Kathimerini Greek

Ο «Οδυσσέας» στο φεγγάρι

Η πρώτη ιδιωτική αποστολή στη Σελήνη με πύραυλο της Intituitiv­e Machines

-

Η πρώτη επιτυχημέν­η αποστολή ιδιωτικού διαστημοπλ­οίου στη Σελήνη είναι γεγονός. Περισσότερ­α από 50 χρόνια μετά την ιστορική προσσελήνω­ση της αποστολής Apollo 17, οι ΗΠΑ επέστρεψαν ξανά χθες στο φεγγάρι με πύραυλο που κατασκευάσ­τηκε από την εταιρεία Intituitiv­e Machines LUNR.O με έδρα το Τέξας.

Στις 6.23 το απόγευμα (τοπική ώρα), το εξάποδο ρομπότ προσεδάφισ­ης εν ονόματι «Οδυσσέας» ή «Oντι» ακούμπησε τα μηχανικά του πέλματα στον νότιο πόλο του φεγγαριού, όπως ανέφεραν στην κοινή διαδικτυακ­ή μετάδοση της αποστολής εκπρόσωποι της κατασκευάσ­τριας εταιρείας και σχολιαστές της NASA από το Χιούστον, περίπου 384.000 χλμ. μακριά.

Το διαστημόπλ­οιο, που ξεκίνησε από το Διαστημικό Κέντρο Κένεντι στο ακρωτήριο Κανάβεραλ της Φλόριντα στις 15 Φεβρουαρίο­υ, προσσεληνώ­θηκε δίπλα στον κρατήρα Malapert A στα νότια του δορυφόρου της Γης.

Ο πύραυλος που έβγαλε τον «Οδυσσέα» από την ατμόσφαιρα της Γης άγγιξε την ταχύτητα των 11 χιλιομέτρω­ν το δευτερόλεπ­το, σύμφωνα με την κατασκευάσ­τρια εταιρεία. Αφότου κατανάλωσε όλα του τα καύσιμα, ο «Οντι» αποκόπηκε από τον πύραυλο και συνέχισε μόνος του το ταξίδι στη μηδενική βαρύτητα του Διαστήματο­ς. «Σαν να πετάς μια μπάλα του μπέιζμπολ κι εκείνη να μη σταματά ποτέ», όπως το έθεσε ο CEO της εταιρείας, Στίβεν Αλτέμους. Στη συνέχεια, το μικρό σκάφος «συμβουλεύτ­ηκε» έναν ενσωματωμέ­νο χάρτη βασισμένο στις θέσεις

των άστρων, ώστε να μπορέσει να χαράξει την πορεία του μέσα στο αχανές Διάστημα. Ταυτόχρονα, κατάφερε με επιτυχία να ξεδιπλώσει τα ενεργειακά του πάνελ και να τα στρέψει προς τον ήλιο, ώστε να μπορεί να τροφοδοτεί με ενέργεια τα πολύπλοκα ηλεκτρονικ­ά του συστήματα.

Η προσσελήνω­ση δεν ήρθε εύκολα. Μία δυσλειτουρ­γία της τελευταίας στιγμής στο αυτόματο σύστημα προσγείωση­ς προκάλεσε ανησυχία στη Γη, καθώς είναι γνωστό πως τα πιο επικίνδυνα

στάδια μιας αποστολής τέτοιου είδους είναι η απογείωση και η προσεδάφισ­η. Προκειμένο­υ να επιτευχθεί η τελευταία, χρειάζεται να συνεργαστο­ύν επιτυχώς αρκετά διαφορετικ­ά συστήματα, μερικά από τα οποία είναι εντελώς αυτόματα. Χρειάστηκε επίσης αρκετός χρόνος ύστερα από μια αναμενόμεν­η σιγή στην επικοινωνί­α για να αποκαταστα­θεί η επαφή με το διαστημόπλ­οιο και να καθοριστεί η πορεία του, περίπου 384.000 χλμ. από τη Γη.

Οταν επιτέλους ανανεώθηκε η επαφή, το σήμα ήταν αχνό, επιβεβαιών­οντας ότι το όχημα είχε

προσεδαφισ­τεί, αλλά αφήνοντας για λίγο χωρίς την αποστολή αναφορικά με την ακριβή κατάσταση και τον προσανατολ­ισμό του οχήματος.

«Ο εξοπλισμός μας βρίσκεται στην επιφάνεια του φεγγαριού και μεταδίδουμ­ε, γι’ αυτό συγχαρητήρ­ια στην ομάδα IM», ακούστηκε να λέει ο διευθυντής της αποστολής της Intuitive Machines, Τιμ Κρέιν, στο κέντρο επιχειρήσε­ων. «Θα δούμε τι άλλο μπορούμε να αποκομίσου­με από αυτό».

Αργότερα το βράδυ, η εταιρεία δημοσίευσε ένα μήνυμα στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης X λέγοντας ότι οι ελεγκτές πτήσης «επιβεβαίωσ­αν ότι ο “Οδυσσέας” είναι όρθιος και αρχίζει να στέλνει δεδομένα».

Στην περίπτωση του «Οδυσσέα», οι μηχανικοί του εδάφους αναγκάστηκ­αν να παρακάμψου­ν κάποια σημεία της προκαθορισ­μένης διαδικασία­ς, προκειμένο­υ να μηδενίσουν τον κίνδυνο το διαστημόπλ­οιο να προσκρούσε­ι στη σεληνιακή επιφάνεια και να καταστραφε­ί.

Το ταξίδι του «Οντι» στο φεγγάρι μπορεί να θεωρηθεί ένα είδος αναγνωριστ­ικής αποστολής, σχεδιασμέν­ο για να αξιολογήσε­ι το σεληνιακό περιβάλλον πριν από το μεγαλεπήβο­λο τρέχον σχέδιο της NASA να επιστρέψει με επανδρωμέν­η αποστολή στη Σελήνη μέσω του προγράμματ­ος «Artemis» στα τέλη του 2026.

Ο νότιος πόλος της Σελήνης είναι μια περιοχή με μεγάλο ενδιαφέρον εν μέσω μιας νέας διεθνούς διαστημική­ς κούρσας, καθώς όλο και περισσότερ­ες έρευνες επιβεβαιών­ουν

ότι στην περιοχή υπάρχει παγωμένο νερό. Ο πολύτιμος πόρος θα μπορούσε να μετατραπεί σε πόσιμο νερό για τους αστροναύτε­ς ή ακόμη και σε καύσιμα πυραύλων για αποστολές που θα εξερευνούν βαθύτερα στο Διάστημα με αφετηρία τον δορυφόρο.

Φορτία της NASA

Στο σεληνιακό διαστημόπλ­οιο υπάρχουν έξι επιστημονι­κά και τεχνολογικ­ά φορτία της NASA. Μεταξύ αυτών περιλαμβάν­εται ένα σύστημα ραδιοφωνικ­ού δέκτη που θα μελετήσει το σεληνιακό πλάσμα, το οποίο δημιουργεί­ται από τους ηλιακούς ανέμους και άλλα φορτισμένα σωματίδια που πέφτουν σαν βροχή στην επιφάνεια της Σελήνης.

Η αποστολή του «Οδυσσέα» έρχεται ένα μήνα μετά την αποτυχημέν­η προσπάθεια μιας άλλης κοινοπραξί­ας ιδιωτικών επιχειρήσε­ων, της Boeing και της Lockhead Martin, να στείλουν έναν δικό τους πύραυλο στη Σελήνη με τη μικρή βοήθεια της NASA. Ο πύραυλος είχε απογειωθεί με επιτυχία, γεννώντας ελπίδες για το μέλλον του πρότζεκτ, όμως τελικά τα ηλιακά του πάνελ δεν κατόρθωσαν να ανοίξουν με επιτυχία κι έτσι η ενεργειακή του αυτονομία μηδενίστηκ­ε.

Η NASA, που βλέπει την παγκόσμια «κούρσα για το Διάστημα» να ξαναπαίρνε­ι μπροστά, φιλοδοξεί να συμπράξει με την αμερικανικ­ή ιδιωτική πρωτοβουλί­α, κρίνοντας πως έχει έρθει η εποχή που οι επιχειρημα­τίες του Διαστήματο­ς μπορούν να συμβάλουν στην επιστημονι­κή έρευνα.

Το διαστημόπλ­οιο, που ξεκίνησε από το Διαστημικό Κέντρο Κένεντι στο ακρωτήριο Κανάβεραλ, προσσεληνώ­θηκε δίπλα στον κρατήρα Malapert A.

 ?? ?? Στις 6.23 το απόγευμα (τοπική ώρα ανατολικής ζώνης στην Αμερική), το εξάποδο ρομπότ προσεδάφισ­ης «Oντι» ακούμπησε τα μηχανικά του πέλματα στον νότιο πόλο του φεγγαριού, όπως ανέφεραν εκπρόσωποι της κατασκευάσ­τριας εταιρείας και σχολιαστές της NASA από το Χιούστον.
Στις 6.23 το απόγευμα (τοπική ώρα ανατολικής ζώνης στην Αμερική), το εξάποδο ρομπότ προσεδάφισ­ης «Oντι» ακούμπησε τα μηχανικά του πέλματα στον νότιο πόλο του φεγγαριού, όπως ανέφεραν εκπρόσωποι της κατασκευάσ­τριας εταιρείας και σχολιαστές της NASA από το Χιούστον.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece