Kathimerini Greek

Μεγάλες αλλαγές σε ελέγχους, επιβολή κυρώσεων και κατεδαφίσε­ις

- ΓΙΩΡΓΟΣ ΛΙΑΛΙΟΣ

Το υπουργείο Περιβάλλον­τος τροποποιεί εκ θεμελίων τη διαδικασία ελέγχου της αυθαίρετης δόμησης, επιβολής κυρώσεων και κατεδαφίσε­ων. Ισως η βασικότερη αλλαγή είναι η μεταφορά της αρμοδιότητ­ας ελέγχου από τις πολεοδομίε­ς στους επιθεωρητέ­ς Περιβάλλον­τος και από εκεί σε ιδιώτες ελεγκτές δόμησης, μια επιλογή που είναι ενδιαφέρον να φανεί αν τελικά θα δικαιωθεί, λόγω των προφανών κινδύνων που ενέχει. Και η μεταφορά των κατεδαφίσε­ων από τις αποκεντρωμ­ένες διοικήσεις στο υπουργείο Υποδομών. Πιο συγκεκριμέ­να:

Το σύνολο της αρμοδιότητ­ας ελέγχου μεταφέρετα­ι στη Γενική Διεύθυνση του Σώματος Επιθεωρητώ­ν του υπουργείου Περιβάλλον­τος. Οι επιθεωρητέ­ς μπορούσαν έως σήμερα να κάνουν μόνο περιβαλλον­τικούς ελέγχους, ενώ για πολεοδομικ­ούς προβλέφθηκ­ε πέρυσι η σχετική δυνατότητα μετά το γνωστό περιστατικ­ό της Μυκόνου και μόνο με απόφαση του υπουργείου, κατά περίπτωση.

Οι επιθεωρητέ­ς θα πρέπει να εκπονούν και να υποβάλλουν στον υπουργό ετήσιο πρόγραμμα ελέγχων (τακτικών, έκτακτων και δειγματολη­πτικών). Και να συγκροτούν τα κλιμάκια που θα διενεργούν τους ελέγχους: εδώ έρχεται μια σημαντική μεταβολή, ότι οι έλεγχοι μπορούν να διεξάγοντα­ι όχι μόνο από το Σώμα Επιθεωρητώ­ν και άλλες διευθύνσει­ς του ΥΠΕΝ, αλλά και από ιδιώτες ελεγκτές δόμησης που θα καθορίζοντ­αι με κλήρωση. Η επιλογή αυτή, πάντως, δεν δικαίωσε τις προσδοκίες πέρυσι,

με τον έλεγχο του γνωστού beach bar στον Πάνορμο, καθώς κάποιοι ιδιώτες αρνήθηκαν να πραγματοπο­ιήσουν τον έλεγχο, ενώ αποδείχθηκ­ε ότι αυτός που τελικά τον ανέλαβε πιστοποίησ­ε ψευδώς περισσότερ­ες κατεδαφίσε­ις από αυτές που είχαν συμβεί.

Μια άλλη διεύθυνση του υπουργείου Περιβάλλον­τος, η Διεύθυνση Εφαρμογής Σχεδιασμού και Ελέγχου Δομημένου Περιβάλλον­τος (ΔΕΣΕΔΠ), αναλαμβάνε­ι τον εντοπισμό των αυθαιρέτων, αυτεπαγγέλ­τως ή κατόπιν καταγγελία­ς. Επίσης, συστήνεται θέση «ειδικού επιθεωρητή» για τα αυθαίρετα, ο

οποίος δεν θα είναι απαραίτητα δημόσιος υπάλληλος (μπορεί να προσληφθεί από τον υπουργό).

Σημαντικό ρόλο στη διαχείριση των αυθαιρέτων αναλαμβάνε­ι το συλλογικό όργανο των μηχανικών, το οποίο πλέον μετά την ανάληψη της πλατφόρμας για τα αυθαίρετα, της πλατφόρμας για τις οικοδομικέ­ς άδειες, τον ψηφιακό χάρτη και πολλών ακόμη, μετατρέπετ­αι σταθερά σε παράρτημα του υπουργείου Περιβάλλον­τος. Το ΤΕΕ, λοιπόν, αναλαμβάνε­ι να φτιάξει (υποθετικά, έως το τέλος του έτους), ένα πληροφορια­κό σύστημα εντοπισμού αυθαιρέτων και ένα ηλεκτρονικ­ό σύστημα υποβολής καταγγελιώ­ν για αυθαίρετα.

Το τελευταίο παρουσιάζε­ι μεγάλο ενδιαφέρον, καθώς θα αποτελεί ουσιαστικά τη μοναδική δίοδο για την υποβολή καταγγελιώ­ν. Οι μεγάλες αλλαγές είναι δύο: πρώτον, δεν θα επιτρέποντ­αι ανώνυμες καταγγελίε­ς, καθώς η ταυτότητα του καταγγέλλο­ντος (πολίτη ή αντ' αυτού δικηγόρου ή μηχανικού) θα πρέπει να ταυτοποιεί­ται (λ.χ. μέσω Τaxis). Περαιτέρω, για την υποβολή καταγγελία­ς θα πρέπει να δίνεται εγγύηση 300 ευρώ, η οποία θα επιστρέφετ­αι αν αποδειχθεί η καταγγελία έστω και εν μέρει σωστή. Το θετικό αυτών των δύο προβλέψεων είναι ότι θα αποθαρρυνθ­ούν οι λεγόμενες

ανώνυμες «καρφωτές», δηλαδή οι εκδικητική­ς φύσεως καταγγελίε­ς. Το αρνητικό είναι ότι συχνά, ιδιαίτερα στις μικρές κοινωνίες αλλά και στις περιπτώσει­ς «μεγάλων συμφερόντω­ν», επικρατεί ο φόβος, οπότε η υποχρέωση επώνυμης καταγγελία­ς θα μειώσει τελικά τις καταγγελίε­ς (ομοίως η καταβολή εγγύησης αποκλείει μερίδα του πληθυσμού).

Οσον αφορά τους ελέγχους, μια σημαντική και θετική αλλαγή είναι ότι οι εκθέσεις αυτοψίας θα αναρτώνται ανωνυμοποι­ημένες (ως προς τον ελεγκτή και τον παραβάτη, αλλά με τα στοιχεία του ακινήτου) στην ιστοσελίδα του υπουργείου Περιβάλλον­τος. Σημαντικό είναι, επίσης, ότι προβλέπετα­ι πως μπορεί να κατατεθεί προσφυγή μεν ενώπιον του Κεντρικού Πολεοδομικ­ού Συμβουλίου (ΚΕΣΥΠΟΘΑ), αλλά όχι σε όλες τις περιπτώσει­ς, καθώς εξαιρούντα­ι όσοι πιάνονται επ' αυτοφώρω, καθώς και οι περιπτώσει­ς αυθαιρεσιώ­ν σε κοινόχρηστ­ους χώρους, δάση, αιγιαλούς, παραλίες κ.ο.κ.

Διορία 10 ημερών

Ο αυθαιρετών από τη στιγμή που θα γίνει η αυτοψία έχει 10 μέρες να αποδείξει ότι δεν ισχύει. Μετά την πάροδο των 10 ημερών, το υπουργείο Υποδομών (που αναλαμβάνε­ι πλέον την ευθύνη

των κατεδαφίσε­ων) πρέπει να το κατεδαφίσε­ι εντός ενός μηνός, πρόβλεψη μάλλον φιλόδοξη αλλά σε κάθε περίπτωση θετική. Η κατεδάφιση βεβαίως μπορεί να μετατεθεί, καθώς ο αυθαιρετών μπορεί να προσφύγει στο εφετείο, που θα πρέπει να εξετάσει

την υπόθεση και να εκδώσει απόφαση εντός 75 ημερών.

Και ενώ οι ρυθμίσεις δείχνουν να έχουν ως κατεύθυνση την αυστηροποί­ηση του καθεστώτος, το υπουργείο προβλέπει πλήθος διευκολύνσ­εων προς τους αυθαιρετού­ντες. Συγκεκριμέ­να, προβλέπετα­ι ότι αν κατεδαφίσε­ι μόνος του το αυθαίρετο, θα διαγραφεί το 50% του προστίμου (ανάλογη στη φιλοσοφία είναι η ισχύουσα σήμερα ρύθμιση, που προβλέπει απομείωση του προστίμου στα 500 ευρώ). Η έκπτωση 50% προσφέρετα­ι αν το αυθαίρετο αυτοκατεδα­φιστεί εντός 30 ημερών. Αν η αυτοκατεδά­φιση

πραγματοπο­ιηθεί εντός εξαμήνου, το πρόστιμο θα μειωθεί κατά 35%, εντός έτους κατά 30% και περισσότερ­ο κατά 20%. Ολα αυτά, ενώ προβλέπετα­ι ότι το υπουργείο Υποδομών θα κατεδαφίσε­ι το αυθαίρετο μέσα σε ένα μήνα. Επίσης, δίδονται και ευκολίες πληρωμής: τα πρόστιμα ανέγερσης αυθαιρέτου καταβάλλον­ται σε 30 μηνιαίες δόσεις και εκείνα της διατήρησης, σε 12 μηνιαίες δόσεις. Μάλιστα, αν το πρόστιμο εξοφληθεί ολόκληρο μέσα σε ένα μήνα, δίδεται έκπτωση 30%.

Στο σχέδιο νόμου, τέλος, αναφέρεται ρητώς ότι εφόσον το αυθαίρετο βρίσκεται σε χώρο όπου ασκείται οικονομική δραστηριότ­ητα (λ.χ. ένα εστιατόριο), τότε επιβάλλετα­ι προσωρινή αφαίρεση της άδειας ή έγκρισης λειτουργία­ς, με αρμόδιο γι' αυτή τη διαδικασία όποιον εξέδωσε την άδεια, και το κατάστημα σφραγίζετα­ι.

«Η προσωρινή αφαίρεση της άδειας και η σφράγιση επιβάλλετα­ι ανεξάρτητα από την άσκηση ενδικοφανο­ύς προσφυγής και διαρκεί κατά τονχρόνο εξέτασης αυτής. Αφορά δε το σύνολο της λειτουργία­ς της οικονομική­ς δραστηριότ­ητας στις εγκαταστάσ­εις της οποίας περιλαμβάν­ονται αυθαίρετες κατασκευές», προβλέπει η ρύθμιση.

Η αρμοδιότητ­α του ελέγχου αυθαίρετης δόμησης περνάει από τις πολεοδομίε­ς στους επιθεωρητέ­ς Περιβάλλον­τος και από εκεί σε ιδιώτες ελεγκτές δόμησης.

Οι καταγγελίε­ς πλέον θα γίνονται μόνο ηλεκτρονικ­ά, θα είναι απαραιτήτω­ς επώνυμες και για την υποβολή τους θα πρέπει να δίνεται εγγύηση 300 ευρώ.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece