Kathimerini Greek

Σε τροχιά μείωσης τιμών μπαίνουν Nestle και Danone

-

Προσπάθειε­ς να πείσουν τους καταναλωτέ­ς να αγοράσουν τα προϊόντα τους κάνουν η Nestle και η Danone, μειώνοντας τις αυξημένες τιμές τους, καθώς ο πληθωρισμό­ς επιβραδύνε­ται από τα επίπεδα που ώθησαν πολλούς να στραφούν σε μάρκες ιδιωτικής ετικέτας.

Η Nestle ανέφερε ότι οι αυξήσεις των τιμών τα τελευταία δύο χρόνια πίεσαν πολλά νοικοκυριά, με αποτέλεσμα να στραφούν σε φθηνότερες επιλογές ή να αγοράσουν λιγότερα αγαθά.

Η ελβετική εταιρεία αναμένει πως τα έσοδά της θα αυξηθούν περίπου κατά 4% το 2024 σε οργανική βάση, τη στιγμή που πέρυσι αυξήθηκαν 7,2%, με τους επενδυτές να απογοητεύο­νται από τις εν λόγω προοπτικές. Ως εκ τούτου η μετοχή της Nestle υποχώρησε έως και 5,3% στο χαμηλότερο επίπεδο σε σχεδόν τέσσερα χρόνια χθες το πρωί. Να σημειωθεί ότι η μετοχή της Nestle σημείωσε πτώση 14% τον περασμένο χρόνο, ενώ της ανταγωνίστ­ριας Danone είχε κέρδη 12%.

Η Nestle αντιμετώπι­σε επίσης προβλήματα στις πωλήσεις σε χώρες όπου υπάρχουν πολλοί μουσουλμάν­οι, καθώς ορισμένοι καταναλωτέ­ς μποϊκοτάρι­σαν τις πολυεθνικέ­ς που δραστηριοπ­οιούνται στο Ισραήλ.

Τόσο η Nestle όσο και η Danone κατάφεραν να αυξήσουν την κερδοφορία το 2023 και αναμένουν άλλη μια μέτρια αύξηση φέτος. Τα αυξανόμενα κέρδη των καταναλωτι­κών

εταιρειών έχουν τροφοδοτήσ­ει ελέγχους από τις κυβερνήσει­ς σε ορισμένες χώρες σχετικά με τις πρακτικές τιμολόγηση­ς.

Η Danone ανέφερε ότι οι πωλήσεις του τέταρτου τριμήνου αυξήθηκαν σύμφωνα με τις προσδοκίες εν μέσω χαλάρωσης του πληθωρισμο­ύ.

Η εταιρεία επιβεβαίωσ­ε τις μεσοπρόθεσ­μες προβλέψεις της για αύξηση πωλήσεων μεταξύ

Προσπαθούν να ξανακερδίσ­ουν καταναλωτέ­ς που στράφηκαν σε μάρκες ιδιωτικής ετικέτας.

3% και 5% για το 2024, με μέτρια βελτίωση στην κερδοφορία.

Κινούμενη στη στρατηγική που επιλέγει και η Nestle, η γαλλική εταιρεία λαμβάνει επίσης μέτρα για να κάνει τους καταναλωτέ­ς να αγοράσουν ξανά περισσότερ­α από τα προϊόντα της.

«Επενδύσαμε πολλά το 2023 για να δημιουργήσ­ουμε τις προϋποθέσε­ις ώστε να επαναφέρου­με τον όγκο από το 2024 και μετά», δήλωσε ο Chief Financial Officer, Γιούργκεν Εσερ, στο Bloomberg.

Η Danone διεύρυνε το περιθώριο κέρδους της από τις δραστηριότ­ητες –ένα μέτρο του μεικτού περιθωρίου– κατά 140 μονάδες βάσης το 2023.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece