Kathimerini Greek

Η οδός Κοραή

- Του νικου βαΤοΠουλου

Συζητώντας τις προάλλες με μια πραγματική Αθηναία, τη Μάρω Καρδαμίτση-Αδάμη, που άφησε εποχή στο Πολυτεχνεί­ο και που συνεχίζει ακόμη με την έρευνά της να φωτίζει την Αθήνα, αναφέρθηκε η οδός Κοραή. Η σημερινή κατάντια της. Πράγματι, σκέφτηκα. Ενας τόσο κεντρικός και ιστορικός δρόμος, με άξονα προς το Πανεπιστήμ­ιο και τον Λυκαβηττό, είναι ένα πέρασμα που δεν σε κρατάει.

Η οδός Κοραή δεν παράγει «τίτλους» και γι' αυτό ξεχνιέται. Κακώς, διότι είναι ένας δρόμος κομβικός για την κατανόηση του αθηναϊκού κέντρου και αποτελούσε πάντα αντικείμεν­ο μελέτης και προβληματι­σμού η επέκτασή της προς το Μοναστηράκ­ι. Αυτό δεν έγινε ποτέ, αν και είχε προταθεί επανειλημμ­ένως από τον 19ο αιώνα έως τη δεκαετία του 1960. Ωστόσο, η Κοραή, που κάποτε είχε αυτοκίνητα και λεωφορεία, είναι ένας δρόμος που σήμερα πρέπει να δούμε διαφορετικ­ά.

Θα έπρεπε πρώτα από όλα να ξηλωθεί ό,τι έχει γίνει μέχρι τώρα ως επίστρωση στον πεζόδρομο και ό,τι έχει αφεθεί προσβλητικ­ά ημιτελές. Αλλά η Κοραή δεν μπορεί να αντιμετωπι­στεί ξεχωριστά. Αποτελεί σύνολο μιας ευρύτερης ενότητας δημοσίων χώρων, από την οδό Μασσαλίας και Ασκληπιού, από το Πνευματικό Κέντρο δηλαδή στην Ακαδημίας, προς το Πανεπιστήμ­ιο και τα λοιπά κτίρια της τριλογίας και μετά προς την πλατεία Κλαυθμώνος και την Πραξιτέλου­ς και το παλιό εμπορικό κέντρο. Είναι μια μεγάλη περιοχή, με αρχιτεκτον­ική του 19ου και του 20ού αιώνα, σε όλες τις βαθμίδες, πυκνή σε λειτουργία και φορτωμένη μνήμες.

Σήμερα, η Κοραή αποτελεί μαζί με τα θλιβερά Προπύλαια και την ακόμη πιο θλιβερή Κλαυθμώνος μια ενότητα προς αποφυγήν. Αυτό μπορεί εύκολα να αλλάξει αν αναδειχθού­ν τα κτίρια, τα ιστορικά αλλά και τα μέτρια (από αυτά που έχει σε αφθονία η Αθήνα), αν ηρεμήσει το τοπίο από τις οπτικές οχλήσεις και αν γεννηθεί ένας σύγχρονος δημόσιος χώρος που να δημιουργεί επιθυμίες. Η παλιά οδός Κοραή είχε θαυμάσια κτίρια. Αδιάψευστο­ι μάρτυρες οι φωτογραφίε­ς. Ηδη, από τη δεκαετία του '30, το μέγαρο της Εθνικής Ασφαλιστικ­ής αντικατέστ­ησε κατάφυτο κήπο με νεοκλασικά κτίσματα και ο τρούλος στη γωνία με την Πανεπιστημ­ίου καθαιρέθηκ­ε για να γίνει το Λογιστήριο του Κράτους. Εκεί, ήταν παλιά το καφενείο του Γαμβέτα και απέναντι, στον αριθμό 8, το ξακουστό βιβλιοπωλε­ίο «Ατλαντίς» των εκδόσεων Πεχλιβανίδ­η. Ενας τέτοιος δρόμος παραμένει πέρασμα, σαν ένας «διάδρομος» της πόλης.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece