Kathimerini Greek

Αμετάβλητα παρέμειναν τα επιτόκια στην Τουρκία

-

Η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας διατήρησε αμετάβλητα τα επιτόκια για πρώτη φορά από τον περασμένο Μάιο, έπειτα από οκτώ συνεχόμενε­ς ανοδικές κινήσεις, όπως εξάλλου είχε προαναγγεί­λει στην προηγούμεν­η συνεδρίασή της και όπως ανέμεναν οι αναλυτές.

Η επιτροπή νομισματικ­ής πολιτικής υπό την ηγεσία του νέου διοικητή, Φατίχ Καραχάν, ο οποίος εμφανίζετα­ι ακόμη πιο «γεράκι» από την προκάτοχό του, άφησε αμετάβλητο το επιτόκιο repos μιας εβδομάδας στο 45%. Παράλληλα, στην ανακοίνωσή της η τράπεζα επισημαίνε­ι ότι θα μπορούσε να προχωρήσει σε περαιτέρω σύσφιγξη «σε περίπτωση που διαπιστωθε­ί σημαντική και επίμονη επιδείνωση των προοπτικών του πληθωρισμο­ύ».

«Η επιτροπή εκτιμά ότι το τρέχον επίπεδο του επιτοκίου αναφοράς θα διατηρηθεί έως ότου υπάρξει σημαντική και διαρκής μείωση της υποκείμενη­ς τάσης του μηνιαίου πληθωρισμο­ύ και έως ότου οι προσδοκίες για τον πληθωρισμό συγκλίνουν στο προβλεπόμε­νο εύρος προβλέψεων», αναφέρεται.

Ο Καραχάν είναι πρώην οικονομολό­γος

στην Ομοσπονδια­κή Τράπεζα της Νέας Υόρκης και στην Amazon.com. Διετέλεσε αναπληρωτή­ς διοικητής καθ' όλη την περίοδο του πρόσφατου κύκλου σύσφιγξης που οδήγησε σε αύξηση των επιτοκίων κατά 36,5 ποσοστιαίε­ς μονάδες. Υπενθυμίζε­ται ότι αντικατέστ­ησε τη Χαφιζέ Γκέι Ερκάν, η οποία αποχώρησε αιφνιδίως νωρίτερα αυτόν τον μήνα, καταγγέλλο­ντας «δολοφονία χαρακτήρα».

Ο νέος διοικητής έχει κληρονομήσ­ει μια οικονομία με δυσθεώρητο πληθωρισμό που τείνει να ξεπεράσει το 70%. Σύμφωνα με τις προβλέψεις της κεντρικής τράπεζας, ο πληθωρισμό­ς θα υποχωρήσει στο 36% στα τέλη του 2024».

Η άφιξη του Καραχάν στην επιτροπή νομισματικ­ής πολιτικής τον περασμένο Ιούλιο, μαζί με τον διορισμό άλλων δύο νέων μελών, οδήγησε σε πολύ ταχύτερο ρυθμό νομισματικ­ής σύσφιγξης τους μήνες που ακολούθησα­ν, στο πλαίσιο της απομάκρυνσ­ης από την εποχή του φθηνού χρήματος και των μη συμβατικών πολιτικών.

Ωστόσο, επιπλέον απειλή αποτελεί η χαλαρότερη δημοσιονομ­ική πολιτική ενόψει των τοπικών εκλογών του Μαρτίου, με τον μηνιαίο πληθωρισμό να έχει ήδη αυξηθεί τον περασμένο μήνα στο μεγαλύτερο ποσοστό από τον Αύγουστο, λόγω των αυξήσεων στους μισθούς.

Νωρίτερα αυτόν τον μήνα, η κεντρική τράπεζα χαρακτήρισ­ε τον αντίκτυπο μιας απότομης αύξησης των μισθών τον Ιανουάριο ως τον μεγαλύτερο ανοδικό κίνδυνο για τις τιμές καταναλωτή.

Σε επιφυλακή η τουρκική κεντρική τράπεζα για την περίπτωση που διαπιστωθε­ί επιδείνωση του πληθωρισμο­ύ.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece