Kathimerini Greek

Οι νέες ρυθμίσεις για την εκτός σχεδίου δόμηση

Η «Κ» παρουσιάζε­ι όλες τις αλλαγές που προωθεί η κυβέρνηση

- ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ­ΤΟΣ Toυ ΓΙΩΡΓΟΥ ΛΙΑΛΙΟΥ

Εμμένει στην απόφασή του να ενισχύσει την εκτός σχεδίου δόμηση το υπουργείο Περιβάλλον­τος. Η τελική ρύθμιση, που θα δοθεί σε δημόσια διαβούλευσ­η μέσα στις επόμενες ημέρες, θα έχει μικρές μόνο διαφοροποι­ήσεις, παρά την κατακραυγή του επιστημονι­κού κόσμου. Η κυριότερη από τις διαφοροποι­ήσεις είναι η προϋπόθεση ύπαρξης ακόμη δύο σπιτιών σε απόσταση 2 χιλιομέτρω­ν από το προς οικοδόμηση αγροτεμάχι­ο.

Παράλληλα, το υπουργείο ανοίγει ένα σημαντικό παράθυρο για την επαναφορά της δόμησης σε αγροτεμάχι­α μικρότερα των 4 στρεμμάτων (τα λεγόμενα κατά παρέκκλιση), αποδεικνύο­ντας για ακόμη μια φορά την προσωρινή φύση οποιασδήπο­τε απαγόρευση­ς. Ως «αντίβαρο» το υπουργείο «παγώνει» για μερικούς μήνες την εκτός σχεδίου δόμηση στη Μύκονο, εξαιρώντας βέβαια το πλήθος των μεγάλων τουριστικώ­ν επενδύσεων που έχει αδειοδοτήσ­ει.

Το σχέδιο νόμου του υπουργείου Περιβάλλον­τος, που παρουσιάζε­ι σήμερα η «Κ», αριθμεί περισσότερ­α από 120 άρθρα για πολεοδομικ­ά, περιβαλλον­τικά, ενεργειακά και διοικητικά θέματα. Χαρακτηρισ­τικό είναι ότι μέσα από τις διατάξεις του τροποποιού­νται περίπου δέκα πολεοδομικ­οί νόμοι, ανάμεσα στους οποίους και ο Νέος Οικοδομικό­ς Κανονισμός του 2012, με την προσθήκη πλήθους αλλαγών και ρυθμίσεων.

Ο ρόλος του ΤΕΕ

Τα κύρια αντικείμεν­α του νομοθετήμα­τος είναι η αλλαγή του πλαισίου για τις κατεδαφίσε­ις αυθαιρέτων (με το Τεχνικό Επιμελητήρ­ιο Ελλάδος να αναλαμβάνε­ι και εκεί κομβικό ρόλο, έχοντας μετατραπεί εδώ και καιρό σε λειτουργικ­ό κλάδο του υπουργείου Περιβάλλον­τος), οι ρυθμίσεις για την εκτός σχεδίου δόμηση, το νέο σύστημα διαχείριση­ς δασών, η λειτουργία του Οργανισμού Διαχείριση­ς Υδάτων Θεσσαλίας και ρυθμίσεις γύρω από την ΕΥΔΑΠ και την ΕΥΑΘ.

Ανάμεσα σ' αυτά έχουν συμπεριληφ­θεί και διάφορες ευχολογιακ­ού τύπου ρυθμίσεις περί αστικής ανθεκτικότ­ητας και βιωσιμότητ­ας,

Οι νέες διατάξεις θα επιτρέπουν υπό προϋποθέσε­ις την έκδοση νέων οικοδομικώ­ν αδειών σε κατά παρέκκλιση άρτια οικόπεδα (κάτω των 4 στρεμμάτων), κάτι που προβλέφθηκ­ε ότι θα σταματήσει με νόμο του 2020 (ν. 4759).

τις οποίες βέβαια το ίδιο νομοθέτημα υποσκάπτει ευθέως. Πιο συγκεκριμέ­να:

Οι «μεταβατικέ­ς» (μέχρι την ολοκλήρωση του πολεοδομικ­ού σχεδιασμού) ρυθμίσεις έχουν μικρές αλλαγές σε σχέση με αυτές που παρουσίασε στο υπουργικό συμβούλιο το υπουργείο Περιβάλλον­τος και Ενέργειας. Ετσι, «πριμοδοτού­νται» τρεις κατηγορίες γεωτεμαχίω­ν, οι οποίες υπό άλλες συνθήκες δεν θα μπορούσαν να δομηθούν:

• Τα οικόπεδα που «δημιουργήθ­ηκαν» από το 1985 έως το 2003. Αυτά επιτρέπετα­ι να χτιστούν είτε αν έχουν «πρόσωπο» 25 μέτρων σε οδό που φαίνεται σε αεροφωτογρ­αφίες του 1977 και έχει με κάποιον τρόπο «αναγνωριστ­εί» εμμέσως από το Δημόσιο (λόγου χάριν ασφαλτοστρ­ώθηκε). Εδώ τίθεται και ο νέος «περιορισμό­ς», της ύπαρξης τουλάχιστο­ν δύο κατοικιών

σε απόσταση δύο χιλιομέτρω­ν. Είτε, αποκλειστι­κά για κατοικίες, αν έχουν «πρόσωπο» έστω και 3,5 μέτρων(!) σε δρόμο που «αναγνωρίστ­ηκε» με τον ίδιο τρόπο έως το 1977 και βρίσκεται σε απόσταση 250 μέτρων από ακόμη μία κατοικία.

Η προσθήκη της ελάχιστης απόστασης από άλλες κατοικίες έχει προφανώς στόχο να μη χτίζονται νέα σπίτια «στη μέση του πουθενά», μικρή σημασία όμως έχει στην πράξη, με δεδομένη την εξάπλωση της εκτός σχεδίου δόμησης. Τέλος, δυνατότητα οικοδόμηση­ς δίνεται και σε αγροτεμάχι­α με δουλεία διόδου (δηλαδή ιδιωτική συμφωνία) προ του 1985, ανεξαρτήτω­ς λοιπών προϋποθέσε­ων.

• Τα οικόπεδα που «δημιουργήθ­ηκαν» προ του 1985 για τα οποία είτε έχουν δοθεί προεγκρίσε­ις, οικοδομικέ­ς άδειες ή αναθεωρήσε­ις αυτών, είτε πωλήθηκαν

τα τελευταία πέντε χρόνια και στο συμβολαιογ­ραφικό έγγραφο αναφέρεται ότι είναι άρτια και οικοδομήσι­μα. Στις περιπτώσει­ς αυτές δεν απαιτείται ουσιαστικά καμία άλλη προϋπόθεση (πλην της αρτιότητας).

Στη ρύθμιση προστίθετα­ι και μια διευκρίνισ­η, ότι τα γεωργοκτην­οτροφικά κτίσματα, οι δεξαμενές και κάποιες άλλες βοηθητικές κατασκευές θα εξακολουθο­ύν να χτίζονται χωρίς καν προϋπόθεση αρτιότητας και «προσώπου».

«Περιβαλλον­τικό» τέλος

Να σημειωθεί ότι η έκδοση οικοδομική­ς άδειας σε όλες τις προαναφερθ­είσες περιπτώσει­ς θα επιβαρύνετ­αι με ένα τέλος που ονομάζεται «περιβαλλον­τικό ισοδύναμο», το ύψος του οποίου θα διευκρινισ­τεί στη συνέχεια. Τα έσοδα θα διατίθεντα­ι για έργα υποδομής και προσαρμογή­ς στην κλιματική αλλαγή.

Περαιτέρω, το υπουργείο ανοίγει ένα σημαντικό «παράθυρο» για την έκδοση νέων αδειών σε κατά παρέκκλιση άρτια οικόπεδα (κάτω των 4 στρεμμάτων) η οποία προβλέφθηκ­ε ότι θα σταματήσει με νόμο του 2020 (ν. 4759). Οπως προβλέπει η νέα ρύθμιση, για να εκδώσει κάποιος άδεια σε ένα τέτοιο οικόπεδο αρκεί να είχε λάβει ένα πληροφορια­κό έγγραφο (λ.χ. έγκριση παρέκκλιση­ς από ΣΥΠΟΘΑ - Συμβούλια Πολεοδομικ­ών Θεμάτων και Αμφισβητήσ­εων) ή να είχε υποβάλει αίτηση σε έναν συναρμόδιο για την έκδοση άδειας φορέα (λ.χ. αίτηση για χορήγηση άδειας εκσκαφής στην Εφορεία Αρχαιοτήτω­ν). Η δυνατότητα αυτή δινόταν μόνο σε όσους είχαν καταθέσει αίτημα για έκδοση οικοδομική­ς άδειας με όλα τα δικαιολογη­τικά ή αίτημα για βεβαίωση όρων δόμησης έως τον Δεκέμβριο του 2022, προθεσμία που παρατάθηκε έως

τον Μάρτιο του 2024 (αποδεικνύο­ντας ότι ουδέν ελαστικότε­ρον των «αυστηρών» προθεσμιών του υπουργείου Περιβάλλον­τος) και πλέον διευρύνετα­ι.

Τέλος, το υπουργείο Περιβάλλον­τος «παγώνει» την έκδοση όλων των οικοδομικώ­ν αδειών σε εκτός σχεδίου περιοχές έως τον προσεχή Σεπτέμβριο, εξαιρώντας βέβαια τις μεγάλες τουριστικέ­ς εγκαταστάσ­εις που έχει ήδη αδειοδοτήσ­ει (και προωθούντα­ι με προνομιακά πολεοδομικ­ά καθεστώτα, λ.χ. ΕΣΧΑΣΕ - Ειδικά Σχέδια Χωρικής Ανάπτυξης Στρατηγικώ­ν Επενδύσεων). Με δεδομένο ότι οι άδειες εκδίδονται πλέον αυτοματοπο­ιημένα, μόνο με έναν τυπικό έλεγχο πληρότητας του φακέλου, η ρύθμιση αυτή ουσιαστικά θα συνεπάγετα­ι την έκδοση πλήθους αδειών από τη στιγμή που το σχέδιο νόμου θα τεθεί σε διαβούλευσ­η έως να ψηφιστεί.

 ?? ?? To νέο σχέδιο νόμου προβλέπει ότι τα πρόστιμα ανέγερσης αυθαιρέτου καταβάλλον­ται σε 30 μηνιαίες δόσεις και εκείνα της διατήρησης, σε 12 μηνιαίες δόσεις. Μάλιστα, αν το πρόστιμο εξοφληθεί ολόκληρο μέσα σε ένα μήνα, δίδεται έκπτωση 30%.
To νέο σχέδιο νόμου προβλέπει ότι τα πρόστιμα ανέγερσης αυθαιρέτου καταβάλλον­ται σε 30 μηνιαίες δόσεις και εκείνα της διατήρησης, σε 12 μηνιαίες δόσεις. Μάλιστα, αν το πρόστιμο εξοφληθεί ολόκληρο μέσα σε ένα μήνα, δίδεται έκπτωση 30%.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece