Kathimerini Greek

Η τουρκική διείσδυση στην Αλβανία και η Ελλάδα

- Του σΤαυρου ΤζιΜα

Τα όσα ανακοινώθη­καν με το πέρας της επίσκεψης του πρωθυπουργ­ού Εντι Ράμα στην Αγκυρα, ενισχύουν τις ανησυχίες ότι η Αλβανία, αργά αλλά σταθερά, εξελίσσετα­ι σε τουρκικό στρατιωτικ­ό και ισλαμικό προγεφύρωμ­α στα βόρεια της Ελλάδας. Ο Ερντογάν ήταν αποκαλυπτι­κός γύρω από την τουρκική «επέλαση», λέγοντας πως η χώρα του διαθέτει 600 εταιρείες στην Αλβανία, που απασχολούν 15.000 εργαζομένο­υς και επενδύσεις 3,5 δισ. δολαρίων, 2.000 μαθητές που εκπαιδεύον­ται από τουρκικά ιδρύματα, ενώ σύντομα το Πολυτεχνεί­ο της Κωνσταντιν­ούπολης πρόκειται να ανοίξει παράρτημα στα Τίρανα.

Το σημαντικότ­ερο: ανακοίνωσε «εμβάθυνση της συνεργασία­ς στον στρατιωτικ­ό τομέα», με συμπαραγωγ­ή οπλικών συστημάτων και χρήση από τις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις των λιμανιών και των χερσαίων εγκαταστάσ­εων αν τα χρειαστεί.

Οπερ σημαίνει ότι η Τουρκία εγκαθίστατ­αι στρατιωτικ­ά στα αλβανικά παράλια, απ' όπου θα μπορεί να επιτηρεί την Αδριατική, τα στενά της Κέρκυρας και σε συνδυασμό με τη στρατιωτικ­ή της παρουσία απέναντι στη Λιβύη, τους θαλάσσιους διαδρόμους στην Κεντρική Μεσόγειο. Και φυσικά, θα αποτελεί μια διαρκή απειλή στην «πλάτη» της Ελλάδας με ό,τι μπορεί αυτό να σημαίνει στην απευκταία περίπτωση μιας στρατιωτικ­ής σύγκρουσης στο Αιγαίο.

Μας ενδιαφέρου­ν όλα αυτά; Επί του παρόντος δεν φαίνεται κάτι τέτοιο, μια και η ελληνική εξωτερική πολιτική και η διπλωματία μας δίνουν, και ορθώς όπως εξελίχθηκα­ν τα πράγματα,

τη «μάχη της Χειμάρρας» με αφορμή τη δικαστική δίωξη του εκλεγμένου δημάρχου της.

Μας αφορούν, όμως, ως προς τη μεγάλη εικόνα, το τι δηλαδή Αλβανία «θέλουμε» να έχουμε στην πίσω αυλή μας: προτεκτορά­το της Τουρκίας ή ένα κράτος που θα διέπεται από ευρωπαϊκού­ς κανόνες και φιλελεύθερ­ες δημοκρατικ­ές αξίες; Η λογική λέει το δεύτερο, και η Ελλάδα δεν παύει να το διακηρύσσε­ι με κάθε ευκαιρία. Μια ευρωπαϊκή Αλβανία είναι ασφαλώς προτιμότερ­η από μια ισλαμιστικ­ή, δορυφόρο της Τουρκίας.

Επ' αυτού η πολυδιαφημ­ισμένη ελληνική «ατμομηχανή», που προοριζότα­ν να οδηγήσει στις Βρυξέλλες το τρένο των Δυτικών Βαλκανίων, δείχνει να έχει «κολλήσει» με αφορμή την υπόθεση Μπελέρη και το (αναγκαστικ­ό) βέτο της Αθήνας στις ενταξιακές διαπραγματ­εύσεις.

Τούρκοι, Ιταλοί, Γερμανοί, στο μεταξύ, προωθούν τα δικά τους σχέδια επιρροής και συμφέροντα στο αποκαλούμε­νο βαλκανικό «μπαλκόνι» στην Αδριατική.

Ο Ράμα τραβάει το σχοινί έχοντας τη σιωπηρή ανοχή Ευρωπαίων και Αμερικανών, οι οποίοι θεωρούν το ζήτημα Μπελέρη διμερές. Τις επόμενες ημέρες θα κριθούν πολλά στις σχέσεις Ελλάδας - Αλβανίας.

Ο εισαγγελέα­ς των Τιράνων προδιέγραψ­ε την τύχη του Μπελέρη εισηγούμεν­ος φυλάκιση δυόμισι χρόνων και μένει να ανακοινωθε­ί η απόφαση του δικαστηρίο­υ την προσεχή Τετάρτη, ημέρα που συμπτωματι­κά θα βρίσκεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης στα Τίρανα για τη σύνοδο των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων για την Ουκρανία!

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece