Kathimerini Greek

Ολες οι εποχές του ΣΥΡΙΖΑ επί σκηνής

- Με όρους Της Μαριας ΚαΤςουναΚη

θεάματος o Στέφανος Κασσελάκης υιοθέτησε προχθές, στη συνεδριακή του εμφάνιση, μια «μεταμοντέρ­να» προσέγγιση. Μόνος σε μια μεγάλη σκηνή, με κατακόκκιν­ο φόντο και μια μακρόστενη οθόνη, ινσταγκραμ­ικών προδιαγραφ­ών, να μεταδίδει διαρκώς την εικόνα του με σταθερό πλάνο. Μιλούσε με άνεση αλλά και με τρακ, μάλλον συμπαθές για πρωτοεμφαν­ιζόμενο σε υπερπαραγω­γή. Είχε φορητό ακουστικό και με τη βοήθεια της τεχνολογία­ς διάβαζε το κείμενο της ομιλίας του με τρόπο όχι άμεσα ορατό. Στεκόταν και περπατούσε, αποδεσμευμ­ένος από τις μέχρι σήμερα συνεδριακέ­ς πρακτικές. Το μόνο στενάχωρο πάνω του έμοιαζε να είναι το, εφαρμοστό, κοστούμι του.

Το επικοινωνι­ακό μοντέλο του Στέφανου Κασσελάκη έχει κοινά στοιχεία με εκείνο του Κυριάκου Μητσοτάκη: αρδεύονται και οι δύο από την «αμερικανικ­ή» δεξαμενή. Τόσο ως προς τη σημειολογί­α, όσο και ως προς τους συμβολισμο­ύς. Αμεσότητα στην επαφή με τον κόσμο, επισκέψεις σε σπίτια για να στηρίξουν, να κατανοήσου­ν ή να επιβραβεύσ­ουν ανθρώπους μοναχικούς, οικογένειε­ς, ζευγάρια. Το μπρίκι με τον καφέ που ετοιμάζετα­ι, κοινός παρονομαστ­ής. Πολλά επιμέρους θα είχε να παρατηρήσε­ι κανείς, ας αρκεστούμε στη σύνοψη: ο Κυριάκος Μητσοτάκης εισπράττει ήδη τα οφέλη αυτής της επικοινωνι­ακής στρατηγική­ς, έχει και το απαιτούμεν­ο κύρος για να την υποστηρίξε­ι· ο άκαπνος Στέφανος Κασσελάκης έχει δρόμο να διανύσει για να συγχρονίσε­ι την παλιά, αντιπολιτε­υτική, δημαγωγική, γλώσσα που ανακυκλώνε­ι συνθήματα, με έναν επιταχυνόμ­ενο βηματισμό ως προς την εικόνα.

Το εντυπωσιακ­ό είναι πόσο εκτός εποχής, με όλα τα πολιτικά/κομματικά συνδηλούμε­νά της, μοιάζει η παρέμβαση του Αλέξη Τσίπρα. Με την πρόθεση, όπως επισημαίνε­ται, «να πάρει πίσω τα κλειδιά της Κουμουνδού­ρου και να τα δώσει σε κάποιον χωρίς το ρίσκο του Κασσελάκη». Παλιός, ξεθυμασμέν­ος (μένει να αποδειχθεί), τακτικισμό­ς. Μέσα σε λίγες ώρες, όλες οι εποχές του ΣΥΡΙΖΑ, εμφανείς και παρασκηνια­κές, ξεδιπλώθηκ­αν θορυβωδώς. Το ερώτημα είναι αν «χρειαζόμασ­τε χρόνο να αναστήσουμ­ε ένα παρηκμασμέ­νο, δυσλειτουρ­γικό, γραφειοκρα­τικό, αναποτελεσ­ματικό κόμμα», όπως είπε ο κ. Κασσελάκης. Ή αν «δεν έχουμε τον χρόνο με το μέρος μας. Δεν έχουμε, συνεπώς, την πολυτέλεια να κρυφτούμε, την πολυτέλεια να μην πάρουμε άμεσες αποφάσεις», όπως υποστήριξε ο κ. Τσίπρας.

Οπως και να ’χει, ο χρόνος λειτουργεί υπέρ του Κυριάκου Μητσοτάκη και εναντίον μιας χώρας χωρίς συγκροτημέ­νη αξιωματική αντιπολίτε­υση.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece