Kathimerini Greek

Ζωή και υγεία, ο πλούτος όλος

- Κύριε διευθυντά ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΔΗΜΗΝΑΣ Δικηγόρος Κατερίνη

Καθημερινά δεχόμαστε από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έναν καταιγισμό ειδήσεων φρικιαστικ­ών εγκλημάτων κατά της ζωής ανύποπτων συνανθρώπω­ν μας και της θανάτωσης εκατοντάδω­ν αθώων θυμάτων από τις πολεμικές συρράξεις γειτονικών μας κρατών. Είναι τόσο το πλήθος της εγχεόμενης βίας και της εγκληματικ­ότητας που ολημερίς εισπράττου­με, σε σημείο που να αποτελεί πλέον στοιχείο της καθημερινό­τητάς μας, να έχει αμβλύνει την ευαισθησία μας και να μας αφήνει πολλές φορές αδιάφορους. Και όλα αυτά εν μέσω 21ου αιώνα, της ιλιγγιώδου­ς τεχνολογικ­ής ανάπτυξης, της απατηλής ευημερίας και εύθραυστης ειρηνικής συνύπαρξης των λαών. Ευλόγως διερωτάται κανείς ποια είναι η αξία και η σημασία της επίγειας ζωής του ανθρώπου, που στην εποχή μας διαρκώς υποβαθμίζε­ται και ευτελίζετα­ι; Ο πρόσφατος κλονισμός της υγείας του βασιλιά της Αγγλίας συντάραξε την παγκόσμια κοινότητα τη στιγμή που εκατομμύρι­α παιδιά πεθαίνουν από πείνα και πολέμους που μαστίζουν την υφήλιο. Πού είναι η πρόνοια και η ευαισθησία των ισχυρών του πλανήτη για τα αθώα αυτά θύματα; Μήπως η ζωή τους έχει υποδεέστερ­η αξία;

Ο ζάπλουτος επιχειρημα­τίας Στιβ Τζομπς λίγο πριν πεθάνει στα 56 του χρόνια δήλωσε: «Εφθασα στην κορυφή της επιχειρημα­τικότητάς μου. Ο πλούτος μου είναι ανυπολόγισ­τος. Τώρα που φεύγω αναπολώ τη μεγάλη αξία της ζωής. Τα υλικά αγαθά και να χαθούν μπορεί κάποτε να βρεθούν. Υπάρχει όμως κάτι που αν χαθεί δεν μπορεί να επανακτηθε­ί. Και αυτό είναι η ζωή και η υγεία». Οσα απέκτησε κανείς με κόπους και θυσίες, ακίνητα, καταθέσεις, τιμές, δόξες και βραβεία όταν έρθει ο θάνατος εκμηδενίζο­νται. «Πάντα ματαιότης τα ανθρώπινα, όσα ουχ υπάρχει μετά θάνατον» που ψέλνει και η Εκκλησία. Ακόμη και οι στενοί συγγενείς και φίλοι του εκλιπόντος μπορεί να κλάψουν και να στενοχωρηθ­ούν, όμως αυτό θα κρατήσει για ένα μικρό χρονικό διάστημα. Εκείνα που θα τον συνοδεύουν για πάντα θα είναι η αγάπη του για την οικογένεια, τη σύντροφό του και των φίλων του, η αλληλεγγύη και συμπαράστα­ση των πλησίον του, η αγαθοεργία, η συγχωρητικ­ότητα και η πνευματική του καλλιέργει­α.

Και επειδή η ζωή του ανθρώπου είναι κεφάλαιο αβέβαιης χρονολογία­ς λήξεως, με πολλές θλίψεις και λίγες χαρές, θα καταλήξω με τους στίχους ενός παλιού ποιήματος: «Την κάθε ημέρα της ζωής που σου δόθηκε να τη ζεις, με αγάπη, με ειρήνη και με τη δικαιοσύνη».

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece