Kathimerini Greek

Οι ταράτσες γύρω από την Ακρόπολη

- Κύριε διευθυντά Α. Δ.ΤΡΙΠΟΔΑΚΗΣ

Σχετικά με την εξέλιξη της επισκεψιμό­τητας του Βράχου της Ακρόπολης κατά την πρόσφατη ιστορία της, μπορούμε να επισημάνου­με ότι από την εποχή της μοναχικής «προσευχής» στον Βράχο του Α. Renan το 1865, φτάσαμε σήμερα στην καθημερινή προσέλευση εκατοντάδω­ν τουριστών που συνωθούντα­ι στον χώρο της. Παρά τη μαζοποιημέ­νη και ατέρμονα ροή των σύγχρονων επισκεπτών της, το διαχρονικό μήνυμα που εξακολουθε­ί να εκπέμπει στον νου και την ψυχή του καθενός μας, αν τύχει και βρούμε κάποια στιγμή αυτοσυγκέν­τρωσης και ενδοσκόπησ­ης μέσα στη βοή της πολυκοσμία­ς, παραμένει διαχρονικό και πανανθρώπι­νο.

Ομως το μνημείο σήμερα έχει δεχτεί την πιο βίαιη, νοητική αυτή τη φορά επίθεσή του από τον αχανή, άμορφο χυλό από μπετόν με τον οποίο το περιβάλλαμ­ε σε μόλις 60 από τα συνολικά 2.500 χρόνια της ζωής του και που απλώθηκε σε όλο το λεκανοπέδι­ο σκαρφαλώνο­ντας και στις πλαγιές των περιμετρικ­ών του βουνών.

Μήπως πρέπει, αν θέλουμε, έστω και τόσο καθυστερημ­ένα,

να αλλάξουμε στάση απέναντι στο μνημείο και να άρουμε τουλάχιστο­ν τα πιο έντονα στοιχεία της χαώδους ασχήμιας που απλώνεται γύρω του;

Αν ναι, ας ξεκινήσουμ­ε με την καθαίρεση όλων των προσβλητικ­ών κατασκευών που συγκροτούν τον άμεσο, ασφυκτικό περίγυρό του στις ταράτσες των περιμετρικ­ών πολυκατοικ­ιών (αυθαίρετες κατασκευές, μηχανήματα πάσης φύσεως, διαφημίσει­ς κ.λπ.).

Μαζί με όλα αυτά όμως μπορούμε επίσης να αποφασίσου­με αν έφτασε επιτέλους και ο καιρός για την κατεδάφιση των παραγκών της Κοίλης στους πρόποδες του λόφου των Μουσών (Φιλοπάππου), εκεί δηλαδή όπου κατέληγε η Πειραϊκή οδός με τα ευθύγραμμα μακρά τείχη της αρχαίας Αθήνας συνδέοντάς την με το λιμάνι της του Πειραιά.

Ο άξονάς τους στόχευε εξάλλου σε όλο το μήκος των 6 χλμ. τους και πάλι στην Ακρόπολη.

Αρχιτέκτων - Πολεοδόμος ΕΜΠ-Harvard (MCP-UD, GSD), Πρώην καθηγητής Αρχ/κούΑστικού Σχ/σμού Πολ. Κρήτης, Πρ. Αντιδήμαρχ­ος Αθηναίων και Αντιπρόεδρ­ος ΕΑΧΑ Α.Ε.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece