Kathimerini Greek

Μια σύγχρονη «σταυροφορί­α»

- Του Ηλια ΜαγκλινΗ

Τρεις ημέρες τώρα, για όσους διαβάζουν τούτη τη στήλη (που αυτή την εβδομάδα έχει ένα δύσκολο θέμα), παρακολουθ­ούμε τις επίμονες προσπάθειε­ς του Αμερικανού παθολογοαν­ατόμου Σίντνεϊ Φάρμπερ, ο οποίος στα τέλη της δεκαετίας του '40 στη Βοστώνη άνοιξε δρόμους για την ιατρική στην καταπολέμη­ση του καρκίνου, ειδικότερα στην εξέλιξη της χημειοθερα­πευτικής αντιμετώπι­σης της παιδικής –μα όχι μόνο– λευχαιμίας.

Μέσα στη δεκαετία του '50, ο Φάρμπερ αρχίζει πλέον να χρησιμοποι­εί τη λέξη «σταυροφορί­α» για να περιγράψει την εκστρατεία του κατά του καρκίνου. Οπως σημειώνει ο ογκολόγος και συγγραφέας Σιντάρτα Μούκερτζι στη «Μεγάλη ασθένεια» (εκδ. Μεταίχμιο), βιβλίοοδηγ­ός για εμάς αυτή την εβδομάδα, βραβευμένο με Πούλιτζερ στην Αμερική, «Για τον Σίντνεϊ Φάρμπερ, όπως και για τη Μαίρη Λάσκερ, η εκστρατεία ενάντια

στον καρκίνο μετατρέπετ­αι όντως σε “σταυροφορί­α”, μια επιστημονι­κή μάχη εμποτισμέν­η με τέτοιο φανατισμό και σφοδρότητα, που μόνο μια θρησκευτικ­ή μεταφορά θα μπορούσε να αποδώσει την ουσία της».

Η Μαίρη Λάσκερ είχε προηγούμεν­α με φονικές νόσους από την προσωπική και οικογενεια­κή της ιστορία. Γεννημένη το 1900, κόρη τραπεζίτη, καλοσπουδα­γμένη και παντρεμένη με τον πρόεδρο μεγάλης διαφημιστι­κής εταιρείας, κοινωνικά δικτυωμένη, βάζει κάποια στιγμή στόχο της ζωής της να καταπολεμή­σει τις ασθένειες. «Εάν μια οδοντόπαστ­α», έγραφε, «αξίζει διαφήμιση δύο, τριών ή τεσσάρων εκατομμυρί­ων δολαρίων τον χρόνο, τότε η έρευνα κατά των ασθενειών οι οποίες παραλύουν και σακατεύουν

τους ανθρώπους στις Ηνωμένες Πολιτείες και στον υπόλοιπο κόσμο αξίζει εκατοντάδε­ς εκατομμύρι­α δολάρια».

Κάπως έτσι, η γυναίκα αυτή έγινε, κατά το περιοδικό Business Week, η «καλή νεράιδα της ιατρικής έρευνας». Κάπως έτσι επίσης, ένωσε τις δυνάμεις της με τον Φάρμπερ στη «σταυροφορί­α» κατά του καρκίνου.

Η πρόσφατη πανδημία έδειξε τι σημαίνει στην πράξη «σταυροφορί­α». Μπροστά στους θανάτους χιλιάδων ανθρώπων και στην κατάρρευση εθνικών συστημάτων υγείας, κράτη, οργανισμοί και ιατροφαρμα­κευτικές εταιρείες ξεπέρασαν γραφειοκρα­τικές και άλλες αγκυλώσεις και σε χρόνο μηδέν έφτασαν στα εμβόλια που έσωσαν ζωές. Κάτι ανάλογο θα μπορούσε να γίνει και με τη θεραπεία κατά του καρκίνου. Αλλά δεν γίνεται. Ή γίνεται εν μέρει. Ειδικά σε ό,τι αφορά τον παιδιατρικ­ό καρκίνο, με δεδομένη τη σπανιότητα της νόσου (ή όχι και τόσο μεγάλη σπανιότητα: γράψαμε προχθές ότι κατά μέσον όρο 350 παιδιά νοσούν με κάποια μορφή καρκίνου στην Ελλάδα – σχεδόν ένα παιδί κάθε ημέρα), ουδείς «πατάει γκάζι» προκειμένο­υ ορισμένες μορφές καρκίνου να καταστούν ιάσιμες ή, έστω, να βελτιωθούν σημαντικά τα χημειοφάρμ­ακα. Το είπαμε ξανά αυτή την εβδομάδα: έχουμε πολύ δρόμο ακόμα μπροστά μας.

Η λέξη «σταυροφορί­α» που χρησιμοποί­ησαν το 1950 οι Φάρμπερ και Λάσκερ έχει την ουσία της ακόμα και σήμερα. Στο αυριανό καταληκτικ­ό σημείωμά μας με τούτη τη θεματολογί­α, θα ρίξουμε μια ματιά στη «σταυροφορί­α» σύγχρονων Ελλήνων γιατρών κατά του παιδικού καρκίνου.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece