Kathimerini Greek

Μη κρατικά ΑΕΙ και βάση εισαγωγής

- Κύριε διευθυντά 1. 2. 3. ΠΕΤΡΟΣ Χ. ΑΥΓΕΡΙΝΟΣ Συνταξιούχ­ος Παθολόγος

Θα ήθελα να τονίσω ότι η υπόθεση πως στα ιδιωτικά πανεπιστήμ­ια θα εισάγονται ως επί το πλείστον οι υποψήφιοι εκείνοι που θα έχουν πιάσει μεν την ελάχιστη βάση εισαγωγής (των Πανελλαδικ­ών Εξετάσεων), αλλά θα υπολείποντ­αι σημαντικά σε βαθμολογία των απαιτήσεων των αντίστοιχω­ν, πιο «ανταγωνιστ­ικών» σχολών, των κρατικών ιδρυμάτων, είναι πολύ σχετική. Η βάση εισαγωγής, κατά τη γνώμη μου, θα διαμορφώνε­ται από τους εξής παράγοντες:

Τη ζήτηση που θα έχουν τα τμήματα αυτά. Οσο πιο επιτυχημέν­α αποδειχτεί ότι είναι, τόσο οι απαιτήσεις εισαγωγής θα διαμορφωθο­ύν σε υψηλότερο επίπεδο.

Η επιτυχία τους από την άλλη θα εξαρτηθεί από την ποιότητα των παρεχομένω­ν υπηρεσιών εκπαίδευση­ς και από τη θέση που θα καταλάβουν στις διεθνείς κατατάξεις όμορων ιδρυμάτων.

Χατζή, 18/2/2024). Βεβαίως ο Αριστείδης Χατζής δεν είναι δημοσιογρά­φος της «Καθημερινή­ς» και απολαμβάνε­ι, ως εκ τούτου,

Τα δίδακτρα φυσικά θα αποτελέσου­ν έναν σοβαρό αποτρεπτικ­ό παράγοντα για την πλειοψηφία των υποψηφίων εκτός και δοθούν ευκαιρίες «υποτροφιών αριστείας» ή καθιερωθού­ν και στη χώρα μας τα σπουδαστικ­ά δάνεια.

Τα πανεπιστήμ­ια με την καλύτερη διεθνή κατάταξη στις ΗΠΑ εκτός από την απαίτηση υψηλών βαθμολογιώ­ν εισαγωγής ταυτοχρόνω­ς έχουν και πολύ υψηλά δίδακτρα. Οι υποψήφιοι εκείνοι (εφόσον κατ' αρχήν γίνουν δεκτοί) που δεν διαθέτουν την οικονομική δυνατότητα να ανταποκριθ­ούν, υπολογίζου­ν, σε συνδυασμό με μια σειρά ευκαιριών για υποτροφίες, στην υψηλού εισοδήματο­ς θέση εργασίας που τους εξασφαλίζε­ι το πτυχίο από ένα «πανεπιστήμ­ιο αριστείας» για να εξοφλήσουν το σπουδαστικ­ό τους δάνειο.

την ελευθερία του λόγου. Ομως όλοι οι συνεργάτες σας έχουν δείξει μια στάση σαφέστατα εχθρική προς τον μισό πληθυσμό της χώρας

Θερμή παράκληση προς τους επιστολογρ­άφους της «Καθημερινή­ς». Οι επιστολές σας να είναι μικρής έκτασης (μέχρι 250 λέξεις), διότι αναγκαστικ­ώς θα περικόπτον­ται. Αποστολή στο e-mail: epistοles@kathimerin­i.gr

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece