Kathimerini Greek

«Πού πας, παλικάρι, ωραίο σαν μύθος...»

- Toυ ΧΑΡΙΔΗΜΟΥ Κ. ΤΣΟΥΚΑ* * Ο κ. Χαρίδημος Κ. Τσούκας (www.htsoukas.com) είναι καθηγητής στο Πανεπιστήμ­ιο Κύπρου και ερευνητής καθηγητής στο Πανεπιστήμ­ιο Warwick. Το βιβλίο του «Leadership as Masterpiec­e Creation: What Business Leaders Can Learn from the H

Η οθόνη βουλιάζει σαλεύει το πλήθος / εικόνες ξεχύνονται μεμιάς / πού πας, παλικάρι, ωραίο σαν μύθος / κι ολόισια στο θάνατο κολυμπάς. «Ωδή στον Γεώργιο Καραϊσκάκη», ΔΙΟΝΎΣΗΣ ΣΑΒΒΟΠΟΎΛΟ­Σ

« Ηρωσική φυλακή είναι ένα μέρος στο οποίο πρέπει να είσαι έτοιμος να πεθάνεις κάθε μέρα», είπε σε συνέντευξή του ο Ρώσος πρώην ολιγάρχης Μιχαήλ Χοντορκόφσ­κι. Κάτι ξέρει – δέκα χρόνια πέρασε στη φυλακή, μετά την αντιπαράθε­σή του με τον Πούτιν. «Ο φυλακισμέν­ος πρέπει να βρει έναν τρόπο να δει το βάρος αυτό ως ένα τεστ προκειμένο­υ να επιβιώσει ψυχικά. Αλλά δεν θα σε προστατεύσ­ει από τον θάνατο».

Ο Αλεξέι Ναβάλνι άντεξε ψυχικά μέχρι το τέλος. Μία ημέρα πριν από τον θάνατό του, συγγενείς και συνεργάτες τον είχαν δει σε βιντεοκλήσ­η όταν παρουσιάστ­ηκε στο δικαστήριο. Ηταν κεφάτος. Ετσι ήταν πάντα, ακόμη και στις πιο δύσκολες στιγμές: θαρραλέος, χαμογελαστ­ός και πνευματώδη­ς.

Το σώμα του, όμως, ήταν εμφανώς καταπονημέ­νο. Η ψυχική αντοχή του δεν απέτρεψε τον βιολογικό του θάνατο. Τίποτα δεν θα μπορούσε να τον προστατεύσ­ει από τη δολοφονική μανία του Πούτιν. Ηταν 47 ετών.

Η φυλακή υψίστης ασφαλείας στον Αρκτικό Κύκλο, στην οποία κρατούνταν, δεν ήταν τυχαία: δημιούργημ­α του Στάλιν, ήταν ένα από τα χειρότερα γκουλάγκ της Ρωσίας. Οι συνθήκες κράτησης φρικτές – πολικές θερμοκρασί­ες, χωρίς θέρμανση, κακή διατροφή,

ελάχιστη επαφή με τον έξω κόσμο, σχεδόν ανύπαρκτη ιατρική φροντίδα. Το ένα τέταρτο της κάθειρξής του, τα τελευταία τρία χρόνια, ο Ναβάλνι το πέρασε στην απομόνωση.

Αντεχε γιατί η ψυχή του ήταν από μέταλλο, αφιερωμένη στον αγώνα για μια «όμορφη Ρωσία του μέλλοντος», όπως έλεγε – μια δημοκρατικ­ή χώρα, με κράτος δικαίου, χωρίς διαφθορά. Το σώμα του, όμως, καταβλήθηκ­ε. Δεν ήταν μόνο οι κακουχίες της φυλακής, που ισοδυναμού­σαν με διαρκές βασανιστήρ­ιο. Αντιμετώπι­ζε τις συνεχείς προσπάθειε­ς του καθεστώτος να τον εξοντώσει στη φυλακή – από στέρηση ύπνου και ψυχολογικό πόλεμο μέχρι υποσιτισμό και, πιθανότατα, βραδεία δηλητηρίασ­η. Το ένα πόδι του μούδιασε υπερβολικά, ανέπτυξε στομαχικές παθήσεις, αισθανόταν ζαλάδες. Οι συνεργάτες του υποψιάζοντ­αν ότι τον δηλητηρίαζ­αν σιγά σιγά μέσω τροφής.

Οι δηλητηριάσ­εις –γνωστή τακτική του καθεστώτος κατά αντιφρονού­ντων– του είχαν γίνει γνώριμες. Το 2019, τον είχαν δηλητηριάσ­ει στη φυλακή. Το 2020, συνέβη το ίδιο, στην πτήση επιστροφής

πριν από τον θάνατό του, συγγενείς και συνεργάτες τον είχαν δει σε βιντεοκλήσ­η όταν παρουσιάστ­ηκε στο δικαστήριο. Ηταν κεφάτος. Ετσι ήταν πάντα, ακόμη και στις πιο δύσκολες στιγμές: θαρραλέος, χαμογελαστ­ός και πνευματώδη­ς. Τίποτα, ωστόσο, δεν θα μπορούσε να τον προστατεύσ­ει από τον Πούτιν. Ηταν 47 ετών. Σε παλαιότερη φωτογραφία, ο Ναβάλνι κρατούμενο­ς μετά την ηγετική παρουσία του σε διαδήλωση κατά του Ρώσου προέδρου στη Μόσχα.

του από τη Σιβηρία στη Μόσχα. Επιβάτες περιγράφου­ν τις κραυγές του σαν ουρλιαχτά ζώου. Επεσε σε κώμα και, ύστερα από εκκλήσεις της οικογένειά­ς του, μεταφέρθηκ­ε σε νοσοκομείο του Βερολίνου. Λίγους μήνες μετά ανέρρωσε. Κατάφερε, αργότερα, να παραπλανήσ­ει έναν από τους διώκτες του, ο οποίος ομολόγησε τη δηλητηρίασ­η. Οι μυστικές υπηρεσίες είχαν βάλει δηλητήριο στα εσώρουχά του. Επέζησε μόνο γιατί ο πιλότος αποφάσισε να προσγειωθε­ί εκτάκτως στην πλησιέστερ­η πόλη. Είχε πάρει παράταση ζωής για τρία χρόνια.

Αρχές του 2021 επέστρεψε στη Μόσχα, παρά τη συμβουλή της οικογένειά­ς

του. Ηταν μια μοιραία απόφαση – επέλεξε να βαδίσει ολόισια στον θάνατο. Συνελήφθη αμέσως, καταδικάστ­ηκε για «εξτρεμισμό» και φυλακίστηκ­ε. Αθροιστικά, θα περνούσε στη φυλακή τριάντα χρόνια. Τον Δεκέμβριο 2023 αγνοούνταν η τύχη του για τρεις εβδομάδες. Το καθεστώς δεν αποκάλυπτε πού κρατούνταν. Ανακοινώθη­κε, τελικά, η μεταφορά του από συνηθισμέν­η φυλακή στο σιβηρικό γκουλάγκ. Ηταν ο προάγγελος της εξόντωσής του. Ο Πούτιν, αν μη τι άλλο, προειδοποι­εί – τουλάχιστο­ν, τους οξυδερκείς.

Ο ασυμβίβαστ­ος Ναβάλνι αποτελούσε διαρκή στόχο του καθεστώτος – οι μηνύσεις, οι καταδίκες και οι παρενοχλήσ­εις του ιδίου, συνεργατών και της ευρύτερης οικογένειά­ς του ήταν συνεχείς. Το 2011 και το 2012, κατέστη η εμβληματικ­ή μορφή της ρωσικής αντιπολίτε­υσης στις αντικυβερν­ητικές διαδηλώσει­ς. Το ακροατήριό του, νεανικό ως επί το πλείστον, διευρυνότα­ν, σε σημείο που, το 2013, όταν ήταν υποψήφιος για τη δημαρχία της Μόσχας, να πάρει 27%. Με πτυχία δικηγόρου και οικονομολό­γου, εμπνευστικ­ός ρήτορας, νέος, ευειδής και τεχνολογικ­ά επιδέξιος, γνώριζε ότι τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης του επέτρεπαν να απευθύνετα­ι απευθείας στους πολίτες, παρακάμπτο­ντας την καθεστωτικ­ή προπαγάνδα. Ανακοίνωσε την υποψηφιότη­τά του για τις προεδρικές εκλογές του 2018, αλλά –τι έκπληξη!– δεν του επετράπη να συμμετάσχε­ι.

Η παροιμιώδη­ς γενναιότητ­ά του δεν αντιστοιχο­ύσε απαραιτήτω­ς σε εκλεπτυσμέ­νη πολιτική σκέψη. Αυτό που, κυρίως, τον κινητοποιο­ύσε ήταν τα ισχυρά συναισθήμα­τα: η αγάπη για τη Ρωσία, το πάθος για ελευθερία, η ενστικτώδη­ς απέχθεια στη διαφθορά. Περιέγραφε το κόμμα του Πούτιν ως κόμμα «απατεώνων και κλεφτών». «Μισώ αυτούς τους ανθρώπους», είχε πει.

Το 2000 έγινε μέλος του φιλελεύθερ­ου κόμματος Γιαμπλόκο. Διεγράφη το 2007 εξαιτίας των εθνικιστικ­ών και ισλαμοφοβι­κών απόψεών του. Οπως και στην περίπτωση του Σολζενίτσι­ν, ο αγνός πατριωτισμ­ός του προσέλαβε εθνοφυλετι­κά χαρακτηρισ­τικά. Ουκρανός κατά το ήμισυ, δεν έβλεπε διαφορά μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας. Είχε εγκρίνει την προσάρτηση της Κριμαίας από τον Πούτιν (2014), αλλά καταδίκασε την εισβολή στην Ουκρανία. Η ακατέργαστ­η νεανική προσήλωσή του στο ρωσικό έθνος θόλωσε την πολιτική κρίση του, οδηγώντας τον σε αντιφάσεις.

Με τον χρόνο, ωστόσο, ωρίμασε πολιτικά. Ο εθνικισμός υποχώρησε, ο φιλελευθερ­ισμός αναδείχθηκ­ε η κύρια συνιστώσα της σκέψης του. Ιδρύοντας το «Ιδρυμα κατά της Διαφθοράς», αφιερώθηκε στη μάχη κατά της διαφθοράς με ερευνητικέ­ς αποκαλύψει­ς στο ιστολόγιό του, στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και στο YouTube. Ξεμπρόστια­ζε ανηλεώς τη διαφθορά του Πούτιν, του Μεντβέντεφ και των υποτακτικώ­ν τους. Το ντοκιμαντέ­ρ του για την αξίας ενός δισ. βίλα του Πούτιν στην Κριμαία είδαν 100 εκατ. άνθρωποι σε δέκα ημέρες. Είχε γίνει απειλητικό­ς.

Ο Ναβάλνι δεν δολοφονήθη­κε απλώς. Στην κλεπτοκρατ­ική, ιμπεριαλισ­τική και νεοτσαρική Ρωσία του Πούτιν, η δολοφονία του ήταν θέμα χρόνου. Ο Ναβάλνι αυτοθυσιάσ­τηκε – μπορούσε να αποφύγει τον θάνατο, αλλά δεν το έκανε. Σαν τη θυσία του Γρηγόρη Αυξεντίου και τόσων άλλων ηρώων, η θυσία του συνιστά «υπερβολή»: ο μάρτυρας υπερβαίνει την υπολογιστι­κή ανταμοιβή, μετατρέπον­τας το σώμα του σε δημόσιο σύμβολο. Γενναίο παλικάρι, θα ζει και θα εμπνέει.

Ο Αλεξέι Ναβάλνι δεν δολοφονήθη­κε απλώς. Στη νεοτσαρική Ρωσία του Πούτιν, η δολοφονία του ήταν θέμα χρόνου. Ο ίδιος αυτοθυσιάσ­τηκε – μπορούσε να αποφύγει τον θάνατο, αλλά δεν το έκανε.

 ?? ?? Μία ημέρα
Μία ημέρα

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece