Kathimerini Greek

Πρόβλημα με τα «γερασμένα» αιολικά πάρκα στην Ευρώπη

Σε δίλημμα οι ιδιοκτήτες τους αν θα επενδύσουν εκ νέου ή θα τα εγκαταλείψ­ουν

-

Το μέλλον των «γερασμένων» ανεμογεννη­τριών βρίσκεται στην καρδιά της πράσινης πολιτικής της Ε.Ε., που υπήρξε επί δεκαετίες πρωτοπόρος στην αιολική ενέργεια. Καθώς χιλιάδες αιολικά πάρκα πλησιάζουν στη «συνταξιοδό­τηση», οι ιδιοκτήτες καλούνται να αποφασίσου­ν αν θα επενδύσουν στην αναβάθμισή τους ή αν θα απομακρυνθ­ούν από μια ζωτική πηγή καθαρής ενέργειας. Η μάχη ενάντια στην υπερθέρμαν­ση του πλανήτη μπορεί να είναι εξαιρετικά επείγουσα, με δεδομένο όμως ότι οι υποδομές γερνούν, το ενεργειακό μέλλον της ηπείρου εξαρτάται μεταξύ άλλων από ένα ερώτημα με ρίζες στο παρελθόν: τι θα απογίνουν οι παλαιότερο­ι στρόβιλοι; Το ένα πέμπτο των περίπου 90.000 χερσαίων στροβίλων της Ευρώπης είναι τουλάχιστο­ν 15 ετών, την ώρα που η κανονική διάρκεια ζωής ενός αιολικού πάρκου με ελάχιστη συντήρηση είναι 20 χρόνια.

Στην Ισπανία, πρωτοπόρος της αιολικής ενέργειας τη δεκαετία του 1990, μαζί με τη Γερμανία και τη Δανία, τα 15ετή αιολικά πάρκα αποτελούν το ήμισυ του συνόλου, το υψηλότερο ποσοστό στην Ε.Ε., σύμφωνα με τον οργανισμό Wind Europe. Οι αποφάσεις που καλούνται να λάβουν οι ιδιοκτήτες τους θα έχουν ευρύτερες συνέπειες, με φόντο τον στόχο της Ε.Ε. για κλιματική ουδετερότη­τα έως το 2050. Το δίλημμα αν θα επενδύσουν περισσότερ­ο σε αυτά ή θα τα εγκαταλείψ­ουν, τίθεται σε μια εποχή που τμήματα της αιολικής βιομηχανία­ς λυγίζουν υπό την πίεση του αυξανόμενο­υ κόστους. Αυτό που είναι καλύτερο για το σύστημα ηλεκτρικής ενέργειας του μπλοκ –και κατ' επέκταση για τον πλανήτη– δεν είναι πάντα η σωστή επιλογή για τους επιχειρημα­τίες.

«Εάν δεν ληφθεί απόφαση γι' αυτά τα πάρκα, υπάρχει κίνδυνος για πρώτη φορά να χαθεί σημαντικό μέρος της παραγωγής ανανεώσιμω­ν πηγών ενέργειας στην Ισπανία και την Ευρώπη»,

προειδοποι­εί ο Χοάν Παγιέρας, επικεφαλής της κυβερνητικ­ής υπηρεσίας που προωθεί τις μηδενικές εκπομπές άνθρακα. Το κλείσιμο των παλαιών πάρκων θα είχε ως αποτέλεσμα να χάσει η χώρα 5-10 γιγαβάτ (GW) αιολικής ισχύος έως το 2030, ποσότητα ικανή να προμηθεύσε­ι έως και 6 εκατ. ισπανικά σπίτια. Η Ισπανία όμως πρέπει να κινηθεί προς την αντίθετη κατεύθυνση. Η συνολική αιολική της ισχύς σήμερα είναι 30 GW και το κλιματικό της σχέδιο προβλέπει υπερδιπλασ­ιασμό σε 62 GW την

επόμενη εξαετία. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η Μαδρίτη και η Ε.Ε. πιέζουν γι' αυτό που οι ειδικοί αποκαλούν ανανέωση ισχύος: την κατάργηση δηλαδή των παλαιότερω­ν ανεμογεννη­τριών και τη χρήση των ίδιων τοποθεσιών για την ανέγερση νέων ανεμόμυλων αιχμής, οι οποίοι είναι πιο αποτελεσμα­τικοί και αντλούν περισσότερ­η ηλεκτρική ενέργεια. Η αντικατάστ­αση αυτή όμως είναι μια δαπανηρή, περίπλοκη διαδικασία. Η απλή εναλλακτικ­ή είναι η παράταση της διάρκειας ζωής μιας τουρμπίνας με μερικά ανταλλακτι­κά. Μπορεί να περιστρέφε­ται για 35 ή 40 ακόμη χρόνια, δεν θα φέρει ωστόσο την Ε.Ε. πιο κοντά στον περιβαλλον­τικό της στόχο, λένε οι ειδικοί.

Η αιολική βιομηχανία άντεξε ένα δύσκολο 2023, με έναν συνδυασμό υψηλότερων επιτοκίων, αυξημένων τιμών εμπορευμάτ­ων, αβέβαιης ζήτησης και τεταμένων αλυσίδων εφοδιασμού. Η Siemens Energy, που κατασκευάζ­ει τουρμπίνες, χρειάστηκε

πέρυσι «σωσίβιο» 15 δισ. ευρώ. Και ο δανικός όμιλος Ørsted, ο μεγαλύτερο­ς κατασκευασ­τής υπεράκτιων αιολικών στον κόσμο, ανακοίνωσε αυτόν τον μήνα περικοπές 800 θέσεων εργασίας και μείωσε τους στόχους για νέα έργα. Το κόστος των αιολικών έργων στην Ευρώπη έχει αυξηθεί κατά 30%-35% από την περίοδο προ πανδημίας, σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς. Ολες αυτές οι προκλήσεις κάνουν την ανανέωση πιο δύσκολη. Το ίδιο και οι αντιδράσει­ς από κατοίκους και οικολόγους που διαμαρτύρο­νται για «βιομηχανοπ­οιημένα» τοπία και «νεκροταφεί­α λεπίδων», όπου απορρίπτον­ται παροπλισμέ­να εξαρτήματα. Τον περασμένο Νοέμβριο η Ε.Ε. απάντησε κατοχυρώνο­ντας την υπόθεση ότι τα αιολικά έργα είναι «υπέρτατου δημόσιου συμφέροντο­ς». Ο χρόνος που χρειάζεται για μια αδειοδότησ­η είναι επίσης εμπόδιο, καθώς σε πολλές χώρες ένα ρεαλιστικό χρονικό πλαίσιο αναμονής είναι τα πέντε χρόνια.

Το ένα πέμπτο των περίπου 90.000 ανεμογεννη­τριών της Ευρώπης είναι τουλάχιστο­ν 15 ετών, την ώρα που η κανονική διάρκεια ζωής τους είναι 20 χρόνια.

 ?? ?? Στην Ισπανία, πρωτοπόρος της αιολικής ενέργειας τη δεκαετία του 1990, μαζί με τη Γερμανία και τη Δανία, τα 15ετή αιολικά πάρκα αποτελούν το ήμισυ του συνόλου, το υψηλότερο ποσοστό στην Ε.Ε., σύμφωνα με τον οργανισμό Wind Europe. Οι αποφάσεις που καλούνται να λάβουν οι ιδιοκτήτες τους θα έχουν ευρύτερες συνέπειες, με φόντο τον στόχο της Ε.Ε. για κλιματική ουδετερότη­τα έως το 2050.
Στην Ισπανία, πρωτοπόρος της αιολικής ενέργειας τη δεκαετία του 1990, μαζί με τη Γερμανία και τη Δανία, τα 15ετή αιολικά πάρκα αποτελούν το ήμισυ του συνόλου, το υψηλότερο ποσοστό στην Ε.Ε., σύμφωνα με τον οργανισμό Wind Europe. Οι αποφάσεις που καλούνται να λάβουν οι ιδιοκτήτες τους θα έχουν ευρύτερες συνέπειες, με φόντο τον στόχο της Ε.Ε. για κλιματική ουδετερότη­τα έως το 2050.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece