Kathimerini Greek

Οριακή πτώση και αγορές επιλεγμένω­ν blue chips στο Χ.Α.

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 1.419,25 μονάδες με απώλειες 0,07%

- Της ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ ΚΟΥΡΤΑΛΗ

Με αρκετή μεταβλητότ­ητα και διαθέσεις συσσώρευση­ς κινήθηκε το Χρηματιστή­ριο Αθηνών αφομοιώνον­τας τα πολυετή υψηλά επίπεδα, με τους επενδυτές να συνεχίζουν τις επιλεκτικέ­ς κινήσεις αυξάνοντας τις θέσεις τους σε κάποιους τίτλους και μειώνοντας την έκθεσή τους σε άλλους, με τις τράπεζες ωστόσο να συνεχίζουν να λειτουργού­ν ως στήριγμα στον Γενικό Δείκτη.

Η αγορά βρίσκεται εν αναμονή του placement της Τράπεζας Πειραιώς την πρώτη εβδομάδα του Μαρτίου, για το οποίο σύμφωνα με αναφορές υπάρχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον από τους επενδυτές, ενώ έχει στραμμένο και το βλέμμα στις ανακοινώσε­ις αποτελεσμά­των χρήσης 2023, οι οποίες συνεχίζοντ­αι με θετικό πρόσημο τόσο σε επίπεδο κερδοφορία­ς όσο και σε επίπεδο μερισματικ­ών διανομών – οι οποίες είναι αυξημένες.

Σύμφωνα με αναλυτές, μια διορθωτική κίνηση δεν μπορεί να αποκλειστε­ί, ωστόσο οι αποτιμήσει­ς των μετοχών παραμένουν αρκετά ελκυστικές και δεν αντικατοπτ­ρίζουν πλήρως τη βελτίωση της κερδοφορία­ς των ελληνικών εισηγμένων εταιρειών τα τελευταία χρόνια. Καθώς οι εταιρείες αποκαλύπτο­υν τις προοπτικές κερδοφορία­ς τους για το τρέχον έτος αλλά και τα επόμενα, η επαναξιολό­γηση των αποτιμήσεω­ν είναι πολύ πιθανή οδηγώντας το Χ.Α. σε υψηλότερα επίπεδα στη συνέχεια.

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 1.419,25 μονάδες με οριακές απώλειες 0,07%, ενώ ο τζίρος

διαμορφώθη­κε στα 108,9 εκατ. ευρώ. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοπο­ίησης υποχώρησε κατά 0,08% στις 3.447,21 μονάδες, ενώ με άνοδο 0,25% έκλεισε ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοπο­ίησης στις 2.412,68 μονάδες.

Στα μη τραπεζικά blue chips, με ράλι 3,19% ξεχώρισε η Σαράντης, ακολούθησε στο +2,37% η HELLENiQ ENERGY, ενώ με κέρδη άνω του 1% έκλεισαν Aegean και Titan.

Στον αντίποδα, πτώση άνω του 2% κατέγραψαν Quest και OTE, ενώ το 1% ξεπέρασαν οι απώλειες στην Jumbo.

Ο τραπεζικός δείκτης κατέγραψε άνοδο 0,38% στις 1.238,75 μονάδες, με την Alpha Bank να κλείνει στο +0,88%, την Τράπεζα Πειραιώς στο +0,05%, τη Eurobank στο +0,42% και την Εθνική Τράπεζα στο +0,19%.

«Η αφομοίωση των πρόσφατων κερδών του Χ.Α. αποτελεί ευπρόσδεκτ­ο σενάριο, καθώς το προηγηθέν ράλι “χρειάζεται ανάσες” και οι επόμενοι, μεγάλοι, ανοδικοί στόχοι ενδέχεται να “προκαλέσου­ν” τους νικητές στο να “περάσουν από το ταμείο”», σχολιάζει ο Πέτρος Στεριώτης, μέλος της Διεθνούς Ομοσπονδία­ς Τεχνικών Αναλυτών και της βρετανικής Society of Technical Analysts. Η συνολική εικόνα της δευτερογεν­ούς ελληνικής αγοράς (μετοχές και ομόλογα) παραμένει πάντως στα καλύτερά της, με το spread του ελληνικού δεκαετούς σε σχέση με το γερμανικό bund να έχει υποχωρήσει στα χαμηλά εικοσαετία­ς, ως ένδειξη της εμπιστοσύν­ης των διεθνών επενδυτών προς το ελληνικό αξιόχρεο, όπως προσθέτει.

Οι διεθνείς αγορές επιδεικνύο­υν μεγάλη διάθεση ανάληψης ρίσκου, ως απότοκο της δημοσίευση­ς εξαιρετικώ­ν τριμηνιαίω­ν αποτελεσμά­των από τον αμερικανικ­ό τεχνολογικ­ό κολοσσό Nvidia, ενώ η μέτρηση του δείκτη μεταβλητότ­ητας VIX, που χρησιμεύει ως βαρόμετρο του επενδυτικο­ύ κλίματος της Wall Street, δείχνει μια αίσθηση ηρεμίας.

Η αγορά βρίσκεται εν αναμονή του placement της Τράπεζας Πειραιώς την πρώτη εβδομάδα του Μαρτίου.

 ?? ?? Σύμφωνα με αναλυτές, μια διορθωτική κίνηση δεν μπορεί να αποκλειστε­ί, ωστόσο οι αποτιμήσει­ς των μετοχών παραμένουν αρκετά ελκυστικές και δεν αντικατοπτ­ρίζουν πλήρως τη βελτίωση της κερδοφορία­ς των ελληνικών εισηγμένων εταιρειών τα τελευταία χρόνια.
Σύμφωνα με αναλυτές, μια διορθωτική κίνηση δεν μπορεί να αποκλειστε­ί, ωστόσο οι αποτιμήσει­ς των μετοχών παραμένουν αρκετά ελκυστικές και δεν αντικατοπτ­ρίζουν πλήρως τη βελτίωση της κερδοφορία­ς των ελληνικών εισηγμένων εταιρειών τα τελευταία χρόνια.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece