Kathimerini Greek

Οι Ελληνες που έχτισαν τη Σμύρνη

Ο ερευνητής Βασίλης Κολώνας επιστρέφει στη Μικρά Ασία με μια έκδοση για το αρχιτεκτον­ικό παρελθόν της

- Του ΔΗΜΗΤΡΗ ΡΗΓΟΠΟΥΛΟΥ

Η Σμύρνη επιστρέφει επίμονα στη ζωή του Βασίλη Κολώνα εδώ και σχεδόν 30 χρόνια. Κι ας μην έχει ο ίδιος οικογενεια­κή σχέση με τον μικρασιατι­κό Ελληνισμό. Ο Θεσσαλονικ­ιός ερευνητής της αρχιτεκτον­ικής και ομότιμος καθηγητής στο Πανεπιστήμ­ιο Θεσσαλίας βρέθηκε για πρώτη φορά στην πόλη το 1995 ως βασικός συνεργάτης του ερευνητικο­ύ προγράμματ­ος «Kαταγραφή των ελληνικών αρχιτεκτον­ικών μνημείων και συνόλων στην Aνατολική Μεσόγειο», με επιστημονι­κή υπεύθυνη την Αλεξάνδρα Καραδήμου-Γερόλυμπου. Λίγα χρόνια αργότερα επέστρεψε στο πλαίσιο ενός ευρωπαϊκού προγράμματ­ος με θέμα την αρχιτεκτον­ική κληρονομιά της Μεσογείου (1850-1950), που εν μέρει απέδωσε το βιβλίο του «Ελληνες Αρχιτέκτον­ες στην Οθωμανική Αυτοκρατορ­ία» (εκδ. Ολκός, 2004), όπου υπήρχε εκτενής αναφορά στους αρχιτέκτον­ες της Σμύρνης.

Αλλά ο σμυρναίικο­ς κύκλος του κ. Κολώνα δεν είχε ολοκληρωθε­ί. Στις δύο δεκαετίες που μεσολάβησα­ν, τόσο στην Ελλάδα όσο και την Τουρκία υπήρξε μια πληθώρα επιστημονι­κών μελετών, διδακτορικ­ών διατριβών και άρθρων για τη Σμύρνη, με εκτενείς αναφορές στην πολεοδομικ­ή εξέλιξη της πόλης, αλλά χωρίς αντίστοιχε­ς μελέτες για την αρχιτεκτον­ική. Η προσωπική, διαρκής ενασχόλησή του με την αρχιτεκτον­ική της περιόδου των Οθωμανικών Μεταρρυθμί­σεων και η συνεργασία με επιστημονι­κούς φορείς και ερευνητικά κέντρα της γείτονος τον οδήγησαν ύστερα από περίπου 25 χρόνια πίσω στη Σμύρνη και, στη συνέχεια, για ακόμη μία φορά, στα Οθωμανικά Πρωθυπουργ­ικά Αρχεία στην Κωνσταντιν­ούπολη. «Η έρευνα», λέει στην «Κ», «έφερε στο φως νέα στοιχεία για την αρχιτεκτον­ική δραστηριότ­ητα της ελληνορθόδ­οξης κοινότητας στους τομείς της εκπαίδευση­ς και της λατρείας». Η αρχική μελέτη του εμπλουτίστ­ηκε με τα νέα δεδομένα, καρπός της οποίας είναι η καινούργια, αυτοτελής έκδοση από τις εκδόσεις University Studio Press.

Το γεγονός ότι μόλις τρεις μήνες μετά την κυκλοφορία του βιβλίου «Σμύρνη 1870-1922, Πόλη και αρχιτεκτον­ική, η συμβολή των Ελλήνων» υπάρχει ήδη ενδιαφέρον για την έκδοσή του στα αγγλικά και στα τουρκικά δείχνει το βεληνεκές της φιλοδοξίας. Δίπλα στην εκτενή αναφορά στους Ελληνες αρχιτέκτον­ες και μηχανικούς αλλά και στην (κυριολεκτι­κά) εξαντλητικ­ή παρουσίαση των κτιρίων που οφείλονται σε κοινοτική ή συλλογική πρωτοβουλί­α, των κτιρίων που στεγάζουν εμπορικές χρήσεις και χρήσεις αναψυχής και, βέβαια, των διαφόρων τύπων κατοικίας που εντοπίστηκ­αν στην πόλη και στα προάστια, ξεχωριστό κεφάλαιο αναφέρεται στην κοινωνική ζωή της Σμύρνης, ως το οικονομικό και ιδεολογικό πλαίσιο της αρχιτεκτον­ικής δημιουργία­ς. «Στην έκδοση επισημαίνε­ται επίσης η ακτινοβολί­α αυτής της αρχιτεκτον­ικής στον ευρύτερο μικρασιατι­κό χώρο, αλλά και τον απέναντι αιγιακό, καθώς οι αμφίδρομες επιρροές δεν περιορίζον­ται στην ανώνυμη λαϊκή παράδοση, αλλά μεταφέροντ­αι και στη λόγια αρχιτεκτον­ική», τονίζει ο κ. Κολώνας.

Στην έκδοση ανθολογούν­ται, ανάμεσα σε άλλα, τα ονόματα σημαντικών αρχιτεκτόν­ων και μηχανικών της εποχής, όπως του Ιγνάτιου Βαφειάδη (Θέατρο Σμύρνης, Τράπεζα Ανατολής κ.ά.), του Ξενοφώντος Λάτρη (Ομήρειο Παρθεναγωγ­είο, Γαλλικό Προξενείο, καμπαναριό Αγίας Φωτεινής κ.ά.), του εξ Αθηνών Παναγιώτη Καραθανασό­πουλου (Κεντρικό Παρθεναγωγ­είο κ.ά.) και του μηχανικού Πολύκαρπου Βιτάλη, ο οποίος σχεδίασε και συμμετείχε στην κατασκευή της περίφημης προκυμαίας της πόλης.

«Σκοτεινά σημεία»

Καθώς παρακολουθ­εί την πόλη ερευνητικά από τη δεκαετία του '90 αναρωτιέμα­ι αν υπάρχουν ακόμη «γρίφοι» ή «σκοτεινά σημεία» σε σχέση με την περίοδο που καταπιάνετ­αι. «Δεδομένης της σχεδόν ολοκληρωτι­κής καταστροφή­ς των ευρωπαϊκών συνοικιών της Σμύρνης αλλά και της ανοικοδόμη­σης που ακολούθησε μεταπολεμι­κά σε περιοχές που είχαν διασωθεί, η μοναδική πηγή άντλησης εικονογραφ­ικού υλικού ήταν οι απεικονίσε­ις, της προκυμαίας κυρίως, σε καρτ ποστάλ της εποχής», τονίζει ο συγγραφέας. Και προσθέτει: «Η σταδιακή δυνατότητα πρόσβασης σε φωτογραφικ­ά αρχεία συλλεκτών και δημοσίων ιδρυμάτων ενίσχυσε την εικονογραφ­ία της πόλης και επομένως τις πληροφορίε­ς για το κτιριακό της απόθεμα. Κορυφαία συνεισφορά προς αυτή την κατεύθυνση υπήρξε ο μεγάλος αριθμός των αρχιτεκτον­ικών σχεδίων που εντοπίσαμε στα Πρωθυπουργ­ικά Αρχεία στην Κωνσταντιν­ούπολη

και στα Διπλωματικ­ά Αρχεία της Γαλλίας στο Παρίσι. Δυσκολίες υπάρχουν ως προς τη διερεύνηση του ιδιοκτησια­κού καθεστώτος των ιδιωτικών κτιρίων, κατοικιών κυρίως, στις περιοχές που διασώθηκαν από την πυρκαγιά ή απεικονίζο­νται στις φωτογραφίε­ς, δηλαδή την ταύτιση του κτιρίου και του αρχικού ιδιοκτήτη, στον οποίο αποδίδεται και η αντίστοιχη στυλιστική επιλογή. Μοναδική εξαίρεση αποτελούν οι ιδιοκτησίε­ς του παραλιακού μετώπου που καταγράφον­ται στο κτηματολογ­ικό διάγραμμα του 1889. Αυτές πιστεύω ότι θα είναι και οι ευχάριστες “εκπλήξεις” για τους μελλοντικο­ύς ερευνητές, εφόσον βέβαια συνεχίσει

να υπάρχει ενδιαφέρον για την αποκατάστα­ση της εικόνας της πόλης που χάθηκε, ανοικοδομή­θηκε, αλλοιώθηκε».

Εχοντας το προνόμιο της σύγκρισης, ρωτάω τον Βασίλη Κολώνα αν η κοινωνία της σύγχρονης Σμύρνης είναι πιο ανοιχτή σήμερα στον τρόπο με τον οποίο προσεγγίζε­ι το προ του 1922 παρελθόν της πόλης σε σχέση με παλαιότερα; «Σε όλη τη διάρκεια της έρευνας και της συγγραφής του βιβλίου είχα αμέριστη συμπαράστα­ση από συναδέλφου­ς, αρχιτέκτον­ες και καθηγητές στο πανεπιστήμ­ιο, στη Σμύρνη και την Κωνσταντιν­ούπολη, καθώς και από συλλογικού­ς φορείς όπως ο Σύλλογος Αρχιτεκτόν­ων Σμύρνης, ο οποίος με κάλεσε να μιλήσω για το, υπό έκδοση τότε, βιβλίο τον Οκτώβριο του 2022. Για το παρελθόν της Σμύρνης πριν από το 1922 όλοι αναγνωρίζο­υν τον πολυπολιτι­σμικό χαρακτήρα της πόλης και της πολυεθνική­ς κοινωνίας της, δεν υπάρχουν ωστόσο πάντοτε οι οφειλόμενε­ς αναφορές στην εθνο-θρησκευτικ­ή ταυτότητα των εκάστοτε ιδιοκτητών. Πιστεύω ότι οι νέοι συνάδελφοι απομακρύνο­νται από τα εκατέρωθεν στερεότυπα και τις αποκλειστι­κά συναισθημα­τικές προσεγγίσε­ις, και εστιάζουν στην αποκατάστα­ση της συνέχειας στην εικόνα και, εντέλει, την Ιστορία της πόλης».

Ξεχωριστό κεφάλαιο του βιβλίου αναφέρεται στην κοινωνική ζωή της Σμύρνης, ως το οικονομικό και ιδεολογικό πλαίσιο της αρχιτεκτον­ικής δημιουργία­ς.

 ?? ?? Η υψηλών προδιαγραφ­ών και καινούργια, αυτοτελής έκδοση από τις University Studio Press.
Η υψηλών προδιαγραφ­ών και καινούργια, αυτοτελής έκδοση από τις University Studio Press.
 ?? ?? Στην αποβάθρα της Σμύρνης διακρίνοντ­αι κτίρια που σχεδιάστηκ­αν και κατασκευάσ­τηκαν από Ελληνες αρχιτέκτον­ες και μηχανικούς, όπως οι οικίες Πιττακού, Παλαιολόγο­υ, Διογένη, Ψαλτώφ και Ρούσση.
Στην αποβάθρα της Σμύρνης διακρίνοντ­αι κτίρια που σχεδιάστηκ­αν και κατασκευάσ­τηκαν από Ελληνες αρχιτέκτον­ες και μηχανικούς, όπως οι οικίες Πιττακού, Παλαιολόγο­υ, Διογένη, Ψαλτώφ και Ρούσση.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece