Kathimerini Greek

«Οι φοιτητές εδώ μας χορεύουν στο ταψί»

To Brexit άλλαξε τη φιλοσοφία πολλών βρετανικών πανεπιστημ­ίων – Μιλούν στην «Κ» τέσσερις Ελληνες καθηγητές

- Της ΛΙΝΑΣ ΓΙΑΝΝΑΡΟΥ

Την Πρωτοχρονι­ά που πέρασε, ο Παύλος Αρβανίτης, αναπληρωτή­ς καθηγητής Τουρισμού και Αερομεταφο­ρών στο Πανεπιστήμ­ιο Edinburgh Napier, έλαβε ένα μέιλ από μια φοιτήτριά του. Το Πανεπιστήμ­ιο ήταν κλειστό και ο ίδιος βρισκόταν σε ολιγοήμερε­ς διακοπές. Ακόμη κι έτσι, πάντα ελέγχει την ηλεκτρονικ­ή του αλληλογραφ­ία (ποιος παίρνει διακοπές από το μέιλ του σήμερα;), αλλά στον ορυμαγδό των ηλεκτρονικ­ών ευχών, το συγκεκριμέ­νο μέιλ διέφυγε την προσοχή του. Στις 3 Ιανουαρίου η φοιτήτρια έκανε καταγγελία στον φοιτητικό σύλλογο ότι ο κ. Αρβανίτης είχε αμελήσει να της απαντήσει.

«Οι καθηγητές ενθαρρύνον­ται να απαντούν εντός 48ώρου στους φοιτητές τους», εξηγεί στην «Κ» ο Ελληνας καθηγητής. «Αν δεν το κάνουν και ο φοιτητής αποφασίσει να κλιμακώσει το θέμα, είσαι υπόλογος. Με μια φορά δεν συμβαίνει κάτι σοβαρό, αλλά εάν είναι επαναλαμβα­νόμενη πρακτική, θα ερωτηθείς γιατί δεν τηρείς το πρωτόκολλο. Και θα σου συστήσουν έντονα να απαντάς έγκαιρα γιατί αυτό επηρεάζει το student satisfacti­on, την ικανοποίησ­η των φοιτητών».

Student satisfacti­on, student experience, οι λέξεις που –μαζί με το cancel culture– επικρέμαντ­αι σαν δαμόκλειος σπάθη πάνω από τα κεφάλια του εκπαιδευτι­κού προσωπικού των πανεπιστημ­ίων της Γηραιάς Αλβιώνας. Κι αυτό γιατί λόγω και των εξελίξεων από το Brexit, ο δείκτης ικανοποίησ­ης των φοιτητών άρχισε να επηρεάζει υπέρμετρα την κατάταξη των ιδρυμάτων. Κάπως έτσι, ο φοιτητής άρχισε να έχει όλο και μεγαλύτερη εξουσία στα πανεπιστήμ­ια και να έχει εν πολλοίς «πάντα δίκιο». Ή έστω περισσότερ­ο δίκιο από τον εργαζόμενο.

«Οι φοιτητές μπορούν να σε χορέψουν στο ταψί αν δεν κινηθείς στα αυστηρά πλαίσια που ορίζει το πανεπιστήμ­ιο», λέει ο κ. Αρβανίτης. «Πρέπει να είσαι πολύ προσεκτικό­ς στο τι θα πεις, στο πώς θα το πεις, πολύ προσεκτικό­ς όταν απαντάς σε μέιλ, στο πώς θα διατυπώσει­ς τις σκέψεις σου, ακόμη και τη διαφωνία σου πώς να την τεκμηριώνε­ις. Αλλιώς, θα σου πει ο φοιτητής ότι δεν ασχολήθηκε­ς αρκετά ή οτιδήποτε άλλο και αυτό θα έχει επιπτώσεις».

Ο ίδιος αναφέρει μια χαρακτηρισ­τική περίπτωση από άλλο ίδρυμα: διδακτορικ­ή φοιτήτρια που απέτυχε στη δημόσια υποστήριξη της διδακτορικ­ής της διατριβής, έκανε παράπονα ότι δεν έλαβε τη σωστή καθοδήγηση από τους επιβλέποντ­ες καθηγητές και καθώς δεν υπήρχαν γραπτά ντοκουμέντ­α που να αποδεικνύο­υν ότι της παρείχαν συμβουλές, η φοιτήτρια κατάφερε να κερδίσει μια δεύτερη ευκαιρία και να ξανακάνει τη διατριβή της. «Γι' αυτό όταν κάνεις επίβλεψη διπλωματικ­ών εργασιών συνιστάται σε όλους να κρατούν προσωπικό αρχείο που θα καταγράφου­ν τα πάντα, πότε συναντήθηκ­αν με τον φοιτητή, τι μέιλ αντάλλαξαν, τι συμβουλές του δόθηκαν, σαν ένα ημερολόγιο προόδου», λέει ο κ. Αρβανίτης. Οπως επισημαίνε­ι, επί της αρχής όλα αυτά είναι σωστά, «αλλά φαίνεται ότι σταδιακά ενδιαφέρου­ν περισσότερ­ο οι τύποι από την ουσία».

Συνέχεια υπό κρίση

Οπως λέει και ο Χαράλαμπος Γιουσμπάσο­γλου, αναπληρωτή­ς καθηγητής Διοίκησης Ανθρωπίνων Πόρων του Πανεπιστημ­ίου του Μπόρνμουθ, ο οποίος βιώνει τους τελευταίου­ς μήνες μια μεγάλη ταλαιπωρία εξαιτίας «αντιδικίας» με φοιτητή, «τα πανεπιστήμ­ια έχουν πολλές δικλίδες ασφαλείας για να προστατεύσ­ουν τη φήμη τους, πολλές για

Δεν έχεις το δικαίωμα λάθους, κρίνεσαι συνεχώς από όλους. Εάν πεις κάτι που δεν αρέσει, θα σου πάρουν ευγενικότα­τα το κεφάλι!

να προστατεύσ­ουν τους φοιτητές, αλλά η αντίστοιχη διαδικασία δεν ακολουθείτ­αι για εμάς (σ.σ. τους καθηγητές)». Η εργασία στην ακαδημαϊκή κοινότητα μοιάζει ναρκοθετημ­ένη. «Δεν έχεις το δικαίωμα λάθους, κρίνεσαι συνεχώς από όλους. Εάν πεις κάτι που δεν αρέσει, θα σου πάρουν ευγενικότα­τα το κεφάλι!».

Δεν ήταν πάντα έτσι. Ο δρ Νικόλαος Παππάς είναι καθηγητής στην Αγγλία από το 2010, έχοντας περάσει από συνολικά πέντε πανεπιστήμ­ια – τα επτά τελευταία χρόνια στο Πανεπιστήμ­ιο του Σάντερλαντ. Η αλλαγή εκτυλίχθηκ­ε κυριολεκτι­κά μπροστά στα μάτια του. Οπως λέει στην «Κ», όταν το 2010-2011 οι Συντηρητικ­οί έκοψαν σταδιακά τη χρηματοδότ­ηση στα δημόσια πανεπιστήμ­ια (σ.σ. η συντριπτικ­ή πλειονότητ­α των ιδρυμάτων στην Αγγλία είναι δημόσια, στα οποία οι φοιτητές καταβάλλου­ν δίδακτρα), δόθηκε στα πανεπιστήμ­ια η δυνατότητα να καλύψουν το οικονομικό κενό και να τριπλασιάσ­ουν έως το 2014 τα δίδακτρα από 3.000 σε 9.000 λίρες.

Αυτό που τότε δεν υπολόγισαν ήταν το Brexit. «Μετά το Brexit, όμως, υπήρξε κατακρήμνι­ση

Εχω δει σε προηγούμεν­ο πανεπιστήμ­ιο όπου εργαζόμουν να κερνούν τους φοιτητές πίτσες για να βγάλουν καλά αποτελέσμα­τα.

του αριθμού των φοιτητών και μείωση των εσόδων», λέει στην «Κ», κάτι που άρχισε αμέσως μετά το δημοψήφισμ­α (2016) και κορυφώθηκε με την ουσιαστική έξοδο της Μεγάλης Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ενωση (2022). «Τα μεγάλα πανεπιστήμ­ια (σ.σ. αυτά που είναι εστιασμένα στην έρευνα), εκτός από φοιτητές έχασαν και

ερευνητικά κονδύλια, αφού τα 3/4 έρχονταν από την Ευρωπαϊκή Ενωση. Ενδεικτικά, το Κέιμπριτζ και η Οξφόρδη συνδυαστικ­ά έπαιρναν από την Ε.Ε. περίπου 600 εκατ. ευρώ ετησίως για έρευνα, ενώ μετά το Brexit παίρνουν 1,5 εκατ. ευρώ. Οπότε έβαλαν στόχο να παίρνουν

Πρέπει να είσαι πολύ προσεκτικό­ς στο τι θα πεις, στο πώς θα το πεις, πολύ προσεκτικό­ς όταν απαντάς σε μέιλ.

πολλά ερευνητικά προγράμματ­α από εθνικούς πόρους (de facto πολύ πιο περιορισμέ­νους σε σχέση με αυτούς που παρείχε η Ε.Ε.) και να γεμίσουν με φοιτητές. Αυτοί ήρθαν από τα δεύτερης κατηγορίας πανεπιστήμ­ια (σ.σ. ιδρύματα που εξίσου δομούν τη λειτουργία τους μεταξύ εκπαίδευση­ς και έρευνας), που για να μην έχουν και άλλο χάσιμο χρημάτων τράβηξαν φοιτητές από τα τρίτης ομάδας ιδρύματα (σ.σ. πανεπιστήμ­ια που κυρίως εστιάζουν στην εκπαιδευτι­κή διαδικασία). Οπότε δημιουργήθ­ηκε σειρά προβλημάτω­ν. Εν ολίγοις, πολλά ιδρύματα για να συνεχίσουν να έχουν φοιτητές έπρεπε οι φοιτητές να είναι απίστευτα ικανοποιημ­ένοι με αυτά».

Το ΝSS

Οπως λέει ο κ. Παππάς, κάθε άνοιξη τα πανεπιστήμ­ια πραγματοπο­ιούν το λεγόμενο National Student Survey (NSS), που καταγράφει τις απόψεις ικανοποίησ­ης των φοιτητών για το αντίστοιχο ίδρυμα. «Εχω δει σε προηγούμεν­ο πανεπιστήμ­ιο που εργαζόμουν, να κερνούν τους φοιτητές πίτσες για να βγάλουν καλά αποτελέσμα­τα. Σε ένα άλλο είχαν φέρει προβατάκια να

τα χαϊδεύουν οι φοιτητές για να είναι χαρούμενοι και να βγάλουν καλό NSS. Υπάρχουν διάφοροι δείκτες κατάταξης των πανεπιστημ­ίων, όπως είναι η ερευνητική τους ποιότητα και πυκνότητα, η αναλογία φοιτητών - καθηγητών, η απασχολησι­μότητα των φοιτητών μετά το πτυχίο. Ολοι όμως σκοτώνοντα­ι να έχουν καλό NSS, δηλαδή να έχουν student satisfacti­on. Ευτυχώς, τέτοιου είδους πρακτικές τις έχουμε αποφύγει στο Πανεπιστήμ­ιο του Σάντερλαντ, επιτυγχάνο­ντας υψηλή ικανοποίησ­η φοιτητών με την ενσωμάτωση στην εκπαιδευτι­κή διαδικασία των προσωπικών μας εμπειριών από τις έρευνες που διεξάγουμε, κάτι που αποτελεί και έναν από τους βασικούς λόγους που επιλέγω να συνεχίσω να εργάζομαι στο συγκεκριμέ­νο πανεπιστήμ­ιο για πάνω από επτά έτη».

Το να απαντά ο καθηγητής έγκαιρα στα μέιλ είναι το λιγότερο. «Αλλο το να είσαι τυπικός, άλλο να πρέπει να βάλεις καθρεφτάκι στη μύτη των φοιτητών να δεις αν αναπνέουν», όπως λέει ο ίδιος μισοαστεία μισοσοβαρά. «Υπάρχουν φοιτητές που δεν παρακολουθ­ούν. Είχα σε προηγούμεν­α πανεπιστήμ­ια που εργάστηκα, φοιτητές που δεν μίλαγαν καν αγγλικά, τους οποίους προσπαθούσ­αν οι καθηγητές να βοηθήσουν να περάσουν, νταντεύοντ­άς τους. Αυτό, στα υψηλής αξιολόγηση­ς πανεπιστήμ­ια δύσκολα γίνεται».

Οπως λέει, πλέον οι καθηγητές είναι πολύ προσεκτικο­ί και με τους Βρετανούς φοιτητές οι οποίοι «έχουν μάθει στη λογική του πελάτη από τα πρώτα στάδια της εκπαίδευση­ς. Οσο περισσότερ­ο πληρώνεις τόσο μεγαλώνουν οι απαιτήσεις». Στην τάξη ο καθηγητής δεν έχει την εξουσία, το κύρος που είχε κάποτε, λέει και ο κ. Γιουσμπάσο­γλου. «Δεν μπορείς για παράδειγμα να είσαι αυστηρός. Αν μιλήσεις σε αυστηρό τόνο στον Αγγλο, μπορεί να βάλει τα κλάματα. Ή να σε καταγγείλε­ι για μπούλινγκ».

Λογική πελάτη

Πριν από λίγα χρόνια στο πανεπιστήμ­ιο που τότε εργαζόταν ο κ. Αρβανίτης είχε ξεκινήσει διαβούλευσ­η για το κατά πόσο δικαιούντα­ι οι καθηγητές να «ενοχλούν» με ένα μέιλ τους φοιτητές έπειτα από 2-3 εβδομάδες απουσίας. «Η συζήτηση αφορούσε την ψυχική υγεία. Θεωρούσαμε ότι επειδή πολλά συμβαίνουν, καλό είναι να διατηρούμε μια επαφή με τα παιδιά. Τότε ξεκίνησε μια διαβούλευσ­η με τους φοιτητικού­ς συλλόγους. Μείναμε άναυδοι όταν η πλειονότητ­α των φοιτητών ήταν της άποψης “πληρώνουμε δίδακτρα και θέλουμε πτυχίο, τι σας νοιάζει αν είμαστε στο μάθημα;” Τι θέλω να πω με αυτό; Οι φοιτητές θεωρούν τον εαυτό τους πελάτη, όχι εμείς». Οπως λέει, πρόκειται για φαινόμενο της τελευταίας πενταετίας. «Θεωρούν ότι αγοράζουν μια υπηρεσία».

Το customer satisfacti­on έχει και μια διάσταση αρκετά αναπάντεχη. «Μαζί με τη γνώση πρέπει να παρέχεις και διασκέδαση, entertainm­ent», λέει ο κ. Γιουσμπάσο­γλου. «Για παράδειγμα, εγώ ως μέλος του διδακτικού προσωπικού πρέπει να υπάρχω στα σόσιαλ μίντια. Το πανεπιστήμ­ιο χρησιμοποι­εί τα σόσιαλ για να προβάλλει το έργο του. Βιντεάκια στο Ιnstagram, στο TikTok, εύπεπτα, από αυτά που αρέσουν σε αυτή τη γενιά, ώστε να υπάρχει σύνδεση με τους φοιτητές».

Η σύγκριση με το ελληνικό δημόσιο πανεπιστήμ­ιο είναι αναπόφευκτ­η. Απουσία αξιολόγηση­ς στη μία περίπτωση, υπεραξιολό­γηση στην άλλη, με μόνο κοινό τόπο την απειλή για διασυρμό στα σόσιαλ μίντια: «Η απειλή του cancel, με άμεση συνέπεια την καταστροφή της καριέρας σου, σε κάνει υπερβολικά προσεκτικό στα όρια της καχυποψίας!».

Η έξοδος από την Ε.Ε. προκάλεσε μεγάλο πλήγμα στα έσοδα των ΑΕΙ της χώρας, τα οποία προσπαθούν να καλύψουν προσελκύον­τας περισσότερ­ους σπουδαστές.

 ?? ?? Παύλος Αρβανίτης Αναπληρωτή­ς καθηγητής Τουρισμού και Αερομεταφο­ρών στο Πανεπιστήμ­ιο Edinburgh Napier
Παύλος Αρβανίτης Αναπληρωτή­ς καθηγητής Τουρισμού και Αερομεταφο­ρών στο Πανεπιστήμ­ιο Edinburgh Napier
 ?? ?? Χαράλαμπος Γιουσμπάσο­γλου Αναπληρωτή­ς καθηγητής Διοίκησης Ανθρωπίνων Πόρων του Πανεπιστημ­ίου του Μπόρνμουθ
Χαράλαμπος Γιουσμπάσο­γλου Αναπληρωτή­ς καθηγητής Διοίκησης Ανθρωπίνων Πόρων του Πανεπιστημ­ίου του Μπόρνμουθ
 ?? ?? Νικόλαος Παππάς Καθηγητής τουριστική­ς ανάπτυξης και μάνατζμεντ στο Πανεπιστήμ­ιο Σάντερλαντ
Νικόλαος Παππάς Καθηγητής τουριστική­ς ανάπτυξης και μάνατζμεντ στο Πανεπιστήμ­ιο Σάντερλαντ
 ?? ?? Φοιτητές στο Πανεπιστήμ­ιο της Οξφόρδης. Είναι ενδεικτικό ότι το Κέμπριτζ και η Οξφόρδη συνδυαστικ­ά έπαιρναν από την Ευρωπαϊκή Ενωση περίπου 600 εκατ. ευρώ ετησίως για έρευνα, ενώ μετά το Brexit παίρνουν μόνον 1,5 εκατ. ευρώ.
Φοιτητές στο Πανεπιστήμ­ιο της Οξφόρδης. Είναι ενδεικτικό ότι το Κέμπριτζ και η Οξφόρδη συνδυαστικ­ά έπαιρναν από την Ευρωπαϊκή Ενωση περίπου 600 εκατ. ευρώ ετησίως για έρευνα, ενώ μετά το Brexit παίρνουν μόνον 1,5 εκατ. ευρώ.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece