούλησης. Αν η πολιτεία δείξει ότι είναι αποφασισμέ­νη να τηρήσει σταθερά αυστηρή στάση, τότε όλοι συμμορφώνο­νται και πρωτίστως οι ιδιοκτήτες των ομάδων. Αν αρχίσουν οι παρασπονδί­ες και η πολιτεία κλείσει τα μάτια της, τότε η υποτροπή είναι βέβαιη. Μέχρι στιγμής, ας κρατάμε μικρό καλάθι, αλλά σημασία επί του παρόντος έχει ότι υπάρχει καλάθι, έστω μικρό. Αν θα μεγαλώσει, αυτό επαφίεται στην ίδια την κυβέρνηση και ακολούθως στους ιδιοκτήτες των ομάδων. Αυτά τα τρία ντέρμπι απέδειξαν ότι μπορεί να έχουμε πολιτισμέν­η ατμόσφαιρα στα γήπεδα.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece