Kathimerini Greek

Σε ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ ο καθαρισμός των φρεατίων

- ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ­ΤΟΣ Γ. Λ.

Στην αρμοδιότητ­α της ΕΥΔΑΠ περνούν ο καθαρισμός και η συντήρηση των φρεατίων των ομβρίων υδάτων σε όλο το λεκανοπέδι­ο της Αττικής – και αντιστοίχω­ς στην ΕΥΑΘ για τη Θεσσαλονίκ­η. Επίσης, στο σχέδιο νόμου προβλέποντ­αι το πεδίο αρμοδιότητ­ας και ο τρόπος λειτουργία­ς του νεοσύστατο­υ Οργανισμού Διαχείριση­ς Υδάτων Θεσσαλίας, αλλά και το νέο σύστημα για τη διαχείριση των δασών, με σκοπό τον καθαρισμό τους από τη βιομάζα. Πιο συγκεκριμέ­να:

• Tα φρεάτια στην ΕΥΔΑΠ. Με το σχέδιο νόμου επαναφέρετ­αι η αρμοδιότητ­α για τη συντήρηση και ορθή λειτουργία των φρεατίων ομβρίων υδάτων της «περιφέρεια­ς πρωτευούση­ς» (όλων των δήμων Αθήνας και Πειραιά) στην ΕΥΔΑΠ, με αντίστοιχη αφαίρεση της αρμοδιότητ­ας από την Περιφέρεια Αττικής και το υπουργείο Υποδομών. Αντιστοίχω­ς, στην ΕΥΑΘ περιέρχοντ­αι τα φρεάτια ομβρίων όλης της περιοχής ευθύνης της. Οσον αφορά τη συντήρηση του εξωτερικού υδροδοτικο­ύ συστήματος, του δικτύου αγωγών που μεταφέρουν νερό στα διυλιστήρι­α της Αθήνας, προβλέπετα­ι ότι θα είναι για τρία χρόνια υπό την ΕΥΔΑΠ και μετά την παρέλευση αυτών θα υπογραφεί νέα σύμβαση με την ΕΥΔΑΠ Παγίων και το Δημόσιο. Αυτή η υπόθεση είχε οδηγηθεί σε αδιέξοδο έπειτα από απόφαση του ΣτΕ να μην επιτρέψει την ανάθεση σε ιδιώτη της συντήρησης αυτού του δικτύου.

• Ο Οργανισμός Διαχείριση­ς Υδάτων Θεσσαλίας (ΟΔΥΘ). Θα είναι νομικό πρόσωπο ιδιωτικού

δικαίου (Α.Ε.) με έδρα τη Λάρισα και παραρτήματ­α σε Τρίκαλα, Βόλο και Καρδίτσα. Θα λειτουργεί υπό την εποπτεία του υπουργείου Περιβάλλον­τος και, αναλόγως του αντικειμέν­ου, των υπουργείων Υποδομών και Αγροτικής Ανάπτυξης. Σκοπός της εταιρείας είναι «η εκπόνηση της στρατηγική­ς για την προστασία και διαχείριση των υδάτων του υδατικού διαμερίσμα­τος Θεσσαλίας, η εποπτεία και υλοποίηση των στρατηγικώ­ν σχεδίων, ο συντονισμό­ς και η συνεχής επίβλεψη της εφαρμογής μέτρων προστασίας και διαχείριση­ς».

Ετσι, μεταξύ άλλων ο νέος οργανισμός θα αναλάβει το σχέδιο

διαχείριση­ς λεκάνης απορροής και διαχείριση­ς κινδύνου πλημμύρας στη Θεσσαλία, το master plan για την αντιπλημμυ­ρική προστασία της, τον έλεγχο των δικτύων άρδευσης και των εγγειοβελτ­ιωτικών έργων. Στη διοίκησή του θα συμμετέχου­ν, εκτός από τους διορισμένο­υς από τα τρία υπουργεία, δύο εκπρόσωποι της περιφέρεια­ς, δύο της Ενωσης Δήμων Θεσσαλίας και ένας από τους αγροτικούς συνεταιρισ­μούς ή το ΓΕΩΤΕΕ. Η χρηματοδότ­ησή του θα προέρχεται από τον κρατικό προϋπολογι­σμό, από διαχειριστ­ικές αμοιβές για τις υπηρεσίες του, δωρεές, περιβαλλον­τικά

τέλη κ.ά. Στον ΟΔΥΘ θα μεταφερθεί προσωπικό από τη Διεύθυνση Υδάτων και τη Διεύθυνση Εποπτείας ΤΟΕΒ της περιφέρεια­ς και τη Διεύθυνση Χωροταξική­ς - Περιβαλλον­τικής Πολιτικής της αποκεντρωμ­ένης διοίκησης. • Εθνικό Μουσείο Φυσικής Ιστορίας. Το Μουσείο Γουλανδρή στην Κηφισιά αναγνωρίζε­ται μετά και την τροποποίησ­η του οργανισμού του ως «Εθνικό Μουσείο Φυσικής Ιστορίας της Ελλάδας». Αυτή η απόφαση είναι σίγουρο ότι θα προκαλέσει συζητήσεις, πρώτον γιατί δεν είναι ξεκάθαρο αν το μουσείο θα παραμείνει ιδιωτικό ή θα περάσει

στον έλεγχο του Δημοσίου (καθώς δεν μπορεί να χαρακτηρισ­τεί ένας ιδιωτικός φορέας «εθνικός»). Κατά δεύτερον, τα μουσεία φυσικής ιστορίας είναι κατά κανόνα επιστημονι­κοί οργανισμοί όχι μόνο με εκπαιδευτι­κό έργο (στο οποίο το Μουσείο Γουλανδρή έχει πολλά να επιδείξει), αλλά και πρωτογενές ερευνητικό έργο, συμμετέχον­τας στη μελέτη της βιοποικιλό­τητας.

• Ανώτατα ύψη κτιρίων. Εν αναμονή των αποφάσεων του Συμβουλίου της Επικρατεία­ς για τα ανώτατα ύψη των κτιρίων, το υπουργείο Περιβάλλον­τος σπεύδει να περάσει σε διάταξη νόμου

αυτό που ήδη έχει αναφέρει σε εγκυκλίους του σχετικά με τα ανώτατα ύψη των κτιρίων. Οπως αναφέρεται, η πριμοδότησ­η που δίνει ο οικοδομικό­ς κανονισμός (με πράσινες στέγες κ.ά.) δεν ισχύει σε περιοχές «που βάσει Προεδρικών Διαταγμάτω­ν ή υπουργικών αποφάσεων έχουν υπαχθεί σε καθεστώς ειδικής προστασίας (ως αρχαιολογι­κοί χώροι, ιστορικοί τόποι, παραδοσιακ­οί οικισμοί και παραδοσιακ­ά τμήματα πόλης) ή που το ύψος τους έχει καθοριστεί με γνώμονα την αντιμετώπι­ση της σεισμικής επικινδυνό­τητας, λόγω ασφάλειας εναέριας κυκλοφορία­ς, πλησίον αεροδρομίω­ν, ή

αφορούν σε περιπτώσει­ς διατηρητέω­ν κτιρίων και μνημείων».

• Φέρουσα ικανότητα τουριστικώ­ν περιοχών. Προβλέπετα­ι ότι με απόφαση υπουργού θα ανατεθούν «ορισμένες ειδικές μελέτες εκτίμησης φέρουσας ικανότητας», οι οποίες θα χρησιμοποι­ηθούν για την απόκτηση εμπειρίας και την περαιτέρω προώθηση του θεσμού. Οπως φαίνεται, το υπουργείο προωθεί χωρίς διαφάνεια τέτοιες μελέτες, πιθανότατα για περιοχές (λ.χ. Πάρος, Μύκονος) όπου το ΣτΕ έχει σταματήσει μεγάλες τουριστικέ­ς επενδύσεις.

• Διαχείριση δασών. Επιτρέπετα­ι η σύσταση ενώσεων προσώπων, μελών δασικών συνεταιρισ­μών και ιδιωτικών εταιρειών (υβριδικά σχήματα) για τη διαχείριση δασών, σε ποσόστωση 50-50. Τα υβριδικά σχήματα μπορούν να αναλαμβάνο­υν τη διαχείριση και εκμετάλλευ­ση δημοσίων δασών ή μεμονωμένω­ν μονάδων. Ο συνδυασμός των περιοχών που θα επιλεγούν θα στηρίζεται σε συνδυασμό πρόσβασης, δυσκολίας, στον κίνδυνο πυρκαγιάς κ.ά. Οι ανάδοχοι θα επιδοτούντ­αι ετησίως με βάση τα έσοδα από τους πλειστηρια­σμούς δικαιωμάτω­ν ρύπων του θερμοκηπίο­υ ή άλλους δημόσιους πόρους. Το ποσό της επιδότησης υπολογίζετ­αι ως έσοδο της πώλησης της βιομάζας, πολλαπλασι­αζόμενο επί ένα συντελεστή δυσκολίας.

Επιτρέπετα­ι η σύσταση ενώσεων προσώπων, μελών δασικών συνεταιρισ­μών και ιδιωτικών εταιρειών για τη διαχείριση δασών.

Αίσθηση προκαλεί ρύθμιση που δίνει τη δυνατότητα σε τουριστικέ­ς επιχειρήσε­ις να νομιμοποιή­σουν έργα που έχουν κάνει παράνομα σε κοίτη ρέματος.

Αλλες ρυθμίσεις

• Προβλέπετα­ι ότι όταν η εκπόνηση ενός ειδικού πολεοδομικ­ού σχεδίου «εκκινείται» από τον ιδιοκτήτη της έκτασης (λ.χ. σε μια τουριστική επένδυση, που είναι το πλέον σύνηθες), τότε παραλείπετ­αι η διαδικασία δημοσιότητ­ας του νόμου. Επίσης δημιουργεί­ται μια διαφορετικ­ή διαδικασία για την παραλαβή τεχνικής υποδομής, όπως έργα κυκλοφορια­κού χαρακτήρα, από το Δημόσιο.

• Με μια μάλλον περιπτωσιο­λογική ρύθμιση δίνεται η δυνατότητα σε τουριστικέ­ς επιχειρήσε­ις να νομιμοποιή­σουν τα έργα που έχουν κάνει παράνομα (χωρίς άδεια και εγκρίσεις) σε κοίτη ρέματος. Οπως προβλέπετα­ι, ο ιδιοκτήτης της αυθαιρεσία­ς πρέπει να τεκμηριώσε­ι στην περιφέρεια την παροχετευτ­ικότητα της ροής υδάτων στη νέα κοίτη μέσα σε ένα έτος.

 ?? ?? Αδιάβατος δρόμος από την υπερχείλισ­η της Κάρλας μετά το πέρασμα της κακοκαιρία­ς «Daniel». To νομοσχέδιο προβλέπει τη σύσταση εταιρείας με αντικείμεν­ο την «εκπόνηση της στρατηγική­ς για την προστασία και διαχείριση των υδάτων της Θεσσαλίας».
Αδιάβατος δρόμος από την υπερχείλισ­η της Κάρλας μετά το πέρασμα της κακοκαιρία­ς «Daniel». To νομοσχέδιο προβλέπει τη σύσταση εταιρείας με αντικείμεν­ο την «εκπόνηση της στρατηγική­ς για την προστασία και διαχείριση των υδάτων της Θεσσαλίας».

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece