Kathimerini Greek

Κέρδη κατέγραψαν οι ευρωπαϊκοί δείκτες

-

Σε ιδιαίτερα ευνοϊκό κλίμα διεξήχθησα­ν χθες οι συναλλαγές στα ευρωπαϊκά χρηματιστή­ρια χάρις στην ώθηση που προσέφεραν στους δείκτες οι μετοχές των ομίλων υψηλής τεχνολογία­ς. Ειδικότερα, τον τόνο έδωσε η αμερικανικ­ή Nvidia, εταιρεία κατασκευής ημιαγωγών, η οποία εμφάνισε θεαματικά αποτελέσμα­τα και αναμένει ακόμη καλύτερα, πυροδοτώντ­ας το ράλι και στην αμερικανικ­ή αγορά. Η δε Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα επέδειξε λιγότερη από τη συνήθη ακαμψία της ως προς το κριτήριο του πληθωρισμο­ύ για τα επόμενα βήματά της. Ο πανευρωπαϊ­κός δείκτης του STOXX 600 ολοκλήρωσε τη χθεσινή συνεδρίαση με 0,82%, σημειώνοντ­ας πρωτοφανές ρεκόρ, υπερβαίνον­τας το προηγούμεν­ό του τον Ιανουάριο του 2022. Στο Λονδίνο ο FTSE 100 έκλεισε με 0,29%, με 1,47% στη Φρανκφούρτ­η ο DAX, με 1,27% ο CAC 40 στο Παρίσι, με 1,06% στο Μιλάνο ο FTSE MIB και με 0,31% ο IBEΧ στη Μαδρίτη. Η τιμή της μετοχής της Nvidia είχε άνοδο στη Γουόλ Στριτ της τάξεως του 15%, αφότου δήλωσε ότι η φρενίτιδα της τεχνητής νοημοσύνης έχει φθάσει στο σημείο εκείνο που προαναγγέλ­λει αλυσιδωτές εξελίξεις. Αργά χθες πριν από το κλείσιμο της αμερικανικ­ής αγοράς, οι Dow Jones και S&P είχαν άνοδο 0,96% και 1,90%. Ο κλαδικός δείκτης της τεχνολογία­ς στην Ευρώπη ενισχύθηκε 3%, ενώ η ολλανδική εταιρεία κατασκευής εξοπλισμού ημιαγωγών BESI ανήλθε 4,9%, σε επίπεδαρεκ­όρ. Ο λόγος είναι ότι υπερσκέλισ­ε τους στόχους του τετάρτου τριμήνου του 2023, διότι η ζήτηση για εξαρτήματα κατασκευής τσιπ εκτινάχθηκ­ε λόγω τεχνητής νοημοσύνης. Από τις αρχές του έτους έως σήμερα, στη Γηραιά Ηπειρο ο κλαδικός δείκτης

των εταιρειών υψηλής τεχνολογία­ς έχει κέρδη 12,4% και τελεί υπό διαπραγμάτ­ευση σε επίπεδα υψηλά τουλάχιστο­ν 23 ετών. Μεγάλη ώθηση λαμβάνει από τις κορυφαίες της αγοράς SAP και ASML Holding, οι οποίες εμφανίζουν μεγάλο τζίρο χάρις στη ζήτηση που σχετίζεται με την τεχνητή νοημοσύνη (T.N.). «Σε όλον τον κόσμο οι επιχειρήσε­ις διερευνούν τρόπους να χρησιμοποι­ήσουν προς όφελός τους την Τ.Ν., ώστε να αυτοματοπο­ιήσουν απλές εργασίες ή να τις ολοκληρώνο­υν χωρίς δυσκολία. Τέτοια μικρά επιτεύγματ­α μπορούν να μεταφραστο­ύν σε τεράστια διαφορά για ένα μεγάλο όμιλο, οπότε η συναφής επενδυτική απόφαση που πρέπει να λάβει η διοίκησή του φαντάζει εύκολη», επισημαίνε­ι ο Ρας Μουντ, διευθυντής επενδύσεων στην AJ Bell. Εξίσου ευνοϊκά λειτούργησ­ε στη χθεσινή συνεδρίαση και το ότι στα πρακτικά της ΕΚΤ φάνηκε ότι τα στελέχη της συμφώνησαν πως έχει τεθεί υπό έλεγχο ο πληθωρισμό­ς, αν και η οποιαδήποτ­ε συζήτηση για μειώσεις επιτοκίων είναι πρόωρη λόγω ραγδαίας αύξησης μισθών και πάμπολλων πιέσεων στις τιμές.

 ?? ?? Ο κλαδικός δείκτης της τεχνολογία­ς στην Ευρώπη ενισχύθηκε 3%, ενώ η ολλανδική εταιρεία κατασκευής εξοπλισμού ημιαγωγών BESI ανήλθε 4,9%, σε επίπεδα-ρεκόρ.
Ο κλαδικός δείκτης της τεχνολογία­ς στην Ευρώπη ενισχύθηκε 3%, ενώ η ολλανδική εταιρεία κατασκευής εξοπλισμού ημιαγωγών BESI ανήλθε 4,9%, σε επίπεδα-ρεκόρ.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece