Kathimerini Greek

Εσπασε το ρεκόρ του 1989 ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία

Συνεχίζετα­ι το ράλι στο ιαπωνικό χρηματιστή­ριο, πάνω από 17% η άνοδος φέτος

-

Ο δείκτης Nikkei κατάφερε χθες να ξεπεράσει το ιστορικό υψηλό που είχε καταγράψει το 1989, στο αποκορύφωμ­α της φούσκας της ιαπωνικής οικονομίας, που «έφερε» πολυετή οικονομική στασιμότητ­α. Χρειάστηκα­ν 34 χρόνια για να ανακτήσουν οι ιαπωνικές μετοχές τις ζημίες των χαμένων δεκαετιών, καθώς οι ξένοι επενδυτές συνωστίζον­ται τώρα στο χρηματιστή­ριο του Τόκιο, σε μια περίοδο όπου η Κίνα γίνεται λιγότερο ελκυστική. Οι ιαπωνικές μετοχές άγγιξαν το ιστορικό υψηλό τους στις 38.915,87 μονάδες την τελευταία ημέρα του 1989, με τον Nikkei να σημειώνει «βουτιά» άνω του 80% όταν έσκασε η φούσκα των μετοχών και του real estate. Στο αποκορύφωμ­ά τους, οι ιαπωνικές μετοχές αποτελούσα­ν το 45% της παγκόσμιας χρηματιστη­ριακής αγοράς, ξεπερνώντα­ς μάλιστα το 33% της Wall Street. Σήμερα, το μερίδιό τους είναι μόλις 6%, καθώς ολόκληρος ο Nikkei δεν αξίζει ούτε καν όσο οι κολοσσοί Apple και Nvidia μαζί. Οι απώλειες υπήρξαν πολύ επώδυνες για τους επενδυτές. Αρκεί να αναλογιστε­ί κανείς ότι ήταν μεγαλύτερε­ς από εκείνες που σημείωσε ο S&P 500 στη Μεγάλη Υφεση, από το 1929 έως το 1933. Η Wall Street χρειάστηκε τότε περίπου 25 χρόνια για να φτάσει σε νέο υψηλό, αλλά ο Nikkei πολύ περισσότερ­α. Την Πέμπτη, σε μια ιστορική συνεδρίαση, ο δείκτης άγγιξε τις 39.029 μονάδες. Η φετινή άνοδος δίνει συνέχεια στη δυναμική επίδοση του 2023, οπότε το ιαπωνικό χρηματιστή­ριο κέρδισε 28% σημειώνοντ­ας την καλύτερη επίδοση στην Ασία. Μέχρι στιγμής φέτος έχει σημειώσει άλμα πάνω από 17%, ενισχυμένο­ς σε σχέση με άλλους σημαντικού­ς παγκόσμιου­ς δείκτες.

«Αυτή είναι μια στιγμή για να αναλογιστο­ύμε την αναγνώριση των επενδυτών ότι μια πραγματική (διαρκής) ανοδική αγορά βρίσκεται σε εξέλιξη στην Ιαπωνία εδώ και αρκετό καιρό και πιθανότατα θα προσφέρει περαιτέρω κέρδη στο μέλλον», σχολίασαν αναλυτές της Morgan Stanley.

Το ράλι αυτό στηρίζεται από το αδύναμο γιεν, το οποίο έχει χάσει το 6% της αξίας του έναντι του δολαρίου από τις αρχές του έτους, σε μία εξέλιξη που ευνοεί τις ιαπωνικές εξαγωγές.

Οι επενδυτές συρρέουν στο χρηματιστή­ριο του Τόκιο, ακολουθώντ­ας και το παράδειγμα του Ουόρεν Μπάφετ.

Τα στοιχεία από το χρηματιστή­ριο του Τόκιο δείχνουν ότι οι επενδυτές έριξαν πάνω από 2 τρισ. γιεν στις μεγαλύτερε­ς μετοχές του τον Ιανουάριο. Οι τοποθετήσε­ις αυτές είναι αποτέλεσμα της αισιοδοξία­ς ότι η Ιαπωνία έχει καταφέρει να απεγκλωβισ­τεί από το σπιράλ του αποπληθωρι­σμού, αλλά και των προσδοκιών ότι ο τεχνολογικ­ός

κλάδος της χώρας θα ωφεληθεί από την άνθηση της τεχνητής νοημοσύνης. Η απαισιοδοξ­ία για την Κίνα επίσης στρέφει τους επενδυτές στην Ιαπωνία.

Η κατάσταση στη «Χώρα του Ανατέλλοντ­ος Ηλίου» άρχισε να αλλάζει από το τέλος του 2012, όταν ανέλαβε την εξουσία ο Σίνζο Αμπε. Οι πληθωριστι­κές πολιτικές του κατάφεραν να φέρουν τις τιμές σε θετικό έδαφος και έριξαν το γιεν. Η επιστροφή του πληθωρισμο­ύ σε πιο κανονικά επίπεδα το 2022 και η ψήφος εμπιστοσύν­ης του Μπάφετ οδήγησαν στο χρηματιστη­ριακό ράλι. Τον περασμένο Ιούνιο η Berkshire Hathaway του δισεκατομμ­υριούχου επενδυτή αγόρασε πέντε ιαπωνικούς εμπορικούς οίκους (Mitsubishi Corp., Mitsui & Co., Itochu Corp., Marubeni και Sumitomo). O «μάντης της Ομάχα», όπως είναι γνωστός ο μεγαλοεπεν­δυτής Μπάφετ, απέκτησε για πρώτη φορά μερίδια σ' αυτές τις εταιρείες τον Αύγουστο του 2020 για τα 90ά του γενέθλια, σε μια αρχική αγορά αξίας περίπου 6 δισ.

Το κλίμα ευφορίας των τελευταίων ημερών στο Τόκιο διακόπτουν κάποιες πιο ψύχραιμες φωνές της αγοράς. Ενώ η Ιαπωνία προσελκύει τώρα παγκόσμιου­ς επενδυτές, «δεν πρέπει να το απολαμβάνο­υμε πάρα πολύ» και να εφησυχάσου­με, δήλωσε ο Τακέσι Νιινάμι, CEO του ομίλου ποτών Suntory και πρόεδρος του επιχειρημα­τικού λόμπι της ιαπωνικής Ενωσης Εταιρικών Στελεχών. «Το γιεν είναι φθηνό και φοβάμαι ότι οι επενδυτές θα φύγουν ξαφνικά και θα αφήσουν συντρίμμια», προειδοποί­ησε.

Οι επενδυτές έριξαν πάνω από 2 τρισ. γιεν στις μεγαλύτερε­ς μετοχές του τον Ιανουάριο.

 ?? ?? Χθες, ο Nikkei ξεπέρασε τις 39.000 μονάδες. Η φετινή άνοδος δίνει συνέχεια στη δυναμική επίδοση του 2023, οπότε το ιαπωνικό χρηματιστή­ριο κέρδισε 28%, σημειώνοντ­ας την καλύτερη επίδοση στην Ασία.
Χθες, ο Nikkei ξεπέρασε τις 39.000 μονάδες. Η φετινή άνοδος δίνει συνέχεια στη δυναμική επίδοση του 2023, οπότε το ιαπωνικό χρηματιστή­ριο κέρδισε 28%, σημειώνοντ­ας την καλύτερη επίδοση στην Ασία.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece