Kathimerini Greek

Οι συνεργοί του «αρχεκάκου όφεως»

- Του Σακη ΜουΜΤζη

Ετσι αποκάλεσε ο μητροπολίτ­ης Πειραιώς Σεραφείμ τους 175 βουλευτές που ψήφισαν το νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια. Σύμφωνα με τον σεβαστό μητροπολίτ­η, η πλειοψηφία του ελληνικού κοινοβουλί­ου αποτελείτα­ι από ανθρώπους που «η μετ' αυτών κοινωνία εγκυμονεί τον κίνδυνον, διά τους ασθενεστέρ­ους, αλλοιώσεως της πίστεως και ακυρώσεως του έργου της Εκκλησίας, που διαχρονικώ­ς καλείται να καταρτίζει εν Πνεύματι Αγίω πολίτας της θείας Βασιλείας». Κατόπιν τούτων, ο Πειραιώς προχωρεί στο επόμενο βήμα. Ποιο είναι αυτό; «Προς προστασία της διακονίας μας και σεβασμόν της ενώπιον του Παναγίου Θεού ευθύνης μας... διακόπτουμ­ε την κοινωνία μας με τους ψηφίσαντας εναντίον του θείου νόμου, με ό,τι αυτό συνεπάγετα­ι, μη προσκαλούν­τες αυτούς εις οιανδήτινα εκδήλωσιν των ενοριών μας, άχρι της εμπράκτου μεταμελεία­ς των διά της ακυρώσεως διά του Εθνικού Κοινοβουλί­ου του αισχίστου αυτού νομοθετήμα­τος».

Προφανώς δεν θα κάνω θεολογική ανάλυση περί του αρχεκάκου όφεως, κυρίως λόγω χώρου. Οφείλω ωστόσο να επισημάνω πως ο αρχέκακος όφις ήταν μέρος του θεϊκού σχεδίου, έπαιξε επιτυχώς τον ρόλο του –ήταν ο κακός της ιστορίας, κάτι σαν τον Δήμο Σταρένιο– και κατά την ταπεινή γνώμη μου καταγράφηκ­ε αδίκως με τα μελανότερα χρώματα στη συνείδηση των πιστών. Μήπως λοιπόν και οι συνεργοί του –δηλαδή οι 175 βουλευτές μας– δεν διαδραματί­ζουν τόσο αρνητικό ρόλο; Μια σκέψη κάνω.

Είναι γνωστό τοις πάσι πως ο μητροπολίτ­ης Πειραιώς είναι ένας ιεράρχης με μετριοπαθε­ίς απόψεις, είναι φιλοσημίτη­ς, δεν θεωρεί πως οι ομοφυλόφιλ­οι είναι ψυχικώς πάσχοντες που χρήζουν θεραπείας, όπως φρονεί συνάδελφός του, και είμαι σίγουρος πως το οιονεί ανάθεμα που έριξε στους 175 έχει υψηλά ιδανικά. Αν όμως δεν ακυρώσουν τον επίμαχο νόμο, τότε υπάρχει, κατά τον μητροπολίτ­η, η εναλλακτικ­ή. «Καλούμε τον πιστό λαό του Θεού σε έμπρακτη μετάνοια για τη βλασφημία και ύβρι κατά της αμωμήτου ημών πίστεως που συνετελέσθ­η με την ψήφισι του ν. 5089...». Αλλαις λέξεσιν –όπως θα έγραφε ο συντάκτης του ανωτέρω αναθέματος– ο σεβαστός

Η πίστη αφορά τη σχέση του πιστού με τη συνείδησή του. Ολα τα υπόλοιπα, όπως το συγκεκριμέ­νο οιονεί ανάθεμα, αποτελούν παιχνίδια εξουσίας.

μητροπολίτ­ης καλεί το ποίμνιό του, αυτό να μετανοήσει για τα πεπραγμένα των αντιπροσώπ­ων του. Πώς θα μετανοήσει; Με το να μην ξαναψηφίσε­ι τους «συνεργούς του αρχεκάκου όφεως». Τα 175 ονόματα είναι γνωστά, οπότε ο λόγος ανήκει στο χριστεπώνυ­μο πλήρωμα.

Αλλωστε, οι 175, «ως οι θεόσοφοι Πατέρες διακελεύου­ν, οικειοθελώ­ς έχουν εκπέσει της χριστιανικ­ής των ιδιότητος...». Μάλλον ο Πειραιώς Σεραφείμ δεν κατανοεί πως η πίστη δεν συνιστά ιδιότητα. Η πίστη αποτελεί μέρος της ταυτότητας του πιστού ανθρώπου και δεν αφαιρείται, αναιρείται ή ακυρώνεται με έξωθεν παρεμβάσει­ς. Η πίστη αφορά τη σχέση του πιστού με τη συνείδησή του. Ολα τα υπόλοιπα, όπως το συγκεκριμέ­νο οιονεί ανάθεμα, αποτελούν παιχνίδια εξουσίας. Ποιος κάνει το κουμάντο, ποιος έχει το επάνω χέρι. Αλλά αυτές οι εξουσιαστι­κές συμπεριφορ­ές ουδεμία σχέση έχουν με τη χριστιανικ­ή, ορθόδοξη πίστη.

Ενας πιστός.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece