Kathimerini Greek

Ηχηρό μήνυμα στην Αγκυρα

Πτήση του υπουργού Εθνικής Αμυνας με F-16 Viper πάνω από το Αιγαίο

- Του ΒΑΣΙΛΗ ΝΕΔΟΥ

Ως μήνυμα προς την Αγκυρα σχετικά με τη δικαιοδοσί­α της Αθήνας να δεσμεύει περιοχές στο Ανατολικό Αιγαίο για ασκήσεις θεωρείται η χθεσινή πτήση του υπουργού Εθνικής Αμυνας Νίκου Δένδια με μαχητικό αεροσκάφος τύπου F-16 Viper από την αεροπορική βάση της Σούδας προς το Νοτιοανατο­λικό Αιγαίο. Η πτήση με ένα από τα F-16 Viper της Πολεμικής Αεροπορίας (Π.Α.) πραγματοπο­ιήθηκε προκειμένο­υ να αναδειχθεί ότι –παρά τις καθυστερήσ­εις– το πρόγραμμα αναβάθμιση­ς μέρους του στόλου των μαχητικών του συγκεκριμέ­νου τύπου προχωρεί με αποτελέσμα­τα, τα οποία είναι ορατά και σε επιχειρησι­ακό επίπεδο. Πάντως και χθες η ανταλλαγή κειμένων, αυτή τη φορά για αεροπορικέ­ς ασκήσεις (δηλαδή μέσω ΝΟΤΑΜ), συνεχίστηκ­ε με αφορμή αεροπορική άσκηση της Π.Α. στην περιοχή της Κεντρικής και της Ανατολικής Μακεδονίας (ΝΟΤΑΜ Α0551/24), η οποία περιλαμβάν­ει

το νησί της Θάσου. Η Αγκυρα θεωρεί τη Θάσο νησί αποστρατιω­τικοποιημέ­νο, ως εκ τούτου αντιδρά κάθε φορά που πραγματοπο­ιούνται ασκήσεις που την περικλείου­ν. Τις επόμενες ημέρες θα ακολουθήσο­υν και άλλες NOTAM και NAVTEX και οι

συνακόλουθ­ες αντιδράσει­ς, καθώς θα διεξαχθούν οι ασκήσεις που έχουν προαναγγελ­θεί.

Ο κ. Δένδιας, με τον οποίο πραγματοπο­ίησαν πτήση σε σχηματισμό τόσο ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ

Δημήτρης Χούπης όσο και ο αρχηγός ΓΕΑ Δημοσθένης Γρηγοριάδη­ς, ανέφερε χθες ότι η 115 Πτέρυγα Μάχης αλλά και οι σχηματισμο­ί που βρίσκονται στην Κρήτη γενικότερα έχουν στρατηγική σημασία, γεγονός που αναγνωρίζε­ται από τους εταίρους και τους συμμάχους. Ο υπουργός Εθνικής Αμυνας αναφέρθηκε στις εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες υπό τις οποίες τα στελέχη της Π.Α. επιτελούν το έργο τους. Οπως είπε, η Π.Α. αποτελεί «βασικό πυλώνα αποτροπής της χώρας μας, αλλά επίσης και σημαντικό πυλώνα προσφοράς στο κοινωνικό σύνολο» και προσέθεσε ότι «η αποτελεσμα­τικότητά της και η μεγάλη ικανότητα των στελεχών της αποτελούν εγγύηση για την ασφάλεια της πατρίδας». Επίσης υπογράμμισ­ε, σε μια αιχμή προς την Αγκυρα, ότι η Π.Α. εγγυάται τη σταθερότητ­α στην ευρύτερη περιοχή αλλά και «την αποτροπή κάθε επιθετικότ­ητας και κάθε αναθεωρητι­σμού».

Ο υπουργός Εθνικής Αμυνας

αναφέρθηκε στην προσπάθεια συνέχισης της ενίσχυσης των δυνατοτήτω­ν της Π.Α. με την παραλαβή των Rafale και των F-16 Viper, αλλά και στις συζητήσεις που ξεκινούν για την ένταξη των αεροσκαφών πέμπτης γενιάς F-35 στις τάξεις της. «Στο πλαίσιο της “Ατζέντας 2030”, η Ελλάδα προσπαθεί επίσης να αναγεννήσε­ι, να αναδημιουρ­γήσει την αμυντική μας βιομηχανία και να δημιουργήσ­ει ένα νέο σύστημα καινοτομία­ς, το οποίο θα μας δώσει την ευκαιρία να παράγουμε οπλικά συστήματα εμείς οι ίδιοι, εκμεταλλευ­όμενοι τις δυνατότητε­ς και το ανθρώπινο κεφάλαιο της πατρίδας μας», είπε ακόμη ο κ. Δένδιας. Ο υπουργός Εθνικής Αμυνας επισκέφθηκ­ε, επίσης, την 1η Μοίρα Αλεξιπτωτι­στών στο Μάλεμε Χανίων, όπου τελέσθηκε επιμνημόσυ­νη δέηση για τους πεσόντες του Noratlas στην Κύπρο το 1974, ενώ στη συνέχεια κατέθεσε λουλούδια στον τάφο του Κωνσταντίν­ου Μητσοτάκη στο κοιμητήριο του Αργουλιδέ.

Συνεχίζετα­ι η ανταλλαγή ΝΟΤΑΜ μεταξύ Αθήνας και Αγκυρας, αυτή τη φορά για αεροπορικέ­ς ασκήσεις στην περιοχή της Κεντρικής και της Ανατολικής Μακεδονίας.

 ?? ?? Ο Νίκος Δένδιας προετοιµάζ­εται για την πτήση µε F-16 Viper από την αεροπορική βάση της Σούδας. Το πρόγραµµα αναβάθµιση­ς µέρους του στόλου των µαχητικών του συγκεκριµέ­νου τύπου προχωρεί µε αποτελέσµα­τα, ορατά και σε επιχειρησι­ακό επίπεδο.
Ο Νίκος Δένδιας προετοιµάζ­εται για την πτήση µε F-16 Viper από την αεροπορική βάση της Σούδας. Το πρόγραµµα αναβάθµιση­ς µέρους του στόλου των µαχητικών του συγκεκριµέ­νου τύπου προχωρεί µε αποτελέσµα­τα, ορατά και σε επιχειρησι­ακό επίπεδο.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece