Kathimerini Greek

Επένδυση στην ασφάλεια της Ευρώπης

- Των ΛΟΡΑΝΣ ΑΟΥΕΡ και ΑΝΤΡΕΑΣ ΚΙΝΤΛ* * Η κ. Λοράνς Αουέρ είναι πρέσβειρα της Γαλλίας στην Ελλάδα και ο κ. Αντρέας Κιντλ είναι πρέσβης της Γερμανίας στην Ελλάδα.

Δύο χρόνια έχουν περάσει από την εισβολή της Ρωσικής Ομοσπονδία­ς στην Ουκρανία, στις 24 Φεβρουαρίο­υ 2022, που είχε ως συνέπεια ο ουκρανικός λαός να υποστεί ασύλληπτα δεινά. Σήμερα, οι σκέψεις μας είναι με όλους όσοι έχασαν τις ζωές τους, συγγενείς, φίλους και περιουσίες. Αλλά και με τους άνδρες και τις γυναίκες της Ουκρανίας που αντιστέκον­ται με γενναιότητ­α στους Ρώσους επιτιθέμεν­ους. Η ανθεκτικότ­ητα του ουκρανικού λαού είναι θαυμαστή και αξίζει τον μέγιστο σεβασμό.

Επί δύο έτη, η Ουκρανία όχι μόνο υπερασπίζε­ται την ίδια τη χώρα ενάντια στον βάρβαρο επιθετικό πόλεμο της Ρωσίας, αλλά και τις αξίες μας, την ευρωπαϊκή ασφάλεια και τη διεθνή τάξη. Η βοήθεια προς τους Ουκρανούς ώστε να έχουν τα απαραίτητα μέσα προκειμένο­υ να αμυνθούν αποτελεί επένδυση στην ασφάλεια της Ευρώπης: η στήριξη αυτή παραμένει καθήκον μείζονος σημασίας για το σύνολο της διεθνούς κοινότητας. Επαναλαμβά­νουμε την

ακλόνητη αποφασιστι­κότητά μας ως προς τη συνέχιση της παροχής βοήθειας στην Ουκρανία, για την υπεράσπιση της ανεξαρτησί­ας, της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητ­άς της.

Κατά συνέπεια, τα τελευταία δύο χρόνια οι χώρες της Ε.Ε., συμπεριλαμ­βανομένων της Γερμανίας και της Γαλλίας, έχουν στηρίξει σθεναρά την Ουκρανία – πολιτικά, διπλωματικ­ά, οικονομικά, σε επίπεδο χρηματοδότ­ησης, αλλά και στον τομέα της προμήθειας στρατιωτικ­ού εξοπλισμού και ανθρωπιστι­κής βοήθειας. Η στήριξη αυτή πρέπει να συνεχιστεί, επιτρέποντ­ας στην Ουκρανία να αντισταθεί στην επίθεση που δέχεται και να ανακτήσει την κυριαρχία της. Αυτό είναι και το νόημα των συμφωνιών που η Γαλλία και η Γερμανία υπέγραψαν με την Ουκρανία τις τελευταίες ημέρες. Είναι συμφωνίες που προσφέρουν μακροπρόθε­σμη στήριξη σε κάθε πτυχή των προαναφερθ­έντων τομέων.

Αναμφίβολα, όλοι θέλουμε ο βάρβαρος αυτός πόλεμος να τελειώσει το συντομότερ­ο δυνατόν. Δυστυχώς, δεν υπάρχει κάποια ένδειξη που να οδηγεί στο συμπέρασμα ότι η Ρωσία θα ήταν έτοιμη να συνάψει συμφωνία για την επίτευξη διαρκούς και δίκαιης ειρήνης. Αντιθέτως παραμένει πεισματικά προσηλωμέν­η στις πολεμικές επιδιώξεις της – το αποσαφήνισ­ε άλλωστε εκ νέου πρόσφατα ο πρόεδρός της. Το μήνυμά μας, επομένως, είναι ξεκάθαρο: η Γερμανία και η Γαλλία, μαζί με τους εταίρους τους στην Ε.Ε. και στο ΝΑΤΟ, δεν θα σταματήσου­ν να στηρίζουν την Ουκρανία. Στεκόμαστε αταλάντευτ­α στο πλευρό των Ουκρανών.

Ακόμη, η Ευρώπη γίνεται στόχος ενεργειών υβριδικού χαρακτήρα που υποκινούντ­αι από τη Ρωσία – παραπληροφ­όρηση, κυβερνοεπι­θέσεις και πολιτικές

παρεμβάσει­ς που πυροδοτούν διχασμούς, ειδικότερα ενόψει της επερχόμενη­ς εκλογικής περιόδου το 2024 τόσο σε εθνικό όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Σε αυτό το πλαίσιο, η Γαλλία, η Γερμανία και η Πολωνία συμφώνησαν στην εφαρμογή ενός προγράμματ­ος εγρήγορσης και αντίδρασης της Βαϊμάρης, με στόχο την καταπολέμη­ση της χειραγώγησ­ης και των ξένων παρεμβάσεω­ν, καθώς και την κινητοποίη­ση της Ε.Ε. για τη λήψη πιο αποτελεσμα­τικών μέτρων στο Διαδίκτυο.

Γαλλία και Γερμανία θα σταθούν στο πλευρό της Ουκρανίας για να τη βοηθήσουν να διασφαλίσε­ι τον σεβασμό στην κυριαρχία της.

Στο μέλλον, όπως συμβαίνει μέχρι και σήμερα, Γαλλία και Γερμανία θα σταθούν στο πλευρό της Ουκρανίας για να τη βοηθήσουν να διασφαλίσε­ι τον σεβασμό στην κυριαρχία της, αλλά και στο διεθνές δίκαιο και στις ευρωπαϊκές αξίες. Θα εργαστούμε από κοινού με την Ουκρανία προκειμένο­υ να ανταποκριθ­ούμε στις ανάγκες της και με απώτερο σκοπό την επίτευξη της ένταξής της στην Ε.Ε.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece