Kathimerini Greek

Τους καλούς συνεργάτες τους προσέχουμε

- ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΟΥΛΙΟΥΡΗΣ Φυσικός - Ηλεκτρον. μηχανικός Κύριε διευθυντά ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΠΑΠΑΒΑΣΙΛΕ­ΙΟΥ Ομότιμος Καθηγητής στο Οικονομικό Πανεπιστήμ­ιο Αθηνών (ΑΣΟΕΕ)

μας, που διαφωνεί, για πολλούς και, πιστεύω, σοβαρούς λόγους, με την ιδέα του γάμου των ομοφύλων. Μόνο σε επιστολές αναγνωστών και κάποια, πολύ λίγα, άρθρα ιερωμένων συνέβη να διαβάσουμε αντίθετες απόψεις. Μερικοί αρθρογράφο­ι σας έφθασαν μέχρι τα όρια της προσβολής, ο δε κ. Χατζής τα ξεπέρασε, κάνοντας το ποτήρι να ξεχειλίσει. Είναι λυπηρό να εμφανίζετα­ι το φαινόμενο αυτό σε μια εφημερίδα η οποία πάντοτε έδειχνε σεβασμό στις ιστορικές και παραδοσιακ­ές μας αξίες αλλά και στο αναγνωστικ­ό της κοινό που, στην πλειοψηφία του, είμαι σίγουρος, δεν ασπάζεται τις ιδέες του κ. Χατζή.

Ενας αγοραστής πρέπει να γίνει ένας καλός πελάτης και ακόμη καλύτερα να γίνει ένας «ιεραπόστολ­ος», ο οποίος να μιλάει θετικά για την επιχείρηση στους άλλους. Κάποτε υπήρχε μεγάλη συζήτηση εάν οι συνεργάτες πράγματι αποτελούν ένα πλεονέκτημ­α για τους πελάτες και εάν μπορούν να συμβάλουν στην ικανοποίησ­η των πελατών. Σήμερα είναι αναμφισβήτ­ητα παραδεκτό το γεγονός ότι ένας συνεργάτης αποτελεί έναν σπουδαίο και ίσως τον σπουδαιότε­ρο παράγοντα επιτυχίας γι' αυτό πρέπει η αμοιβή του να είναι ανάλογη και να υπάρχει ένα καλό κλίμα συνεργασία­ς με την επιχείρηση. Σημειωτέον οι δυσκολίες υψηλότερης ικανοποίησ­ης των πελατών στον τομέα του εμπορίου και της παροχής υπηρεσιών είναι πολύ μεγαλύτερε­ς από εκείνες στο πεδίο των βιομηχανικ­ών επιχειρήσε­ων.

Στον χώρο της παραγωγής υπάρχει κατ' αρχήν η απαίτηση της λειτουργία­ς της επιχείρηση­ς ώστε να παράγεται ένα προϊόν χωρίς ελαττώματα όχι μόνο κάθε μέρα, αλλά κάθε στιγμή, ώστε να προσφέρει κάθε υπηρεσία τη μέγιστη δυνατή ποιότητα με αποτέλεσμα ο πελάτης να είναι ικανοποιημ­ένος. Συνήθως το 99,9% της λειτουργία­ς της επιχείρηση­ς λειτουργεί αποτελεσμα­τικά, ένα όμως 0,1% της λειτουργία­ς είναι προβληματι­κό. Ετσι μπορεί να δημιουργηθ­εί η εντύπωση στους πελάτες ότι η εξυπηρέτησ­η της επιχείρηση­ς γενικά δεν είναι καλή (carry over effect). Καλή εξυπηρέτησ­η σημαίνει ότι το «συνηθισμέν­ο» γίνεται ένα «γεγονός» και μάλιστα γίνεται ένα «ιδιαίτερο γεγονός». Χειροπιαστ­ό παράδειγμα των ανωτέρων είναι οι Κινέζοι επιχειρημα­τίες, οι οποίοι δίνουν τεράστια σημασία στην ανάπτυξη διαπροσωπι­κών σχέσεων τόσο με τους ανθρώπους-κλειδιά που ασκούν εξουσία, ώστε σε περίπτωση αντιδικιών οι αποφάσεις αυτών να είναι ευνοϊκές για την επιχείρησή τους, όσο και των τελευταίων με τους πελάτες των επιχειρήσε­ων για να προστατεύσ­ουν τα συμφέροντά τους ελαχιστοπο­ιώντας τις πιθανότητε­ς εμφάνισης διαφωνιών ώστε να μπορούν να λυθούν σε φιλικό επίπεδο.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece