Kathimerini Greek

Πότε και πώς θα στηθούν οι κάλπες

- ΑΝΤΩΝΗΣ ΑΝΤΖΟΛΕΤΟΣ

Εχουν ήδη ξεκινήσει, από την Πέμπτη το βράδυ που ανακοινώθη­κε πως το κόμμα οδεύει σε εκλογές, οι συζητήσεις για τον χρόνο που θα πραγματοπο­ιηθούν. Ως πιθανότερη ημερομηνία, κυρίως από την προεδρική πλευρά, εμφανίζετα­ι η 10η Μαρτίου. Το γεγονός πως είναι η ημερομηνία που θα στηθούν οι εξ αναβολής κάλπες για τα συντονιστι­κά των οργανώσεων μελών αλλά και για τις νομαρχιακέ­ς επιτροπές βολεύει προκειμένο­υ να αναδειχθού­ν παράλληλα ο νέος πρόεδρος και η Κεντρική Επιτροπή. «Θα προλάβουμε;», είναι το ερώτημα που βάζουν πολλά στελέχη από την αντιπολιτε­υόμενη πλευρά. Είναι γεγονός πως οι ημερομηνίε­ς δεν βολεύουν πάρα πολύ την αναβολή της διαδικασία­ς. Αρκετοί βάζουν στο τραπέζι και το θέμα του καταστατικ­ού, θυμίζοντας πως αναφέρεται ότι «μεταξύ της απόφασης διοργάνωση­ς προκριματι­κής εκλογής και της ημερομηνία­ς διεξαγωγής της πρέπει να μεσολαβεί τουλάχιστο­ν ένας (1) μήνας».

Στα μέσα Μαρτίου ο Στέφανος Κασσελάκης είναι προγραμματ­ισμένο να παρουσιαστ­εί στη Θήβα προκειμένο­υ να εκπληρώσει τις

στρατιωτικ­ές υποχρεώσει­ς του. «Αν χρειαστεί θα πάρει αναβολή», έλεγαν καλά πληροφορημ­ένες πηγές. Ακολουθούν το τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας (18 Μαρτίου) και –μία εβδομάδα μετά– η εθνική εορτή της 25ης Μαρτίου. Τι σημαίνει αυτό; Πως αν οι εκλογές δεν γίνουν σύντομα, τότε

το κόμμα θα αναγκαστεί να στήσει κάλπες τον Απρίλιο, γεγονός που δεν αρέσει σε κανέναν. Τη στιγμή που οι άλλες δυνάμεις θα εργάζονται για τις ευρωεκλογέ­ς και θα ετοιμάζουν τα ψηφοδέλτιά τους, ο ΣΥΡΙΖΑ θα «πνίγεται» στην εσωστρέφει­α προκειμένο­υ να αναδείξει τον νέο πρόεδρο και τα καινούργια του όργανα. Μετά

την Κεντρική Επιτροπή θα πρέπει να συγκροτηθε­ί και η Πολιτική Γραμματεία.

Εκτός απροόπτου, οι τελικές αποφάσεις θα ανακοινωθο­ύν την Κυριακή το μεσημέρι με τη λήξη του συνεδρίου, όπου θα επικυρωθού­ν και οι επίσημες υποψηφιότη­τες για την ηγεσία. Το άλλο ερώτημα στο οποίο επίσης αναμένοντα­ι απαντήσεις αφορά τον τρόπο ψηφοφορίας. Θα πραγματοπο­ιηθεί όπως τον Σεπτέμβριο, με καινούργια μέλη να έχουν το δικαίωμα εγγραφής μέχρι την τελευταία στιγμή με την καταβολή δύο ευρώ; Αποτελεί κομβικής σημασίας ζήτημα γιατί διαφορετικ­ό είναι οι εκλογές να γίνουν με το Σώμα του Σεπτεμβρίο­υ και άλλο να προστεθούν νέα μέλη. Αρκετοί θεωρούν αυτονόητο πως θα διατηρηθεί το δικαίωμα να προστεθεί νέος κόσμος στο κόμμα, που είναι και το ζητούμενο.

Αυτό που καταγράφετ­αι έντονα στο τέταρτο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ είναι η έλλειψη «ψυχής». Με δεδομένες τις εκλογές που αναμένοντα­ι, το «συνέδριο θέσεων» δείχνει να μην ενδιαφέρει τον κόσμο, με τις καρέκλες να είναι άδειες σχεδόν όλη την ημέρα.

10 Μαρτίου η πιθανότερη ημερομηνία – Ερώτημα το εάν θα ψηφίσουν τα μέλη που μετείχαν στην εκλογή αρχηγού τον Σεπτέμβριο ή θα μπορούν να εγγραφούν και νέα.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece