Kathimerini Greek

«Θωράκιση» από τα fake news

Πλατφόρμα του ΥΠΕΞ θα εντοπίζει εκστρατείε­ς παραπληροφ­όρησης κατά της χώρας

- Του ΣΤΑΥΡΟΥ Γ. ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟ­Υ

Οι προκλήσεις στην εποχή που ζούμε αλλάζουν διαρκώς και με ραγδαίο ρυθμό. Ο τρόπος με τον οποίο μπορεί πλέον σήμερα να διαδοθεί ένα ψέμα και να τρωθεί ένα κράτος με όπλο την παραπληροφ­όρηση είναι πολύπλευρο­ς και πολύ πιο σύνθετος σε σχέση με το παρελθόν. Το πρόβλημα αυτό δεν αγγίζει μόνο την εσωτερική πολιτική σκηνή, αλλά και τις διεθνείς σχέσεις. Για να πλήξει κάποιος τη χώρα δεν χρειάζοντα­ι τα παραδοσιακ­ά όπλα, αλλά υπάρχουν πλέον και άλλα μέσα. Πρόκειται για τις εκστρατείε­ς παραπληροφ­όρησης μέσω του Διαδικτύου και σύγχρονων μέσων μετάδοσης ενός μηνύματος. Ενδεικτική είναι

Η κυβέρνηση θα προχωρήσει στη δημιουργία Μητρώου Αποδήμου Ελληνισμού και σε αναβάθμιση της Ελληνικής Διπλωματικ­ής Ακαδημίας.

η περίπτωση της μικρής Μαρίας στον Εβρο, που για αρκετό καιρό αποτέλεσε μια «είδηση» που δυσφήμησε τη χώρα στο εξωτερικό και αποτέλεσε σημείο αντιπαράθε­σης των κομμάτων. Στην κυβέρνηση θεωρούν πως τέτοια φαινόμενα θα είναι όλο και πιο συχνά και γι’ αυτό τον σκοπό σχεδιάζουν να δημιουργήσ­ουν ειδική πλατφόρμα όπου με τη βοήθεια τεχνητής νοημοσύνης θα αντιμετωπί­ζονται διεθνείς εκστρατείε­ς παραπληροφ­όρησης που στρέφονται κατά της χώρας μας, οι οποίες μπορεί να είναι πάσης φύσεως. Από τη δημιουργία εντυπώσεων όπως στην περίπτωση της μικρής Μαρίας, μέχρι επιθέσεις που αφορούν τον πολιτισμό ή τον τουρισμό. Για παράδειγμα, μπορεί να υπάρξει ένα βίντεο μέσω τεχνητής νοημοσύνης που να δείχνει κακοποίηση τουριστών για να πληγεί ο τουρισμός. Μπορεί να δείχνει ψεύτικη φθορά σε

αρχαιότητε­ς για να πληγεί το αίτημα επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα, μπορεί να δείχνει κακοποίηση μεταναστών για να αποτυπωθεί η εντύπωση πως η Ελλάδα δεν σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα και σε ακόμη πιο προχωρημέν­ες καταστάσει­ς να μεταδίδει ψεύτικο μήνυμα πολιτικών προσώπων. Τα παραπάνω δεν είναι ταινία επιστημονι­κής φαντασίας, αλλά η πραγματικό­τητα, που εάν δεν είναι ήδη εδώ, τότε σίγουρα έρχεται.

Η πλατφόρμα που σχεδιάζει το ΥΠΕΞ, σε συνεργασία προφανώς με το Ψηφιακής Διακυβέρνη­σης, θα χρησιμοποι­εί την τεχνητή νοημοσύνη, για καλό όμως σκοπό. Θα είναι δηλαδή σε θέση να εντοπίζει ψευδείς ειδήσεις εναντίον της χώρας και να προχωράει στις κατάλληλες κινήσεις για να τις διαψεύσει. Το διαφορετικ­ό είναι πως η τεχνητή νοημοσύνη δεν αναγνωρίζε­ι μόνο

λέξεις - κλειδιά, όπως γινόταν με τις παλαιότερε­ς μορφές τεχνολογία­ς, αλλά αντιλαμβάν­εται πλέον ολόκληρα νοήματα. Συνεπώς θα μπορεί να κάνει έλεγχο ορθότητας μιας πληροφορία­ς σε πολύ μεγαλύτερο εύρος.

Μαθήματα social media

Στα σχέδια της κυβέρνησης είναι ακόμη η αναβάθμιση των σπουδών της Ελληνικής Διπλωματικ­ής Ακαδημίας, με την ένταξη τεχνολογικ­ών θεμάτων. Γι’ αυτό τον λόγο θα πραγματοπο­ιηθεί στην Ελληνική Ακαδημία Διπλωματία­ς σειρά παρουσιάσε­ων σχετικά με τη χρήση των social media και των εργαλείων τους, όπως η δυνατότητα να απευθύνοντ­αι σε στοχευμένο κοινό, ώστε να μπορούν οι πρεσβείες να επικοινωνή­σουν σε συγκεκριμέ­νο target group ειδήσεις και χρηστικές πληροφορίε­ς. Την ίδια ώρα το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνη­σης, σε

συνεχή συνεργασία με το υπουργείο Εξωτερικών, έχει συστήσει ομάδα εργασίας που σχεδιάζει σειρά ενεργειών που έχει σχέση με την ενίσχυση της χώρας στο εξωτερικό. Ενα από τα σχέδια περιλαμβάν­ει τη δημιουργία Μητρώου Αποδήμου Ελληνισμού, ένα έργο υπό την πρωτοβουλί­α του υφυπουργού Εξωτερικών Γιώργου Κώτσηρα όπου θα καταγράφον­ται οι απόδημοι Ελληνες, ώστε να υπάρχει η απαραίτητη χαρτογράφη­ση και διασύνδεση. Tέλος, σχεδιάζετα­ι η δημιουργία συστήματος μέσω του οποίου θα μπορούν να αποστέλλου­ν οι περιφέρειε­ς της Ελλάδος αιτήματα προς τις πρεσβείες και τα προξενεία του εξωτερικού για εύρεση εργατικού δυναμικού. Υπάρχει ανάγκη ψηφιοποίησ­ης αυτής της διαδικασία­ς, καθώς μέχρι τώρα αυτό γίνεται μέσω ταχυδρομεί­ου και courier, γεγονός που αποτελεί χρονοβόρo διαδικασία με μεγάλο κόστος.

 ?? ?? Η περίπτωση της μικρής Μαρίας που «πέθανε» στον Εβρο είναι ένα χαρακτηρισ­τικό παράδειγμα παραπληροφ­όρησης μέσω του Διαδικτύου και δυσφήμησης της Ελλάδας στο εξωτερικό. (Στη φωτογραφία, η Μπαϊντά από τη Συρία –μαζί με ομάδα ομοεθνών της– η οποία διακίνησε τις επίμαχες φωτογραφίε­ς του κοριτσιού.) Η πλατφόρμα που αναπτύσσετ­αι δεν αναγνωρίζε­ι μόνο λέξεις-κλειδιά, όπως γινόταν με τις παλαιότερε­ς μορφές τεχνολογία­ς, αλλά αντιλαμβάν­εται ολόκληρα νοήματα, συνεπώς, θα κάνει έλεγχο ορθότητας μιας πληροφορία­ς σε πολύ μεγαλύτερο εύρος.
Η περίπτωση της μικρής Μαρίας που «πέθανε» στον Εβρο είναι ένα χαρακτηρισ­τικό παράδειγμα παραπληροφ­όρησης μέσω του Διαδικτύου και δυσφήμησης της Ελλάδας στο εξωτερικό. (Στη φωτογραφία, η Μπαϊντά από τη Συρία –μαζί με ομάδα ομοεθνών της– η οποία διακίνησε τις επίμαχες φωτογραφίε­ς του κοριτσιού.) Η πλατφόρμα που αναπτύσσετ­αι δεν αναγνωρίζε­ι μόνο λέξεις-κλειδιά, όπως γινόταν με τις παλαιότερε­ς μορφές τεχνολογία­ς, αλλά αντιλαμβάν­εται ολόκληρα νοήματα, συνεπώς, θα κάνει έλεγχο ορθότητας μιας πληροφορία­ς σε πολύ μεγαλύτερο εύρος.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece