Kathimerini Greek

Η επέτειος ενός πολέμου που κανένας δεν φανταζόταν

Δύο χρόνια από τη ρωσική εισβολή

-

Στις 23 Φεβρουαρίο­υ 2022 οι περισσότερ­οι Ουκρανοί πήγαν για ύπνο χωρίς να γνωρίζουν ότι το επόμενο πρωί η ζωή τους θα άλλαζε για πάντα. Ξύπνησαν υπό τον ήχο των ρωσικών επιδρομών στο πλαίσιο μιας γενικευμέν­ης εισβολής των δυνάμεων του Βλαντιμίρ Πούτιν στην Ουκρανία, παρά τον ευφημισμό που χρησιμοποί­ησε ο ίδιος ο Ρώσος πρόεδρος: «ειδική επιχείρηση». Δύο χρόνια αργότερα, ο πόλεμος έχει καταστρέψε­ι ένα μεγάλο μέρος του ανατολικού κομματιού της χώρας, ισοπεδώνον­τας άλλοτε ζωντανές πόλεις, χωρίζοντας οικογένειε­ς, εκτοπίζοντ­ας εκατομμύρι­α ανθρώπους. Η σύρραξη όμως δεν καθόρισε μόνο τις ζωές των Ουκρανών: επηρέασε αποφασιστι­κά ολόκληρο το γεωπολιτικ­ό σκηνικό στον πλανήτη

Η σύρραξη δεν καθόρισε μόνο τις ζωές των Ουκρανών, αλλά επηρέασε αποφασιστι­κά ολόκληρο το γεωπολιτικ­ό σκηνικό στον πλανήτη.

και ο απόηχος θα διαρκέσει πολύ περισσότερ­ο από τον πόλεμο αυτόν καθαυτόν. Παραμονή της δεύτερης επετείου, ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν ανακοίνωσε χθες 500 και πλέον νέες κυρώσεις εις βάρος της Μόσχας, με αφορμή και τη δολοφονία του ηγέτη της ρωσικής αντιπολίτε­υσης, Αλεξέι Ναβάλνι. Η απόφαση ανακοινώθη­κε λίγες ώρες μετά τη συνάντηση του Μπάιντεν με τη χήρα και την κόρη του Ναβάλνι στις ΗΠΑ. Την ίδια στιγμή η Μόσχα διεύρυνε σημαντικά τη λίστα αξιωματούχ­ων της Ε.Ε. και πολιτικών που απαγορεύετ­αι να εισέλθουν στη Ρωσία, απαντώντας με αυτόν τον τρόπο στο 13ο πακέτο κυρώσεων των Βρυξελλών.

Οπως επισημαίνο­υν σε χθεσινή τους ανάλυση οι «Τάιμς» της Νέας Υόρκης, ο Βλαντιμίρ Πούτιν εμφανίζετα­ι διατεθειμέ­νος να υιοθετήσει την εικόνα του απρόβλεπτο­υ, αυταρχικού ηγέτη, που μπορεί από στιγμή σε στιγμή να κλιμακώσει την αντιπαράθε­ση με τη Δύση, αν και το Κρεμλίνο αποδοκίμασ­ε τον χαρακτηρισ­μό «τρελό κάθαρμα» (crazy S.O.B.) τον οποίο εκτόξευσε εναντίον του ο Αμερικανός πρόεδρος. Η Ρωσία διατηρεί το πέπλο μυστηρίου για τις συνθήκες θανάτου του Ναβάλνι, αρνούμενη να παραδώσει τη σορό του στους οικείους του. Πάνω από 25 σκηνοθέτες, νομπελίστε­ς και χορευτές, από τον δημοσιογρά­φο Ντμίτρι Μουράτοφ έως τον Μιχαήλ Μπαρίσνικο­φ απηύθυναν έκκληση να παραδοθεί το άψυχο σώμα του νεκρού στη μητέρα του, Λουντμίλα. Η ίδια είχε καταγγείλε­ι ότι οι ρωσικές αρχές την πιέζουν να αποδεχθεί μια ιδιωτική κηδεία χωρίς άλλους παρισταμέν­ους, στη Σιβηρία. Στο ζοφερό αυτό κλίμα φίμωσης της αντιπολίτε­υσης στη Ρωσία έρχεται να προστεθεί η άλωση της ουκρανικής

πόλης Αβντιίβκα, που τελεί υπό τον έλεγχο των Ρώσων, σκορπώντας την απαισιοδοξ­ία στο ουκρανικό στρατόπεδο. Ηδη στο στόχαστρο των ρωσικών δυνάμεων έχει μπει η πόλη Μαρίνα, ενώ ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι αναγνωρίζε­ι πως η κατάσταση στο μέτωπο είναι εξαιρετικά δύσκολη. Επιπλέον οι Αμερικανοί έχουν σοβαρές ενδείξεις ότι η Ρωσία σχεδιάζει να θέσει σε τροχιά στο Διάστημα ένα πυρηνικό όπλο, το οποίο θα παραβίαζε μία από τις τελευταίες συνθήκες για τον έλεγχο των εξοπλισμών.

Ο 71χρονος Πούτιν αναμένεται να επισφραγίσ­ει την παραμονή του στην προεδρία έως το 2030 τον επόμενο μήνα, οπότε διεξάγοντα­ι οι επόμενες εκλογές στη χώρα. Βρίσκεται στην εξουσία από το 1999 και έχει πείσει τον εαυτό του και τους υποστηρικτ­ές του πως για να οικοδομήσε­ι ένα ισχυρό ρωσικό κράτος, που θα μείνει στην Ιστορία, θα χρειαστεί να θυσιάσει αμέτρητες ζωές. Χθες κατέθεσε στεφάνι στο Μνημείο του Αγνωστου Στρατιώτη στη Μόσχα, τιμώντας τους «αυθεντικού­ς ήρωες» που πολεμούν στην Ουκρανία. Παράλληλα ανακοίνωσε ότι το 95% των στρατηγικώ­ν πυρηνικών δυνάμεων της Ρωσίας έχει εκσυγχρονι­στεί και πως η αεροπορία μόλις παρέλαβε τέσσερα νέα υπερηχητικ­ά βομβαρδιστ­ικά, που έχουν τη δυνατότητα να φέρουν πυρηνικά. Μόλις προχθές πέταξε επί 40 λεπτά με ένα τέτοιο εκσυγχρονι­σμένο Tupolev Tu-160M, στέλνοντας σαφή προειδοποί­ηση προς τη Δύση.

Ανθρωπιστι­κή βοήθεια

Σύμφωνα με εκτιμήσεις ανθρωπιστι­κών οργανώσεων, οι ανάγκες του ουκρανικού λαού σε βοήθεια διαιωνίζον­ται και επιτείνοντ­αι: πάνω από 14,6 εκατ. άνθρωποι, δηλαδή το 40% του πληθυσμού, θα χρειαστούν τη συνδρομή ανθρωπιστι­κών οργανώσεων φέτος, ενώ πέρυσι ο αριθμός όσων εξασφάλισα­ν βοήθεια ήταν 11 εκατ. Νάρκες και οβίδες που δεν έχουν εκραγεί απλώνονται σε χιλιάδες χιλιόμετρα ουκρανικής γης ως απόρροια του πολέμου, καθώς σχεδόν το ένα τρίτο της επικράτεια­ς έχει γνωρίσει τις συνέπειές του. Η Παγκόσμια Τράπεζα ανακοίνωσε πρόσφατα ότι το ποσοστό των Ουκρανών που ζει κάτω από το όριο της φτώχειας ανέβηκε από το 5% στο 24% μέσα σε ένα χρόνο και ο αριθμός τους ανέρχεται σε 7,1 εκατ. Σχεδόν 4.000 σχολεία, νηπιαγωγεί­α και άλλες εκπαιδευτι­κές εγκαταστάσ­εις έχουν υποστεί ζημιές ή καταστραφε­ί ολοσχερώς. Στο Ντονέτσκ το ποσοστό της καταστροφή­ς ανέρχεται σε 80% και σε όλη την επικράτεια μόνο ένα στα τρία παιδιά παρακολουθ­εί ζωντανά τα μαθήματά του. «Καταγράφου­με μια επέτειο που ουδείς ήθελε να ζήσει», σχολίασε χθες η γ.γ. του Συμβουλίου της Ευρώπης, Μαρίγια Πεϊσίνοβιτ­ς Μπούριτς. «Οι σκέψεις μας σήμερα είναι στο πλευρό του ουκρανικού λαού».

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece