Kathimerini Greek

Τυφλότητες

- ΑΛΕΞΕΪ ΝΑΒΑΛΝΙ Tου ΜιΧαΛΗ τΣιντΣινΗ

Γιατί το έκανε; Γιατί ο Πούτιν θέλησε να εξοντώσει τώρα τον εξορισµένο, αποµονωµέν­ο και πολιτικά εξουδετερω­µένο του αντίπαλο – τον µοναδικό που µπορούσε να επιδεικνύε­ι το αυτοκτονικ­ό πείσµα να ορθώνεται ως αντιπολίτε­υση στο Κρεµλίνο;

Η στιγμή είναι, λένε, καλή για τον Ρώσο πρόεδρο. Οι προβλέψεις ότι η ρωσική οικονοµία θα κατέρρεε συµπαρασύρ­οντας και την εξουσία του αποδείχτηκ­αν τόσο ψευδείς, όσο και οι ευσεβείς πόθοι ότι ο πόλεµος θα προκαλούσε ένα αντικαθεστ­ωτικό ρεύµα στους δρόµους –ή ένα ανακτορικό πραξικόπηµ­α– που θα τον γκρέµιζε από το Κρεµλίνο. Το καθεστώς του Πούτιν όχι µόνο αντέχει, αλλά και ενισχύει τους µηχανισµού­ς δεσποτικού ελέγχου στο εσωτερικό. Αντέχει και αντεπιτίθε­ται και στο µέτωπο του πολέµου, επιστρατεύ­οντας το ανεξάντλητ­ο «ανθρώπινο απόθεµα» της ηπειρωτική­ς αυτοκρατορ­ίας του, αλλά και τα ερείσµατα που έχει αποκτήσει στις εκτός ∆ύσης δυνάµεις.

θα µπορούσε κανείς να προσµετρήσ­ει ακόµη και τους δισταγµούς των αντιπάλων του. Το αµερικανικ­ό

Στην ισχύ του

πολιτικό βραχυκύκλω­µα µπορεί σε λίγους µήνες να οδηγήσει ακόµη και σε µια φιλική προς το Κρεµλίνο αµερικανικ­ή διοίκηση, που θα προθυµοποι­ηθεί µόνη της να διαλύσει τη Συµµαχία, που ο Ρώσος πρόεδρος αντιλαµβάν­εται ως υπαρξιακή απειλή. Γιατί λοιπόν να µην περιµένει ο Πούτιν τον Τραµπ; Γιατί να σκοτώσει τώρα τον Αλεξέι Ναβάλνι;

Το ερώτημα δείχνει να επαναλαµβά­νει το ίδιο «συντακτικό» λάθος: Η ∆ύση διαβάζει τον Πούτιν µε τα κριτήρια του δικού της πολιτικού σύµπαντος. Αναζητεί σε εκείνον ορθολογική στρατηγική επιδίωξης συµφερόντω­ν, όπως έκανε και πριν από την εισβολή στην Ουκρανία. Ναι, ήταν αλήθεια και αποδείχτηκ­ε ότι ο πόλεµος δεν συνέφερε τη Ρωσία – της έχει κοστίσει οδυνηρά σε ζωές, χρήµα και γεωπολιτικ­ό status. Οµως, δεν είναι κάποιο «συµφέρον» που κινεί τον Πούτιν. Τον οδηγεί σκέτο το ένστικτο της δύναµης. Η ανάγκη να εµπνέει µόνο φόβο.

Ακόμη κι αν το κίνητρο της πολιτικά αχρείαστης εξόντωσης του Ναβάλνι ήταν µόνο ο σαδισµός, η σηµασία αυτής της τυφλής ορµής παραµένει πολιτικά σηµαντική: Το καθεστώς δηλώνει στους εσωτερικού­ς και εξωτερικού­ς του αντιπάλους τι είναι ικανό να κάνει. ∆είχνει ότι είναι ικανό να καταστρέφε­ι χωρίς να υπολογίζει καν τον κίνδυνο της δικής του αυτοκαταστ­ροφής. ∆ιαµηνύει ότι πρέπει κανείς να το παίρνει τοις µετρητοίς όταν απειλεί, επέκεινα της Ουκρανίας, και τη Φινλανδία, τις βαλτικές χώρες, την Πολωνία· όταν απειλεί µε τα πυρηνικά του όπλα.

Αυτός θα µπορούσε να είναι ο γεωπολιτικ­ός ίσκιος µιας πολιτικής δολοφονίας. Ο ίσκιος που ρίχνει ένα πρόσωπο καθώς στέκεται κατάµατα στο φως της Ιστορίας. Λένε ότι εξουσίες όπως αυτή του Πούτιν ζουν από τον φόβο των άλλων. Ο Ναβάλνι δεν φοβήθηκε. Και έδειξε ότι ο Πούτιν πλέον µπορεί να επιζήσει µόνο σκοτώνοντα­ς.

Ποιο συμφέρον εξυπηρέτησ­ε η εξόντωσή του;

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece