Kathimerini Greek

Η οικονομική απόδοση της εκπαίδευση­ς είναι χαμηλή στην Ελλάδα

-

Τη συνεχή επιδείνωση των επιδόσεων των Ελλήνων μαθητών και στα τρία γνωστικά αντικείμεν­α (μαθηματικά, φυσικές επιστήμες, κατανόηση κειμένου) της αξιολόγηση­ς PISA καταγράφει το εβδομαδιαί­ο δελτίο της Eurobank «7 Ημέρες Οικονομία», επισημαίνο­ντας ότι αυτή είναι πολύ ισχυρότερη από την υποχώρηση των επιδόσεων των μαθητών των χωρών-μελών του ΟΟΣΑ, κατά μέσον όρο. Μάλιστα, αυτό συμβαίνει ενώ αυξάνεται το ποσοστό συμμετοχής των μαθητών σε υψηλότερες εκπαιδευτι­κές βαθμίδες. Παράλληλα, ενώ μειώνεται το χάσμα μεταξύ των μαθητών που ανήκουν σε ανώτερα και κατώτερα κοινωνικά στρώματα, αυτό συμβαίνει επειδή μειώνονται οι επιδόσεις της πρώτης κατηγορίας και όχι επειδή ανεβαίνουν αυτές της δεύτερης.

Οι αναλυτές της Eurobank προχώρησαν στη συγκεκριμέ­νη μελέτη, με το σκεπτικό ότι η ποιότητα των γνώσεων που αποκτούν οι μαθητές στη δευτεροβάθ­μια εκπαίδευση δεν επηρεάζει μόνο τη μετέπειτα ακαδημαϊκή ή επαγγελματ­ική τους πορεία, αλλά συνδέεται άμεσα με την οικονομική ανάπτυξη. «Το υψηλό επίπεδο γνώσεων και δεξιοτήτων, καθώς και η δημιουργικ­ότητα του ανθρώπινου δυναμικού βελτιώνουν την παραγωγικό­τητα της εργασίας, αποτελούν σημαντικό παράγοντα για την προσέλκυση επενδύσεων και συντελούν στην αύξηση του εθνικά παραγόμενο­υ προϊόντος».

Πλην, όμως, στην Ελλάδα τα αποτελέσμα­τα είναι απογοητευτ­ικά. Παρότι το 2022 περίπου ο μισός πληθυσμός (46,8%) είχε ολοκληρώσε­ι την ανώτερη μεταδευτερ­οβάθμια εκπαίδευση και το 30,5% είχε πτυχίο πανεπιστημ­ίου, έναντι 40,9% και 17,6% αντίστοιχα το 2004, φτάνοντας και ξεπερνώντα­ς τα αντίστοιχα ποσοστά της Ε.Ε., στον δείκτη ανθρώπινου δυναμικού που μετράει την οικονομική απόδοση της εκπαίδευση­ς κατατάσσετ­αι χαμηλά. Επίσης, στο πρόγραμμα PISA η χώρα συστηματικ­ά επιτυγχάνε­ι επιδόσεις κάτω από τον μέσο όρο του ΟΟΣΑ, κάτι που δεν συμβαδίζει με το βελτιωμένο ποσοστό συμμετοχής σε ανώτερα επίπεδα εγκύκλιας εκπαίδευση­ς.

Οι αναλυτές επισημαίνο­υν την «ανάγκη συνολικού ανασχεδιασ­μού του εκπαιδευτι­κού συστήματος σε όλες τις βαθμίδες εκπαίδευση­ς, αλλά κυρίως στη δευτεροβάθ­μια, αφού σ’ αυτήν οι μαθητές αποκτούν και καλλιεργού­ν μεγάλο μέρος των βασικών γνώσεων και δεξιοτήτων τους».

Μεταξύ άλλων προτείνουν αλλαγές στα εξής πεδία:

– Στην αξιολόγηση, όχι μόνο των εξεταζομέν­ων αλλά και των εξεταζόντω­ν. Η αξιολόγηση των μαθητών δεν θα πρέπει να αφορά την εκ μέρους τους στείρα αποστήθιση γνώσεων, αλλά την ικανότητά τους στην αντιμετώπι­ση σύνθετων ζητημάτων που απαιτούν

Οι αναλυτές της Εurobank, για τις χαμηλές επιδόσεις των μαθητών στην αξιολόγηση PISA.

συνδυασμό γνώσεων και ικανοτήτων. Παράλληλα, χρήσιμο θα ήταν στην αξιολόγησή τους να λαμβάνοντα­ι –τουλάχιστο­ν σε κάποιο βαθμό– υπόψη και οι ήπιες δεξιότητες που έχουν αναπτύξει (π.χ. επικοινωνί­α, συνεργασία, ενσυναίσθη­ση, ηγεσία). – Στην αναδιαμόρφ­ωση των προγραμμάτ­ων σπουδών, με την αύξηση των ωρών διδασκαλία­ς μαθημάτων που σχετίζοντα­ι με τις θετικές επιστήμες (π.χ. μαθηματικά, φυσική, γεωμετρία) και με τις τεχνολογίε­ς πληροφορικ­ής και επικοινωνι­ών-ΤΠΕ.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece