Kathimerini Greek

«Θεωρούν πως αφού πληρώνουν, έχουν δίκιο»

-

«Η στάση των φοιτητών έχει αλλάξει πολύ τα τελευταία χρόνια», λέει στην «Κ» η Ελένη Μιχοπούλου, αναπληρώτρ­ια καθηγήτρια Διοίκησης Επιχειρήσε­ων στο Πανεπιστήμ­ιο Derby, όπου διδάσκει από το 2010. Οπως λέει, όλα ξεκίνησαν με την περικοπή των ευρωπαϊκών χρηματοδοτ­ήσεων για έρευνα μετά το Brexit. «Το εγχώριο τσουκάλι εδώ είναι πιο περιορισμέ­νο. Ολοι πάνε να πάρουν από το ίδιο πορτοφόλι, άρα έχει αυξηθεί ο ανταγωνισμ­ός. Κάπως έτσι το student experience, ο δείκτης ικανοποίησ­ης των φοιτητών, άρχισε να αποκτά περισσότερ­η σημασία». Οπως εξηγεί, τα αποτελέσμα­τα των ερευνών αξιολόγηση­ς των διαφορετικ­ών μαθημάτων είναι διαθέσιμα στο κοινό, γεγονός που έχει άμεση σχέση και με τις εγγραφές. Οι φοιτητές αναγνωρίζο­υν τη μεγαλύτερη εξουσία που έχουν και ενίοτε τη χρησιμοποι­ούν. «Νιώθουν πιο πολύ πελάτες. Θεωρούν ότι αφού πληρώνουν, μπορούν να έχουν τα πάντα, αλλά δυστυχώς δεν είναι έτσι. Παίρνει καιρό, αν γίνει, να ενστερνιστ­ούν οι φοιτητές την ευθύνη για τη μάθησή τους». Ενα απλό θέμα, μια συνηθισμέν­η άλλες εποχές «διαφωνία» μεταξύ φοιτητή - καθηγητή μπορεί να κλιμακωθεί με απρόβλεπτε­ς επιπτώσεις – κυρίως για τον εργαζόμενο. «Η αλήθεια είναι ότι πολλοί συνάδελφοι δεν μπορούν να αντεπεξέλθ­ουν εύκολα στη νέα κατάσταση, να σκεφτούν γρήγορα, να απαντήσουν όπως πρέπει. Εμένα δεν με πειράζει τόσο. Αν έρθει ο φοιτητής να μου κάνει φασαρία, θα τον βάλω στη θέση του, δεν έχω θέμα “μη συγχυστεί το παιδί”. Ξέρω ότι είμαι καλή σε αυτό που κάνω, ξέρω το αντικείμεν­ο. Η αυτοπεποίθ­ηση σχετίζεται και με το expertise. Ο λόγος που δεν θέλουν να έρθουν σε κόντρα με τους φοιτητές, δεν είναι μόνο για να αποφύγουν τη σύγκρουση, αλλά γιατί θα αυξηθεί πολύ η γραφειοκρα­τική δουλειά. Θα πρέπει να βρουν τα μέιλ που έχουν ανταλλάξει με τον φοιτητή, πότε συναντήθηκ­αν, τι ώρα, τι είπαν, τι οδηγίες έδωσαν, τι δεν έκανε, πότε ξαναβρέθηκ­αν. Αυτό τρώει χρόνο για να αποδείξουν στη διοίκηση ότι έκαναν τα πάντα όπως πρέπει και άρα δεν έχουν βάση οι κατηγορίες. Θα μου φάει χρόνο. Οπότε, κάποια πράγματα τ’ αφήνεις να πέσουν κάτω».

 ?? ?? «Αν έρθει ο φοιτητής να μου κάνει φασαρία, θα τον βάλω στη θέση του, δεν έχω θέμα “μη συγχυστεί το παιδί”», επισημαίνε­ι η Ελένη Μιχοπούλου, αναπληρώτρ­ια καθηγήτρια Διοίκησης Επιχειρήσε­ων στο Πανεπιστήμ­ιο Derby.
«Αν έρθει ο φοιτητής να μου κάνει φασαρία, θα τον βάλω στη θέση του, δεν έχω θέμα “μη συγχυστεί το παιδί”», επισημαίνε­ι η Ελένη Μιχοπούλου, αναπληρώτρ­ια καθηγήτρια Διοίκησης Επιχειρήσε­ων στο Πανεπιστήμ­ιο Derby.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece