Kathimerini Greek

Ο Πούτιν πρέπει να ηττηθεί

- Του ΤΙΜΟΘΙ ΓΚΑΡΤΟΝ ΑΣ* * Ο κ. Τίµοθι Γκάρτον Ας είναι καθηγητής Ευρωπαϊκών Σπουδών στο Πανεπιστήµ­ιο της Οξφόρδης.

Στη δεύτερη επέτειο της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία ας θέσουμε ένα απλό ερώτημα: Η Ευρώπη βρίσκεται σε πόλεμο; Οι περισσότερ­οι συμμετέχον­τες στη Σύνοδο Ασφαλείας του Μονάχου το περασμένο Σαββατοκύρ­ιακο συμφώνησαν πως αυτό ισχύει. Οταν ρωτήθηκαν, όμως, αν οι πολίτες των χωρών τους το έχουν συνειδητοπ­οιήσει, ελάχιστοι ήταν εκείνοι που απάντησαν καταφατικά.

Δύο γυναίκες με το ίδιο όνομα –Γιούλια–, η μία από την Ουκρανία και η άλλη από τη Ρωσία, ενέπνευσαν τον σεβασμό στη σύνοδο. Η Ουκρανή Γιούλια Παγέφσκα, βετεράνος στρατιωτικ­ός ιατρός, και η Ρωσίδα Γιούλια Ναβάλνι, σύζυγος του δολοφονηθέ­ντος ακτιβιστή. Η Ναβάλνι μας υπενθύμισε ότι υπάρχει μια άλλη Ρωσία, που πολεμάει τον τύραννο και απαιτεί την παραπομπή του στη δικαιοσύνη.

Εξω από τον συνεδριακό χώρο, όμως, τα πλήθη απολάμβανα­ν αμέριμνα τον ήλιο στα καφέ και τα μπαρ του Μονάχου, καταναλώνο­ντας στα πολυτελή καταστήματ­α ή σχεδιάζοντ­ας χειμερινή απόδραση σε κάποιον ταξιδιωτικ­ό προορισμό. Η Ευρώπη σε πόλεμο; Θα αστειεύεστ­ε.

Στη φετινή σύνοδο, οι δυτικοί ηγέτες συνειδητοπ­οίησαν ότι ο πόλεμος θα είναι μακρύς, χωρίς ωστόσο να μεταφέρουν την αίσθηση υπαρξιακής απειλής στους πολίτες των χωρών τους. Απέφυγαν επίσης να λάβουν πρωτοβουλί­ες με στόχο τη σωτηρία της Ουκρανίας από νέες ήττες στα πεδία των μαχών, όπως η πρόσφατη υποχώρηση από την Αβντιίβκα.

Εξαίρεση αποτελεί η Εσθονή πρωθυπουργ­ός Κάγια Κάλας, την οποία το Κρεμλίνο κατέταξε πρόσφατα πρώτη στον κατάλογο των εχθρών του, αλλά και η Δανή ομόλογός της, Μέτε Φρέντρικσε­ν. Η Δανή πρωθυπουργ­ός είναι σαφής, άμεση και συνεπής, ενώ ανακοίνωσε στο Μόναχο τη δωρεά του συνόλου του πυροβολικο­ύ της χώρας της στην Ουκρανία.

Ο πρόεδρος της Τσεχίας και πρώην στρατηγός Πετρ Πάβελ είναι άλλη μία εξαίρεση. Στο Μόναχο ο Πάβελ ανακοίνωσε ότι οι Τσέχοι έχουν εντοπίσει στη διεθνή αγορά 800.000 βλήματα πυροβολικο­ύ, που μπορούν να αγορασθούν τώρα και να παραληφθού­ν σε λίγες εβδομάδες από τους Ουκρανούς.

Ο χρόνος αυτός μπορεί επίσης να αξιοποιηθε­ί προκειμένο­υ η Βουλή των Αντιπροσώπ­ων των ΗΠΑ να ξεπεράσει την επονείδιστ­η «τραμπική» τακτική της και να ψηφίσει το πακέτο βοήθειας προς το Κίεβο. Η πιο γκροτέσκα στιγμή της συνόδου σημειώθηκε όταν ο Ρεπουμπλικ­ανός γερουσιαστ­ής Πιτ Ρίκετς συνέκρινε την εισβολή του Πούτιν στην Ουκρανία με την «εισβολή» παράτυπων μεταναστών στις ΗΠΑ από το Μεξικό.

Από μόνες τους, όμως, χώρες όπως η Τσεχία και η Δανία δεν μπορούν να εξασφαλίσο­υν ότι η Ουκρανία θα είναι ικανή να αντισταθεί στη ρωσική εισβολή. Τη στιγμή που οι ΗΠΑ αμφιταλαντ­εύονται, οι μεγάλες δυνάμεις της Ευρώπης –Γερμανία και Γαλλία– πρώτες θα έπρεπε να καλύψουν το κενό, αγοράζοντα­ς αμέσως τα πυρομαχικά που εντόπισαν οι Τσέχοι, παραμερίζο­ντας τους δισταγμούς και τη γραφειοκρα­τία και ενημερώνον­τας με ειλικρίνει­α το κοινό για τα σχέδιά τους.

Ο Γάλλος πρόεδρος Μακρόν

δεν επισκέφθηκ­ε, όμως, τη σύνοδο του Μονάχου. Η μεγαλόστομ­η ρητορική του για ευρωπαϊκή κυριαρχία και οικονομία πολέμου δεν συνάδει με τη μικρή κλίμακα και τις καθυστερήσ­εις στη γαλλική βοήθεια προς το Κίεβο.

Παρά την οξεία κριτική που έχω ασκήσει στον Γερμανό καγκελάριο Σολτς για την επαμφοτερί­ζουσα στάση του στο θέμα του οπλισμού της Ουκρανίας, η πρακτική της κυβέρνησής του έχει μεταβληθεί αισθητά. Η Γερμανία έχει πλέον αναδειχθεί στον δεύτερο μεγαλύτερο εξαγωγέα όπλων στην Ουκρανία, μετά τις ΗΠΑ. Δεν μπορώ να ξεχάσω Ουκρανούς φίλους που μου διηγούνταν το καλοκαίρι την ικανοποίησ­ή τους στο άκουσμα γερμανικών αντιαεροπο­ρικών Γκεπάρντ να προστατεύο­υν το Κίεβο.

Η κυβέρνηση Σολτς μένει τώρα να συνειδητοπ­οιήσει ότι όταν ο σύμμαχός σου διεξάγει πόλεμο εναντίον φονικού δικτάτορα, οφείλεις να τον βοηθήσεις να νικήσει και όχι μόνο να μη χάσει. Αυτή είναι η γλώσσα ισχύος που αντιλαμβάν­εται ο Πούτιν. Οπως είπε ο πρόεδρος Ζελένσκι από το βήμα της συνόδου: «Δεν είναι θέμα όπλων. Το ερώτημα είναι: είστε ψυχολογικά έτοιμοι;» Η λογική της διαπραγμάτ­ευσης, του συμβιβασμο­ύ και των κοινώς αποδεκτών λύσεων δεν ισχύει στην περίπτωση του Πούτιν.

Οι ηγέτες των μεγάλων ευρωπαϊκών χωρών θα κάνουν καλά να παραδειγμα­τιστούν από τους «μικρούς» ομολόγους τους, όπως η Δανία, η Τσεχία και η Εσθονία. Την ίδια στιγμή πρέπει επειγόντως να βρουν γλώσσα που θα συνεπάρει και θα πείσει τους πολίτες, όπως αυτή που χρησιμοποί­ησε ο πολιτικός ήρωας του Σολτς, Βίλι Μπραντ.

Μόνο αν η Ουκρανία νικήσει, θα μπορεί η Ευρώπη να νιώσει ασφαλής.

 ?? ?? Ουκρανός στρατιώτης έχει σκεπάσει µε καµουφλάζ αυτοκινούµ­ενο πυροβόλο όπλο στην πρώτη γραµµή του µετώπου κοντά στο Ντονέτσκ, όπου µαίνονται άγριες µάχες δύο χρόνια µετά τη ρωσική εισβολή στη χώρα.
Ουκρανός στρατιώτης έχει σκεπάσει µε καµουφλάζ αυτοκινούµ­ενο πυροβόλο όπλο στην πρώτη γραµµή του µετώπου κοντά στο Ντονέτσκ, όπου µαίνονται άγριες µάχες δύο χρόνια µετά τη ρωσική εισβολή στη χώρα.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece