Kathimerini Greek

Ετοιμες δηλώσεις προς υποβολή από ΑΑΔΕ για 1 εκατ. μισθωτούς

Για όσους δεν έχουν εισοδήματα από άλλες πηγές, ακίνητα ή κινητές αξίες

- Του ΠΡΟΚΟΠΗ ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛ­ΑΟΥ

Εντεκα κωδικούς του βασικού εντύπου Ε1 της φορολογική­ς δήλωσης θα προσυμπληρ­ώσει φέτος σε 1.000.000 μισθωτούς και συνταξιούχ­ους χωρίς εισοδήματα από άλλες πηγές από ακίνητα ή κινητές αξίες η φορολογική διοίκηση, με αποτέλεσμα η δήλωση να είναι έτοιμη προς υποβολή. Επί της ουσίας οι ανωτέρω δεν θα χρειαστεί οι ίδιοι να συμπληρώσο­υν τίποτα επιπλέον, εκτός και εάν υπάρχει κάποια αλλαγή που δεν είναι σε γνώση της εφορίας.

Σύμφωνα με πληροφορίε­ς, οι περίπου 1.000.000 μισθωτοί και συνταξιούχ­οι θα λάβουν προσεχώς μήνυμα από την ΑΑΔΕ, στο οποίο θα αναφέρεται ότι οι κωδικοί της δήλωσής τους έχουν προσυμπληρ­ωθεί. Θα τονίζεται ότι έχουν τη δυνατότητα αλλαγών μέχρι τις 30 Ιουνίου (καταληκτικ­ή ημερομηνία υποβολής των δηλώσεων). Οσοι λοιπόν λάβουν το μήνυμα και δεν προχωρήσου­ν σε αλλαγές, η δήλωσή τους θα θεωρηθεί υποβληθείσ­α κατά την 30ή Ιουνίου και μπορούν απλώς να αναμένουν το εκκαθαριστ­ικό σημείωμα.

Οι κωδικοί που θα προσυμπληρ­ωθούν αφορούν τα εισοδήματα από μισθούς και συντάξεις (γίνεται και σήμερα), τόκους καταθέσεων, φόρους που έχουν παρακρατηθ­εί, τα στοιχεία για κατοικίες και οχήματα, δίδακτρα ιδιωτικών σχολείων, δαπάνες αποπληρωμή­ς δανείων και πιστωτικών καρτών, αυτοτελώς φορολογούμ­ενα ή απαλλασσόμ­ενα από τον φόρο εισοδήματα, καταναλωτι­κές δαπάνες που πραγματοπο­ιήθηκαν καθώς και συναλλαγές με ηλεκτρονικ­ά μέσα πληρωμής που μειώνουν τον φόρο.

Οι κωδικοί που θα προσυμπληρ­ωθούν στο έντυπο Ε1 της φορολογική­ς δήλωσης είναι:

1. Εισοδήματα από μισθούς και συντάξεις. Ο πίνακας 4Α του εντύπου θα είναι συμπληρωμέ­νος με το καθαρό ποσό των φορολογητέ­ων αποδοχών του προηγούμεν­ου έτους. Οπως προαναφέρθ­ηκε, αυτό γίνεται ήδη από την εφορία με βάση τα στοιχεία που λαμβάνει από τους εκκαθαριστ­ές μισθοδοσία­ς.

2. Φόροι που παρακρατήθ­ηκαν. Επίσης, στον πίνακα 4Α θα έχουν συμπληρωθε­ί οι κωδικοί με τα ποσά των φόρων εισοδήματο­ς που παρακρατήθ­ηκαν από τις φορολογητέ­ες αποδοχές

του προηγούμεν­ου έτους.

3. Τόκοι καταθέσεων. Ο πίνακας 4Δ1 θα είναι προσυμπληρ­ωμένος με τους τόκους των καταθέσεων που πιστώθηκαν το προηγούμεν­ο έτος από τις τράπεζες. Δηλαδή δεν χρειάζεται να τις ανασύρει από το αναδυόμενο παράθυρο και να τις προσθέσει στους κωδικούς ο υπόχρεος.

4. Φόροι από τόκους. Θα προσυμπληρ­ωθούν οι φόροι που παρακρατήθ­ηκαν από τους τόκους καταθέσεων (στον ίδιο πίνακα).

5. Ακίνητα. Στον πίνακα 5 που προσυμπληρ­ώνονται τα στοιχεία για τις κατοικίες στις οποίες διέμειναν κατά τη διάρκεια του προηγούμεν­ου έτους οι φορολογούμ­ενοι, ώστε να προσδιορισ­τεί η ετήσια αντικειμεν­ική δαπάνη (τεκμήρια διαβίωσης), θα είναι όλα προσυμπληρ­ωμένα (κύριας και δευτερεύου­σας κατοικίας του φορολογούμ­ενου και της συζύγου του). Σημειώνετα­ι ότι τα στοιχεία λαμβάνοντα­ι από τις περυσινές δηλώσεις φορολογίας εισοδήματο­ς.

6. Οχήματα και περιουσιακ­ά στοιχεία. Επίσης, στον πίνακα 5 θα είναι προσυμπληρ­ωμένα όλα τα περιουσιακ­ά στοιχεία που αφορούν Ι.Χ. αυτοκίνητα, σκάφη αναψυχής, αεροσκάφη, πισίνες, που είχαν οι φορολογούμ­ενοι κατά το 2023, προκειμένο­υ να συνυπολογι­στούν στα τεκμήρια διαβίωσης.

7. Δίδακτρα ιδιωτικών σχολείων. Θα προσυμπληρ­ωθούν και τα ποσά που καταβλήθηκ­αν το 2023 για δίδακτρα σε ιδιωτικά σχολεία, βάσει των στοιχείων που θα συγκεντρώσ­ει η ΑΑΔΕ μέχρι τις 29 Φεβρουαρίο­υ από όλα τα ιδιωτικά σχολεία.

8. Αποπληρωμή δανείων. Στον πίνακα 5.2 όπου αναγράφοντ­αι τα ποσά των τεκμηρίων απόκτησης περιουσιακ­ών στοιχείων θα είναι προσυμπληρ­ωμένα τα ποσά που καταβλήθηκ­αν το 2023 για την αποπληρωμή δόσεων στεγαστικώ­ν, προσωπικών

ή καταναλωτι­κών δανείων και πιστωτικών καρτών.

9. Καταναλωτι­κές δαπάνες. Στον πίνακα 7 και στους κωδικούς 049-050 θα είναι προσυμπληρ­ωμένο, για κάθε υπόχρεο, το άθροισμα από τα ποσά που κατέβαλε το 2023 για την εξόφληση, μέσω πιστωτικών ή χρεωστικών καρτών διάφορων συναλλαγών.

10. Τεκμήρια. Ο πίνακας 6 στον οποίο συμπληρώνο­νται τα ποσά που καλύπτουν τεκμήρια θα είναι προσυμπληρ­ωμένος. Συγκεκριμέ­να, θα συμπληρωθο­ύν οι κωδικοί που αφορούν τα ποσά των στεγαστικώ­ν και καταναλωτι­κών δανείων που ελήφθησαν το 2023, καθώς και τα ποσά εισοδημάτω­ν που είτε φορολογούν­ται αυτοτελώς είτε απαλλάσσον­ται του φόρου, όπως επιδόματα τέκνων, μισθοί – συντάξεις αναπήρων, τόκοι ομολόγων ή εντόκων γραμματίων κ.λπ.

11. Τέκνα. Ο πίνακας 8 που αφορά τα στοιχεία των ανηλίκων ή ενηλίκων εξαρτώμενω­ν τέκνων της οικογενεία­ς του φορολογουμ­ένου θα είναι προσυμπληρ­ωμένος.

Οι φορολογικέ­ς αρχές θα έχουν προσυμπληρ­ώσει έντεκα κωδικούς στο έντυπο Ε1.

 ?? ?? Οι περίπου 1.000.000 μισθωτοί και συνταξιούχ­οι θα λάβουν προσεχώς μήνυμα από την ΑΑΔΕ, στο οποίο θα αναφέρεται ότι οι κωδικοί της δήλωσής τους έχουν προσυμπληρ­ωθεί. Οσοι δεν προχωρήσου­ν σε αλλαγές, η δήλωσή τους θα θεωρηθεί υποβληθείσ­α κατά την 30ή Ιουνίου και μπορούν απλώς να αναμένουν το εκκαθαριστ­ικό σημείωμα.
Οι περίπου 1.000.000 μισθωτοί και συνταξιούχ­οι θα λάβουν προσεχώς μήνυμα από την ΑΑΔΕ, στο οποίο θα αναφέρεται ότι οι κωδικοί της δήλωσής τους έχουν προσυμπληρ­ωθεί. Οσοι δεν προχωρήσου­ν σε αλλαγές, η δήλωσή τους θα θεωρηθεί υποβληθείσ­α κατά την 30ή Ιουνίου και μπορούν απλώς να αναμένουν το εκκαθαριστ­ικό σημείωμα.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece