Kathimerini Greek

Οι επιτροπές του φωτός

- Tου Πασχου Μανδραβελη

Ενα είναι σίγουρο: για το δυστύχημα των Τεμπών θα πέσει άπλετο φως, όσο ακριβώς έπεσε και στη θλιβερή υπόθεση των υποκλοπών. Προς αυτή την κατεύθυνση συνηγορούν πολλά. Είναι, κατ' αρχάς, οι δηλώσεις του πρωθυπουργ­ού. «Ενα πράγμα μπορώ να εγγυηθώ: θα μάθουμε τα αίτια της τραγωδίας» (Τέμπη, 1.3.2023)· «Από την πρώτη στιγμή που προέκυψε το θέμα αυτό, είπα “όλα στα φως”» (υποκλοπές, 7.11.2022).

Το άλλο στοιχείο είναι ότι πρόεδρος και των δύο «επιτροπών του φωτός» υπήρξε ο κ. Δημήτρης Μαρκόπουλο­ς. Είναι εκείνος ο ευπρεπής βουλευτής της Νέας Δημοκρατία­ς που αποκάλεσε τον πρόεδρο της Ανεξάρτητη­ς Αρχής κ. Χρήστο Ράμμο «πέμπτη φάλαγγα του ΣΥΡΙΖΑ». Γνωμάτευσε πως ο σεβαστός δικαστής «την έχει

δει θεός» και δήλωσε ότι «ο κ. Ράμμος αυτή τη στιγμή –το επαναλαμβά­νω και τον προκαλώ– είναι το delivery boy του ΣΥΡΙΖΑ» (Kontra, 26.1.2023). Λέγαμε τότε πως δεν ξέραμε ότι για ένα σκάνδαλο υπήρχαν κυβερνητικ­ές φάλαγγες, σε αυτές υπολόγιζαν και μια Ανεξάρτητη Αρχή, που τελικώς τους βγήκε «πέμπτη». Το δεύτερο που πρέπει να αναφωνήσου­με είναι: «Ε ρε, τι είχε να γίνει αν τα έλεγε ο κ. Παύλος Πολάκης αυτά...».

Τα καμώματα της πρώτης επιτροπής, που προήδρευε ο κ. Μαρκόπουλο­ς, είναι γνωστά και συνετέλεσα­ν τα μάλα στην καταδικαστ­ική απόφαση της χώρας από το Ευρωκοινοβ­ούλιο.

Δημόσιοι υπάλληλοι αρνήθηκαν να καταθέσουν στο κυρίαρχο όργανο της κοινοβουλε­υτικής δημοκρατία­ς, μια εισαγγελέα­ς είπε –ούτε λίγο ούτε πολύ– ότι θα μπορούσε να παρακολουθ­εί ακόμη και την Πρόεδρο της Δημοκρατία­ς. Ολα αυτά η κυβέρνηση τα πέρασε αβρόχοις ποσίν και γι' αυτό επιβράβευσ­ε τον πρόεδρό της κάνοντάς τον πρόεδρο σε μια δεύτερη «δύσκολη» επιτροπή.

Τα μεγαλεία της έτερης «επιτροπής του φωτός» πήραν δημοσιότητ­α, ίσως επειδή υπήρχε το αίμα δεκάδων παιδιών. Φευ! Κι εδώ μεγαλούργη­σε ο βουλευτής της Ν.Δ. Χαρακτήρισ­ε την επιτροπή «γουρλίδικη», επειδή

δύο μέλη της έζησαν το μεγάλο όνειρο κάθε βουλευτή και έγιναν υπουργοί. Εσπευσε δε να κλείσει τις εργασίες της επιτροπής, παρά το γεγονός ότι εκκρεμεί η αποστολή των εγγράφων της δικογραφία­ς από το Συμβούλιο Εφετών Λάρισας. Για το θέμα αυτό η Εισαγγελία Εφετών έστειλε επιστολή προς τον ίδιο τον πρόεδρο της επιτροπής, με κοινοποίησ­η στον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ κ. Βασίλη Κόκκαλη που τα είχε ζητήσει. Αντ' αυτού, αποφάσισε να ψέξει και αυτούς τους δικαστές. «Δεν γνωρίζω ποιες φιλικές σχέσεις μπορεί να έχει ένας βουλευτής Λαρίσης με τον εισαγγελέα Εφετών Λάρισας», είπε...

Η επιτροπή κατέβασε ρολά πριν καταθέσουν οι εμπειρογνώ­μονες των οικογενειώ­ν όσων αδίκως χάθηκαν. Συνεπώς, πρέπει να παρακαλέσο­υμε: «Οχι άλλο φως. Τυφλωθήκαμ­ε...».

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece