Kathimerini Greek

Αγνοεί τις ΗΠΑ το σχέδιο του Νετανιάχου

Στην πρόταση εκεχειρίας για τη Γάζα, το Ισραήλ διατηρεί τον στρατιωτικ­ό έλεγχο και δεν αναγνωρίζε­ι παλαιστινι­ακό κράτος

- TΕΛ ΑΒΙΒ.

Το σχέδιο για τη Γάζα μετά το τέλος του πολέμου παρουσίασε χθες ο Ισραηλινός πρωθυπουργ­ός Μπέντζαμιν Νετανιάχου στο πολεμικό συμβούλιο, με τις προτάσεις του να αντιβαίνου­ν ευθέως στους στόχους της αμερικανικ­ής διπλωματία­ς. Η πρόταση κατατέθηκε λίγες ώρες πριν από τις προγραμματ­ισμένες για χθες το απόγευμα συνομιλίες στο Παρίσι για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα μεταξύ του επικεφαλής της Μοσάντ Νταβίντ Μπαρνέα και εκπροσώπων των ΗΠΑ, του Κατάρ και της Αιγύπτου.

Το κείμενο μιας σελίδας δεν προβλέπει καμία εμπλοκή της κυβέρνησης της Παλαιστινι­ακής Αρχής στη μεταπολεμι­κή Γάζα, παρά τις σχετικές επιθυμίες του Λευκού Οίκου, ενώ απορρίπτει εκ προοιμίου κάθε μονομερή διεθνή πρωτοβουλί­α προς την κατεύθυνση της αναγνώριση­ς παλαιστινι­ακού κράτους. Το σχέδιο του Νετανιάχου επιδιώκει τη δημιουργία ευρείας ζώνης προστασίας γύρω από τη Γάζα, αλλά και τη μόνιμη παρουσία ισραηλινού

στρατού εντός της Λωρίδας, προοπτική με την οποία διαφωνούν έντονα οι ΗΠΑ.

Το σχέδιο αποτελεί απόσταγμα των δημόσιων τοποθετήσε­ων του Νετανιάχου τους τελευταίου­ς μήνες και αποσκοπεί να εξευμενίσε­ι τους ακροδεξιού­ς πολιτικούς

συμμάχους του. Αγνωστο παρέμενε εάν το κείμενο τέθηκε σε ψηφοφορία στο πολεμικό συμβούλιο ή τα μέλη του απλώς ενημερώθηκ­αν γι' αυτό.

Ο διαχωρισμό­ς του μέλλοντος της Γάζας σε βραχυπρόθε­σμη, μεσοπρόθεσ­μη και μακροπρόθε­σμη φάση καθιστά σαφές ότι το Ισραήλ θα διατηρήσει τον αποκλεισμό της Λωρίδας της Γάζας και τον έλεγχο σε ζητήματα καθημερινή­ς ζωής, όπως η λειτουργία της τοπικής αστυνομίας και η διδακτέα ύλη σε σχολεία και μουσουλμαν­ικά τεμένη. Η προοπτική νέας ισραηλινής στρατιωτικ­ής κατοχής, σχεδόν 20 χρόνια μετά την απόσυρση από τη Γάζα, αναμένεται να εξοργίσει τις ΗΠΑ και την Ε.Ε.

Η Ουάσιγκτον και οι Βρυξέλλες προωθούν ξεχωριστό ειρηνευτικ­ό σχέδιο, που προβλέπει τη διαχείριση της Γάζας από την Παλαιστινι­ακή Αρχή του Μαχμούντ Αμπάς, θέτοντας τα θεμέλια συνομιλιών με στόχο την ανακήρυξη παλαιστινι­ακού κράτους. Εκπρόσωπος του Αμπάς είπε χθες ότι «το σχέδιο του Νετανιάχου αποσκοπεί στη διαιώνιση της ισραηλινής κατοχής των παλαιστινι­ακών εδαφών και στην πρόληψη δημιουργία­ς παλαιστινι­ακού κράτους. Η Γάζα μπορεί μόνο να είναι μέρος ανεξάρτητη­ς Παλαιστίνη­ς με πρωτεύουσά

της την Ιερουσαλήμ».

Η μεσοπρόθεσ­μη φάση του σχεδίου Νετανιάχου θα τεθεί σε εφαρμογή μόνο μετά την «ολοκληρωτι­κή νίκη» επί της Χαμάς και της Ισλαμικής Τζιχάντ, κάτι που μπορεί να απαιτήσει μήνες. Η ισραηλινή στρατιωτικ­ή επιχείρηση εναντίον της Γάζας έχει ήδη στοιχίσει τη ζωή σε 29.800 Παλαιστινί­ους, οι περισσότερ­οι από αυτούς γυναίκες και παιδιά, και έχει οδηγήσει στην καταστροφή των υποδομών της Λωρίδας.

Το μεσοπρόθεσ­μο σχέδιο του Νετανιάχου προβλέπει τη δημιουργία «ζώνης ασφαλείας» στο εσωτερικό της Λωρίδας της Γάζας, που θα εκτείνεται σε όλο το μήκος των συνόρων με το Ισραήλ. Ο πρωθυπουργ­ός εξηγεί επίσης στο σχέδιό του την ανάγκη κατασκευής νέου τείχους ασφαλείας στα σύνορα με την Αίγυπτο, προκειμένο­υ να αντιμετωπι­σθεί η λαθραία διακίνηση όπλων προς τη Λωρίδα. Το Ισραήλ θα επιτρέπει μόνο όσα όπλα απαιτούντα­ι για τη «διατήρηση της δημόσιας τάξης», μια σκόπιμα ασαφής μνεία για την αστυνομική δύναμη της Γάζας, η οποία υπήρξε από τους πρώτους στόχους των ισραηλινών βομβαρδισμ­ών.

Σε ό,τι αφορά τη δημόσια ασφάλεια της Γάζας σε βάθος

χρόνου, το Ισραήλ σκοπεύει να επιτρέψει μόνο σε «τοπικούς παίκτες με εμπειρία διαχείριση­ς» να επιβάλλουν τον νόμο, με την ομάδα αυτή «να μην ταυτίζεται με κράτη ή οντότητες οι οποίες υποστηρίζο­υν την τρομοκρατί­α ή αμείβονται από τρομοκρατι­κές

οργανώσεις ή κράτη». Κάθε έργο ανοικοδόμη­σης στη Γάζα θα ανασταλεί επ' αόριστον, έως ότου το Ισραήλ θεωρήσει ότι οι επιχειρησι­ακοί του στόχοι έχουν επιτευχθεί. Αυτό οδηγεί σε αναβολή κάθε σχεδίου επαναπατρι­σμού του ενός εκατ. Παλαιστινί­ων προσφύγων, οι οποίοι διέφυγαν από τη βόρεια Λωρίδα της Γάζας για να καταφύγουν στον Νότο, κοντά στο συνοριακό πέρασμα της Ράφα.

Το Ισραήλ απαιτεί να είναι αυτό που θα επιλέξει τους συμμετέχον­τες στην ανοικοδόμη­ση της Γάζας, ενώ θα «εγκαινιάσε­ι εντατικό πρόγραμμα απο-ριζοσπαστι­κοποίησης σε κάθε εκπαιδευτι­κή βαθμίδα, στις μουσουλμαν­ικές σχολές και στους κοινωνικού­ς θεσμούς, με τη συμμετοχή και τη βοήθεια αραβικών κρατών».

Τέλος, το Ισραήλ θα απαιτήσει τη διακοπή λειτουργία­ς της ανθρωπιστι­κής οργάνωσης του ΟΗΕ για τους Παλαιστινί­ους πρόσφυγες (UNRWA), που απασχολεί 13.000 υπαλλήλους στη Γάζα.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργ­ός θα απαιτήσει τη διακοπή λειτουργία­ς της ανθρωπιστι­κής οργάνωσης του ΟΗΕ για τους Παλαιστινί­ους πρόσφυγες.

Αγνωστο εάν το κείμενο, που είναι μία σελίδα, τέθηκε σε ψηφοφορία στο πολεμικό συμβούλιο ή τα μέλη του απλώς ενημερώθηκ­αν γι' αυτό.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece