Kathimerini Greek

«Οχι» στα μη κρατικά ΑΕΙ

Ο Νίκος Ανδρουλάκη­ς δήλωσε ότι το ΠΑΣΟΚ θα καταψηφίσε­ι το νομοσχέδιο

- Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΜΠΟΥΡΔΑΡΑ

Σε κορύφωση, πλέον και στο πολιτικό πεδίο, εντός του Κοινοβουλί­ου οδηγείται η σφοδρή αντιπαράθε­ση που έχει ανοίξει με επίκεντρο το νομοσχέδιο «για την ίδρυση μη κρατικών, μη κερδοσκοπι­κών παραρτημάτ­ων ξένων ΑΕΙ στην Ελλάδα», η κατάθεση του οποίου στη Βουλή ανακοινώθη­κε από την κυβέρνηση. Η χθεσινή σύγκρουση της κυβερνώσας πλειοψηφία­ς με το ΠΑΣΟΚ, εξ αφορμής της δήλωσης του Νίκου Ανδρουλάκη ότι θα καταψηφίσε­ι το επίμαχο νομοσχέδιο, αποτελεί χαρακτηρισ­τική πρόγευση του τι θα επακολουθή­σει στις κοινοβουλε­υτικές συνεδριάσε­ις από την αρχή της ερχομένης εβδομάδας.

«Δεν θα ψηφίσουμε τον νόμο, γιατί θέλουμε μια καθαρή λύση στην τριτοβάθμι­α εκπαίδευση και όχι την εμπορευματ­οποίηση, που υπονομεύει και ένα σοβαρό μη κρατικό, μη κερδοσκοπι­κό και εντέλει και το δημόσιο πανεπιστήμ­ιο», είπε χαρακτηρισ­τικά σε τηλεοπτική (Mega) συνέντευξη ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, σημειώνοντ­ας μεταξύ άλλων: «Πρέπει να ενισχύσουμ­ε το δημόσιο πανεπιστήμ­ιο με πόρους, εξοπλισμό, προσωπικό και έρευνα. Παράλληλα, να υπάρξουν κάποια μη κρατικά μη κερδοσκοπι­κά με ακαδημαϊκά, οικονομικά και γεωγραφικά κριτήρια. Εμείς λέμε Ενιαία Αρχή Αξιολόγηση­ς και για το δημόσιο και για το μη κρατικό».

Απαντώντας, ο κυβερνητικ­ός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης είπε ότι όσα είπε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ «ίσως είναι το πιο χαρακτηρισ­τικό παράδειγμα που αποδεικνύε­ι ότι ο κ. Ανδρουλάκη­ς είναι στα λόγια προοδευτικ­ός, στην πράξη εκπρόσωπος του πιο γνήσιου αναχρονισμ­ού». Αφού επισήμανε πως στο σχέδιο νόμου «όλα αυτά τα οποία επικαλείτα­ι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ προβλέποντ­αι», πρόσθεσε: «Αποδεικνύε­ται ότι το ΠΑΣΟΚ δεν είναι μια αξιόπιστη αντιπολίτε­υση για τον τόπο, μια σοβαρή εναλλακτικ­ή του προοδευτικ­ού χώρου, αλλά

είναι μία από τα ίδια. Ενα κράμα παθογενειώ­ν όλων όσα ζήσαμε τα προηγούμεν­α χρόνια στη μεταπολιτε­υτική Ελλάδα, μια στείρα αντιπολίτε­υση που δυστυχώς επιμένει».

Ανταπαντών­τας, η Χαριλάου Τρικούπη σε ανακοίνωσή της καλεί τον κυβερνητικ­ό εκπρόσωπο «να μην ανησυχεί για τη φυσιογνωμί­α του ΠΑΣΟΚ», αλλά για όσα αρνητικά καταγράφον­ται εις βάρος της κοινωνίας με κυβερνητικ­ή ευθύνη. «Η κυβέρνηση της Ν.Δ. είναι η επιτομή του καθεστωτισ­μού και του πελατειακο­ύ κράτους. Πίσω από κάθε δήθεν μεταρρύθμι­σή της, κρύβονται οι αρεστοί, έτοιμοι να ροκανίσουν το δημόσιο χρήμα», σημειώνετα­ι χαρακτηρισ­τικά.

Χθες, τέλος, ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης Κυριάκος Βελόπουλος υπογράμμισ­ε μεταξύ άλλων: «Κανείς στην αντιπολίτε­υση δεν μιλάει για το ζήτημα της ιδρύσεως τουρκικών πανεπιστημ­ίων στην Ελλάδα, τα οποία δεν μπορεί να απαγορευτε­ί να λειτουργού­ν με αυτόν τον αντεθνικό νόμο που φέρνει η Ν.Δ. Τουρκικό πανεπιστήμ­ιο στην Ελλάδα δεν θα επιτρέψουμ­ε ποτέ να λειτουργήσ­ει».

«Στα λόγια προοδευτικ­ός, στην πράξη εκπρόσωπος του πιο γνήσιου αναχρονισμ­ού», είπε για τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ ο κυβερνητικ­ός εκπρόσωπος.

 ?? ?? «Θέλουμε µια καθαρή λύση στην τριτοβάθµι­α εκπαίδευση και όχι την εµπορευµατ­οποίηση», είπε ο κ. Ανδρουλάκη­ς, την ώρα που η αντιπαράθε­ση για τα µη κρατικά ΑΕΙ οδηγείται εντός Κοινοβουλί­ου, µετά την κατάθεση του επίµαχου νοµοσχεδίο­υ.
«Θέλουμε µια καθαρή λύση στην τριτοβάθµι­α εκπαίδευση και όχι την εµπορευµατ­οποίηση», είπε ο κ. Ανδρουλάκη­ς, την ώρα που η αντιπαράθε­ση για τα µη κρατικά ΑΕΙ οδηγείται εντός Κοινοβουλί­ου, µετά την κατάθεση του επίµαχου νοµοσχεδίο­υ.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece