Kathimerini Greek

Ανάκαμψη και κέρδη για τις αεροπορικέ­ς εταιρείες

- Των ΤΖΟΑΝΑ ΠΛΟΥΤΣΙΝΣΚ­Α και ΡΑΤΖΕΣ ΚΟΥΜΑΡ ΣΙΝΓΚ / REUTERS

Οι αμερικανικ­οί και ευρωπαϊκοί αερομεταφο­ρείς θα επιδιώξουν να ενισχύσουν τα κέρδη και φέτος με υψηλότερες τιμές εισιτηρίων, ενόσω προσπαθούν να αποσπάσουν ό,τι μπορούν από την άνθηση των ταξιδιών μετά την πανδημία. Επιπλέον, θέλουν να μετριάσουν το υψηλότερο κόστος σε μια εποχή παρατεταμέ­νων ελλείψεων σε αεροσκάφη. Οι μεγάλες αεροπορικέ­ς προσπαθούν να πραγματοπο­ιήσουν περισσότερ­ες πτήσεις για να καλύψουν τη ζήτηση, αλλά δυσκολεύον­ται λόγω καθυστερήσ­εων στις παραδόσεις νέων αεροπλάνων από τις Airbus και Boeing, καθώς και λόγω καθήλωσης αεροπλάνων για πιθανά τεχνικά ελαττώματα. Οι περιορισμέ­νες προμήθειες, με τη σειρά τους, διατηρούν τους αεροπορικο­ύς ναύλους υψηλούς, επιτρέποντ­ας στους αερομεταφο­ρείς να μετακυλίσο­υν σ' αυτούς τα ακριβότερα καύσιμα, το κόστος εργασίας και τις δαπάνες συντήρησης.

Συνεπώς, όπως εκτιμά η Διεθνής Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας (ΙΑΤΑ), τα μέσα έσοδα ανά επιβάτη –γνωστά στον κλάδο ως αποδόσεις και υποκατάστα­το της ισχύος τιμολόγηση­ς των αερομεταφο­ρών– ενισχύθηκα­ν 6,2% πέρυσι. Οι αποδόσεις αναμένεται να αυξηθούν περαιτέρω το 2024, αν και με βραδύτερο ρυθμό, κατά περίπου 1,8%, προέβλεψε η IATA. Ειδικά οι ευρωπαϊκές αεροπορικέ­ς εταιρείες το καλοκαίρι, την εποχή με τη μεγαλύτερη κίνηση, θα έχουν αποδόσεις υψηλότερες του 2023 και θα φθάσουν έως το 8,5%, ενώ το 2025 αναμένεται περαιτέρω βελτίωση. Σύμφωνα με τις προβλέψεις του αναλυτή της Bernstein, Τομπίας Φρόμε, η ζήτηση θα έχει αυξηθεί περίπου 15%-20% το καλοκαίρι εν συγκρίσει με το 2019, ενώ η χωρητικότη­τα δεν έχει υποχωρήσει σχεδόν καθόλου.

«Οι υψηλότεροι ναύλοι τη θερινή περίοδο θα συνεχίσουν να διαμορφώνο­υν τα κέρδη. Οι αεροπορικέ­ς εταιρείες θα βγάζουν περισσότερ­α χρήματα επειδή οι πελάτες είναι πρόθυμοι να πληρώσουν περισσότερ­α», δήλωσε ο Τζέιμι Λίντσεϊ, επενδυτής αεροπορικώ­ν εταιρειών στην Artemis Investment. Μέσω μιας σειράς συνεντεύξε­ων με στελέχη του κλάδου, αναλυτές και επενδυτές και με μια εξέταση των εισιτηρίων καθίσταται σαφής η ανθεκτικότ­ητα των αεροπορικώ­ν εταιρειών, καθώς ανακάμπτου­ν από την πανδημία – μία συνθήκη που καθήλωσε αεροσκάφη, έκλεισε τα σύνορα και τις έκανε να επωμιστούν υπέρογκα χρέη δισεκατομμ­υρίων για να επιβιώσουν. Συν τοις άλλοις, οι επιβάτες θέλουν να εστιάσουν στο ταξίδι και την εμπειρία του μετά τους μήνες περιορισμο­ύ της πανδημίας. Πρόκειται για τα «ταξίδια εκδίκησης». Πάρτε την Wizz Air: οι αποδόσεις θα αυξηθούν αυτό το καλοκαίρι κατά το ίδιο ποσό με το 2023, παρόλο που η χωρητικότη­τα θα παραμείνει σταθερή, δήλωσε η διευθύνουσ­α σύμβουλός της στη Βρετανία Μάριον Τζέφρεϊ. Τα αεροπορικά εισιτήρια μέσω ταξιδιωτικ­ών πρακτορείω­ν των ΗΠΑ τον Ιανουάριο ήταν τα περισσότερ­α για τον μήνα, σύμφωνα με την Airlines Reporting, ενώ η μέση τιμή τους αυξήθηκε από πέρυσι κατά 3%. Από το 2019 οι ναύλοι προς τη Β. Αμερική ενισχύθηκα­ν 30% και 25% προς την Ευρώπη, σύμφωνα με την εταιρεία ταξιδιωτικ­ών δεδομένων Forward Keys.

Οι εταιρείες φθηνών ναύλων στην Ε.Ε., όπως η Ryanair, αναφέρουν δυναμικότα­τες καλοκαιριν­ές κρατήσεις. Τα λειτουργικ­ά κέρδη της Delta αναμένεται να αυξηθούν 3%, στα 6,5 δισ. δολάρια το 2024, ενώ της United Airlines φαίνονται σταθερά στα 5,1 δισ. δολάρια. Τα ταξίδια στην Κίνα, μια από τις τελευταίες αγορές που ήραν τους περιορισμο­ύς, ανέκαμψαν επίσης, και τα τουριστικά έσοδα εκτινάχθηκ­αν πέραν των επιπέδων του 2019 στον εορτασμό της κινεζικής πρωτοχρονι­άς. Ωστόσο, η συγκεκριμέ­νη τάση μπορεί να υποχωρήσει λόγω της ύφεσης στην Ιαπωνία, στη Βρετανία και τη Γερμανία. Οι ξενοδοχεια­κοί όμιλοι Hilton Worldwide και Marriott Internatio­nal, καθώς και το διαδικτυακ­ό ταξιδιωτικ­ό πρακτορείο Expedia προβλέπουν ήδη το τέλος στα «ταξίδια εκδίκησης». «Εάν δείτε τις αγορές εργασίας να επιδεινώνο­νται περαιτέρω, πιθανώς να επηρεαστεί και η ζήτηση», δήλωσε η Μαντλίν Ρονέρ, διαχειρίστ­ρια χαρτοφυλακ­ίου στην DWS Smart Industrial T.

Θα παραμείνου­ν σε υψηλά επίπεδα και φέτος οι τιμές των εισιτηρίων.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece