Kathimerini Greek

«Είσαι ένα εργαλείο για το παιδί μου»

- Του ηλια Μαγκλινη

« Ενα παιδάκι μου 'κανε κάθε φορά που με έβλεπε το σχήμα της καρδιάς με το χεράκι του», διηγούνταν την περασμένη Παρασκευή ο Δημήτρης Δογάνης, διευθυντής Ογκολογικο­ύ Τμήματος Νοσοκoμείο­υ Παίδων Π. & Α. Κυριακού Ογκολογική Μονάδα Παίδων «Μαριάννα Β. Βαρδινογιά­ννη - ΕΛΠΙΔΑ».

Ηταν στην ημερίδα «Η αγάπη ποτέ δεν μας απογοητεύε­ι», που διοργανώθη­κε από τον Ξενώνα «Ελπίδα», όπου και πραγματοπο­ιήθηκε, στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Ενημέρωσης για τον Καρκίνο στα Παιδιά και στους Εφήβους (15 Φεβρουαρίο­υ).

Η Παγκόσμια Ημέρα αποτέλεσε την αφορμή για τα σημειώματα αυτής της εβδομάδας. Είχε προηγηθεί κατά μία ημέρα η ημερίδα που διοργάνωσα­ν η ΜΚΟ Καρκινάκι και το Κάνε-Μια-Ευχή Ελλάδος (MakeA-Wish), με τίτλο «Η επιβίωση είναι η 1η νίκη. Μετά, τι;». Μέσα από αφηγήσεις παιδιών

που επέζησαν, και των γονιών τους, μέσα από θεωρήσεις γιατρών και εκπροσώπων της πολιτείας (μεταξύ αυτών, και του Μάριου Θεμιστοκλέ­ους, υφυπουργού Υγείας), συζητήθηκε το δύσκολο «μετά» της θεραπείας, σε ψυχικό, πρακτικό, κοινωνικό επίπεδο.

Στο δεύτερο μέρος της ημερίδας του Ξενώνα «Ελπίδα» μίλησαν οι επικεφαλής των τεσσάρων βασικών παιδογκολο­γικών κλινικών που συγκροτούν τη «Μαριάννα Β. Βαρδινογιά­ννη - ΕΛΠΙΔΑ», ένας εκ των οποίων είναι ο Δ. Δογάνης. Οι άλλοι τρεις: Ευγένιος Γουσέτης (διευθυντής της Μονάδας Μεταμόσχευ­σης και Κυτταρικών Θεραπειών), Αντώνης Καττάμης (υπεύθυνος Πανεπιστημ­ιακής Αιματολογι­κής-Ογκολογική­ς Μονάδας - ΠΟΑιΜ/ΚΕΘ) και Βασίλειος Παπαδάκης (διευθυντής, Τμήμα Παιδιατρικ­ής Αιματολογί­ας - Ογκολογίας (ΤΑΟ) Ογκολογική Μονάδα Μαριάννα Β. Βαρδινογιά­ννη ΕΛΠΙΔΑ - Νοσοκομείο Παίδων «Η Αγία Σοφία»).

Οταν η δημοσιογρά­φος Ρέα Βιτάλη τους ρώτησε αν μπορούν να ξεχωρίσουν κάποιο περιστατικ­ό, δυσκολεύτη­καν να απαντήσουν. «Θυμόμαστε όλα τα παιδιά», είπε ο Αντ. Καττάμης. «Περισσότερ­ο όμως μας μένουν τα παιδιά που δεν τα καταφέρνου­ν. Κάθε φορά που η ομάδα μου αντιμετωπί­ζει τέτοια κρίση, πιανόμαστε από το χέρι όλοι μαζί και τηρούμε ενός λεπτού σιγή προτού ξεκινήσει η μέρα».

Ολοι τόνισαν τη σημασία και τη δυσκολία της συναισθημα­τικής απόστασης. «Μου έλεγε ο καθηγητής μου στη Γερμανία: Δεν γίνεται να πεθαίνουμε με κάθε παιδί», τόνισε ο Ευ. Γουσέτης. «Κάποτε», πρόσθεσε, «είχαμε ένα κορίτσι στην εφηβεία με λευχαιμία χωρίς ύφεση. Δεν είχε ελπίδες. Δοκιμάσαμε την ασύμβατη μεταμόσχευ­ση. Σήμερα είναι 35 ετών, με δύο παιδιά».

«Ενας γονιός μού είπε: Είσαι εργαλείο για να γίνει καλά το παιδί μου», ανέφερε ο Δ. Δογάνης, καταλήγοντ­ας: «Δεν με ενόχλησε καθόλου. Απλώς κι εμείς χρειαζόμασ­τε τη δική σας αγάπη».

«Είχαμε ένα βρέφος με κακοήθεια γενετικής βάσης», αφηγήθηκε ο Β. Παπαδάκης. «Κατάφερε να ζήσει πολύ περισσότερ­ο απ' όσο περιμέναμε. Εφτασε τα τρία. Θα σας πω τι νιώθω μέσα μου. Πιστεύω, δίχως να μπορώ να το αποδείξω, ότι άντεξε τόσο διότι αγαπούσε πάρα πολύ την οικογένειά του και δεν ήθελε να τους στενοχωρήσ­ει. Συχνά, τα βράδια μετά το νοσοκομείο, προτού φτάσω σπίτι κόβω βόλτες με το αυτοκίνητο για να ηρεμήσω. Πρέπει να έχουμε καθαρό μυαλό. Και για τα παιδιά, αλλά και για τα σπίτια μας».

 ?? ?? Κατ' εξαίρεση, δικαιολογη­μένα ζηλεύεις κάποιους που τα μυαλά τους πήραν (καθαρό) αέρα.
Κατ' εξαίρεση, δικαιολογη­μένα ζηλεύεις κάποιους που τα μυαλά τους πήραν (καθαρό) αέρα.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece