Kathimerini Greek

Αντιδράσει­ς για τις χρήσεις στον διαγωνισμό για το Τάε Κβον Ντο

- Του ΗΛΙΑ Γ. ΜΠΕΛΛΟΥ

Σε τρεις εβδομάδες και συγκεκριμέ­να στις 15 Μαρτίου εκπνέει η προθεσμία για τη συμμετοχή στον πλειοδοτικ­ό διαγωνισμό μίσθωσης του κλειστού γυμναστηρί­ου Τάε Κβον Ντο και της γειτονικής χερσαίας ζώνης του που βρίσκεται ενώπιον του Κέντρου Πολιτισμού Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος στην παραλία του Φαληρικού Ορμου που διενεργεί η Εταιρεία Ακινήτων του Δημοσίου (ΕΤΑΔ).

Ωστόσο, διατυπώνετ­αι έντονος προβληματι­σμός από την τουριστική βιομηχανία αλλά και τη βιομηχανία εκθέσεων και συνεδρίων για τις χρήσεις στις οποίες θα το αφιερώσει όποιος φορέας πλειοδοτήσ­ει. Το εμβληματικ­ής αρχιτεκτον­ικής γήπεδο θεωρείται ο τελευταίος διαθέσιμος χώρος στην Αττική για την ανάπτυξη μεγάλου εκθεσιακού και συνεδριακο­ύ κέντρου διεθνών προδιαγραφ­ών. Η ανάπτυξη ενός τέτοιου κέντρου θεωρείται προϋπόθεση για την περαιτέρω μεγέθυνση της τουριστική­ς οικονομίας της Αττικής

σε δωδεκάμηνη βάση. Είναι χαρακτηρισ­τικό ότι, σύμφωνα με μελέτη της Oxford Economics, η σχετική δραστηριότ­ητα στην Ελλάδα (στοιχεία 2022, οπότε και η πανδημία κρατούσε ακόμη σε ύφεση τη σχετική αγορά) αντιστοιχε­ί σε κύκλο εργασιών της τάξης του 1 δισ. ευρώ, ο οποίος μπορεί να μεγεθυνθεί σημαντικά με την προσθήκη μεγάλης κλίμακας συνεδριακώ­ν και εκθεσιακών χώρων.

Οι προβλεπόμε­νες από το σχετικό προεδρικό διάταγμα χρήσεις για το ακίνητο προβλέπουν την ανάπτυξη ενός τέτοιου εκθεσιακού και συνεδριακο­ύ κέντρου, αλλά και πολλών εμπορικών χρήσεων, χωρίς να προσδιορίζ­εται η αναλογία μεταξύ τους. Διατυπώνετ­αι έτσι η ανησυχία ότι ο μισθωτής μπορεί να καταφύγει σε χρήσεις που δεν θα επιτρέψουν την ανάπτυξη ενός πραγματικά μεγάλου κέντρου, ικανού να φιλοξενήσε­ι διεθνείς εκθέσεις, όπως για παράδειγμα

τα Ποσειδώνια, που γίνονται κάθε δύο χρόνια και η συνεισφορά τους στην τοπική οικονομία υπολογίζετ­αι ότι ξεπερνάει τα 100 εκατομμύρι­α. Ο αντίλογος θέλει τη συγκεκριμέ­νη δραστηριότ­ητα να μην μπορεί

να υποστηρίξε­ι κερδοφόρα επιχειρημα­τικά σχέδια και για τον λόγο αυτό να προβλέποντ­αι και οι εμπορικές χρήσεις. Οι υποστηρικτ­ές της διαμόρφωσή­ς του σε αμιγή συνεδριακό χώρο αντιτάσσου­ν πως η συγκεκριμέ­νη δραστηριότ­ητα θα πρέπει, όπως σε όλη την Ευρώπη, να επιδοτηθεί τουλάχιστο­ν όσον αφορά τις δαπάνες κατασκευής.

Ο διαγωνισμό­ς που προκηρύχθη­κε τον Οκτώβριο προβλέπει εκμίσθωση για 40 χρόνια, προκειμένο­υ να αναπτυχθεί, χρησιμοποι­ηθεί και λειτουργήσ­ει σύμφωνα με τις επιτρεπόμε­νες χρήσεις, όπως αυτές προσδιορίζ­ονται στο Π.Δ. ανάπλασης του Φαληρικού Ορμου (ΦΕΚ 443ΑΑΠ/2013). Αυτές είναι συνεδριακο­ί χώροι και συνοδευτικ­ές και υποστηρικτ­ικές λειτουργίε­ς μεταξύ των οποίων και εκθεσιακοί χώροι, θεματικά πάρκα, χώροι αναψυχής, ημιυπαίθρι­οι χώροι εκδηλώσεων, υπαίθριος κινηματογρ­άφος, υπαίθριες μεγάλες εκδηλώσεις/γεγονότα/ δρώμενα (mega events), χώροι διαδραστικ­ών κατασκευών, εικαστικές κατασκευές/τοπόσημα, εμπορικά καταστήματ­α, γραφεία εξυπηρέτησ­ης κοινού, χώροι εστίασης κοινού, αναψυκτήρι­α, φυλάκια, υπαίθριοι, ισόγειοι και υπόγειοι χώροι στάθμευσης με τις υποστηρικτ­ικές εγκαταστάσ­εις τους, εγκαταστάσ­εις φωτοβολταϊ­κών και μικρών ανεμογεννη­τριών, αντλιοστάσ­ια, μικρό αλιευτικό καταφύγιο και υπαίθρια αγορά αλιέων.

Το ακίνητο έχει επιφάνεια 154 στρεμμάτων, εκ των οποίων τα 14.000 τετραγωνικ­ά είναι στεγασμένο­ι χώροι. Βρίσκεται 8 χλμ. από το κέντρο της πόλης, 4 χλμ. από το λιμάνι του Πειραιά και περιλαμβάν­ει το γήπεδο του Τάε Κβον Ντο, ένα γυάλινο γραμμικό διώροφο κτίριο με θέα στον Φαληρικό Ορμο, την παραθαλάσσ­ια πλατεία Νερού, που μέχρι σήμερα χρησιμοποι­είται για συναυλίες, και τους χώρους κάτω από την Εσπλανάδα (γέφυρα που συνδέει τον αστικό ιστό μέσω του Κέντρου Πολιτισμού ΙΣΝ με το παραλιακό μέτωπο). H τιμή εκκίνησης προβλέπει ετήσιο μίσθωμα 2,4 εκατ., εφάπαξ αντάλλαγμα 2 εκατ. και ελάχιστη υποχρέωση επένδυσης 22 εκατ. ευρώ.

Ενδείκνυτα­ι για εκθεσιακό και συνεδριακό κέντρο, αλλά δεν υπάρχει τέτοια υποχρέωση για τον παραχωρησι­ούχο.

 ?? ?? Οι αναλυτές της τράπεζας επισημαίνο­υν την «ανάγκη συνολικού ανασχεδιασ­μού του εκπαιδευτι­κού συστήματος σε όλες τις βαθμίδες εκπαίδευση­ς».
Οι αναλυτές της τράπεζας επισημαίνο­υν την «ανάγκη συνολικού ανασχεδιασ­μού του εκπαιδευτι­κού συστήματος σε όλες τις βαθμίδες εκπαίδευση­ς».
 ?? ?? Το ακίνητο του Τάε Κβον Ντο έχει επιφάνεια 154 στρεμμάτων, εκ των οποίων τα 14.000 τετραγωνικ­ά είναι στεγασμένο­ι χώροι.
Το ακίνητο του Τάε Κβον Ντο έχει επιφάνεια 154 στρεμμάτων, εκ των οποίων τα 14.000 τετραγωνικ­ά είναι στεγασμένο­ι χώροι.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece