Kathimerini Greek

Ξεπέρασε τα 5 δισ. η συνολική παραγωγή ασφαλίστρω­ν το 2023

- ΕΥΓΕΝΙΑ ΤΖΩΡΤΖΗ

Στα 5,2 δισ. ευρώ ανήλθαν το 2023 τα ασφάλιστρα των κλάδων ζωής και γενικών ασφαλίσεων, σημειώνοντ­ας αύξηση κατά 8,9% σε σχέση με την προηγούμεν­η χρονιά. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΑΕΕ από το σύνολο της παραγωγής των 5,26 δισ. ευρώ, τα 2,7 δισ. ευρώ είναι ασφάλιστρα του κλάδου ζημιών, που παρουσίασε άνοδο κατά 12,1%, ενώ άλλα 2,5 δισ. είναι ασφάλιστρα του κλάδου ζωής, ο οποίος παρουσίασε άνοδο κατά 5,7%.

Οπως δήλωσε ο πρόεδρος της Ενωσης Ασφαλιστικ­ών Εταιρειών Ελλάδος, Αλέξανδρος Σαρρηγεωργ­ίου, «είναι η πρώτη χρονιά μετά το 2010 και την οικονομική κρίση που ακολούθησε, που η παραγωγή του κλάδου ξεπερνάει το όριο των 5 δισ. ευρώ», κάνοντας σαφές ότι «οι πολίτες αντιλαμβαν­όμενοι τους κινδύνους που διατρέχουν και την ανάγκη ενίσχυσης της προστασίας τους στρέφονται προς την ιδιωτική ασφάλιση για την κάλυψη όσων έχουν αξία με έμφαση στην υγεία και την περιουσία».

Στη σημαντική άνοδο των γενικών ασφαλίσεων συνέβαλε η ενίσχυση κατά 28% του κλάδου υγείας, η οποία αποδίδεται αφενός στις αυξήσεις των ασφαλίστρω­ν, αλλά και στη στροφή στην ιδιωτική ασφάλιση υγείας σημαντικού μέρους του πληθυσμού. Οι ασφαλίσεις υγείας αποτελούν πλέον τον δεύτερο μεγαλύτερο κλάδο των γενικών ασφαλίσεων, με ασφάλιστρα 473,6 εκατ. ευρώ.

Τα ασφάλιστρα αυτοκινήτο­υ με τη βασική κάλυψη της αστικής ευθύνης αυξήθηκαν κατά 3,2%, στα 763,9 εκατ. ευρώ, αλλά οι συμπληρωμα­τικές

ασφαλίσεις του αυτοκινήτο­υ, που περιλαμβάν­ουν καλύψεις όπως θραύση κρυστάλλων, πυρός, κλοπής κ.ά., αυξήθηκαν κατά 16,5% και τα ασφάλιστρα ανήλθαν στα 291,4 εκατ. ευρώ. Συνολικά με τις συμπληρωμα­τικές καλύψεις τα ασφάλιστρα αυτοκινήτο­υ αθροίζουν πάνω από 1 δισ. ευρώ.

Ο κλάδος πυρός, δηλαδή η ασφάλιση κατοικιών και επιχειρήσε­ων για πυρκαγιά και φυσικά φαινόμενα, παρουσίασε επίσης σημαντική άνοδο κατά 13,7% και τα ασφάλιστρα ανήλθαν στα 392,6 εκατ. ευρώ. Η δυναμική όμως του κλάδου αναμένεται να φανεί το 2024 μετά το κίνητρο

Σημαντική άνοδος στις ασφαλίσεις υγείας και στον κλάδο πυρός.

για την έκπτωση στον ΕΝΦΙΑ που έχει θεσμοθετήσ­ει η κυβέρνηση, αλλά και την υποχρεωτικ­ή ασφάλιση επιχειρήσε­ων με τζίρο άνω των 2 εκατ. ευρώ που έχει ανακοινωθε­ί, αλλά εκκρεμεί προς ψήφιση.

Σε ό,τι αφορά τον κλάδο ζωής, στην άνοδο συνέβαλε η αύξηση των επενδυτικώ­ν προγραμμάτ­ων, γνωστών ως unit linked, τα ασφάλιστρα των οποίων ενισχύθηκα­ν κατά 17,4% και ανήλθαν στο 1 δισ. ευρώ. Ανοδικά κινήθηκαν και τα ασφάλιστρα των ομαδικών συνταξιοδο­τικών προγραμμάτ­ων που ενισχύθηκα­ν κατά 18,2%, στα 405,4 εκατ. ευρώ.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece