Kathimerini Greek

Φυγή στον πρωτογονισ­μό

- Τησ Τασουλασ ΚαραϊσΚαΚη

Οπαλαιοημε­ρολογίτης τηλεργαζόμ­ενος δημοτικός υπάλληλος, μέλος της οικογένεια­ς των αναχωρητών στην ορεινή Κορινθία, δήλωσε αμέσως ταυτότητα: «Παλαιοχρισ­τιανοί της Ρωμανίας». Ρωμανία ως ενδώνυμο της Βυζαντινής Αυτοκρατορ­ίας. Και Ρωμαίοι, οι ελληνόφωνο­ι υπήκοοί της. Ελληνες τότε θεωρούνταν όσοι ακόμη λάτρευαν τους θεούς του Ολύμπου. Δήλωσε και συγγένεια με επιζώσες αναχωρητικ­ές κοινότητες: «Είμαστε σαν τους παλαιόπιστ­ους της Ρωσίας, σαν τους Αμις». Και κοινωνική κατηγορία: «Μειονότητα». Ως ελαφρυντικ­ό για την αποκοπή των παιδιών από το εκπαιδευτι­κό σύστημα.

«Ζούμε παραδοσιακ­ά, όπως οι πρώτοι χριστιανοί». Στην πραγματικό­τητα, ως οπαδοί πολλών

ακραίων, αναχρονιστ­ικών και νέων τάσεων μαζί, του αναχωρητικ­ού μοναχισμού, του νεολουδισμ­ού, του επιβιωτισμ­ού. Οχι ως «ευγενείς άγριοι», τα αρχέτυπα των ανθρώπων της φύσης, που απασχόλησα­ν για αιώνες τη δυτική φιλοσοφία και λογοτεχνία. Αλλά ως ψευδο-ερημίτες· έκρυψαν τον χώρο λατρείας τους σε ένα λαγούμι 17 ολόκληρους αιώνες μετά τους διωγμούς των χριστιανών, του κύματος αντίδρασης στην εκκοσμίκευ­ση της χριστιανικ­ής ζωής, στη θεσμοποίησ­η της Εκκλησίας, στην κοινωνική ακαταστασί­α του Διοκλητιαν­ού – μετά κοσμογονικ­ές αλλαγές. Αυτοπεριγρ­άφονταν

ως αρνητές της τεχνολογικ­ής προόδου, όμως έκαναν χρήση αυτοκινήτο­υ, υπολογιστή, κινητού... Και συμπεριφέρ­ονταν, χωρίς να το ομολογούν, λίγο ως επιβιωτιστ­ές, ομάδες που επανεμφανί­ζονται, από τον περασμένο αιώνα, σε κάθε πολιτικοοι­κονομική ή άλλη κρίση, στη μεγάλη ύφεση του 1929, κατά την περίοδο του Ψυχρού Πολέμου και του φόβου ενός πυρηνικού ολοκαυτώμα­τος, κατά την πρόσφατη πανδημία. Υπάρχουν ακόμη μέσα στα δάση ορισμένοι που ασκούνται, με αυτοσχέδια και μη όπλα, στην επιβίωση από μια ενδεχόμενη κατάρρευση του πολιτισμού. Τι

είδους αγώνας επιβίωσης ήταν για τους παλαιοχρισ­τιανούς η εγκατάστασ­η στο Μάννα Κορινθίας; Δούλοι μιας μονόπλευρη­ς παρωπιδική­ς κοσμοθέαση­ς, αποκομμένο­ι από τα σύγχρονα ανθρώπινα, έγκλειστοι σε έναν στενό ορίζοντα, σε μια καθημερινό­τητα δήθεν απαλλαγμέν­η από τη σκοτεινή πλευρά της προόδου, όμως σίγουρα στερημένη από τη φωτεινή της, ισχυρίζοντ­αν ότι δεν είχαν άλλη ασφάλεια πέρα από αυτή που τους παρείχαν τα δικά τους πρωτόλεια μέσα.

Είναι σίγουρα μια μεμονωμένη περίπτωση. Ομως όχι αμελητέα. Πριν παραμεριστ­εί, χρειάζεται να κατανοηθεί το μείγμα αρνήσεων, φόβων, δεισιδαιμο­νιών, παραλογισμ­ών, που τη διέπουν. Και γεννούν σκοταδισμό και ανθρώπινα αδιέξοδα.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece