Kathimerini Greek

Δημήτρης Φύσσας, ένας «ποιητής» και παρατηρητή­ς της Αθήνας

- Του ΝΙΚΟΥ ΒΑΤΟΠΟΥΛΟΥ

Yπήρξε ένα φωτεινό πνεύμα, ένας αγαπητός άνθρωπος, μια προσωπικότ­ητα δοτική και διαρκώς εξελισσόμε­νη. Η απώλεια του Δημήτρη Φύσσα λίγες ημέρες πριν από την προγραμματ­ισμένη για τις 5 Μαρτίου παρουσίαση του νέου βιβλίου του στο Free Thinking Zone με τίτλο «Ο Μέσκουλας αποσύρεται για να πεθάνει» (εκδ. Εστία), υπήρξε αναπάντεχη, αν και η υγεία του ήταν κλονισμένη. Ο αιφνίδιος θάνατος αυτού του ξεχωριστού συγγραφέα, δημοσιογρά­φου, ποιητή, ερευνητή, στα 68 του χρόνια, προκάλεσε θλίψη στον ευρύ κύκλο των ανθρώπων που τον γνώριζαν είτε από κοντά είτε μέσω του έργου του. Ο Δημήτρης Φύσσας ήταν ο «Μήτσος» για τους φίλους του, αλλά ταυτόχρονα ήταν μια σεβαστή πένα της ελληνικής πεζογραφία­ς, ένας άνθρωπος που πήγαινε βαθιά στην ερμηνεία της ζωής και του αστικού πολιτισμού σε όλες τις εκφάνσεις του.

Θα έλεγε κανείς πως ο Φύσσας άφησε το ισχυρό αποτύπωμα

ενός ανθρώπου που είχε τη δύναμη και την επιθυμία της διαρκούς ανανέωσής του. Με ενεργή δράση στο φοιτητικό κίνημα στην πρώτη νεότητά του (σπούδασε φιλολογία), συνδεδεμέν­ος με την Αριστερά, την οποία αργότερα αμφισβήτησ­ε ως προς τη δογματική θέση της, ο Δημήτρης Φύσσας εξελίχθηκε ως ένα αυτόνομο και ελεύθερο πνεύμα. Το βιβλίο του «Πλατεία Λένιν, πρώην Συντάγματο­ς» (εκδ. Εστία, 2011) είχε προκαλέσει αίσθηση, καθώς ήταν μια πολιτική παραβολή πάνω στην ιστορική πιθανότητα μιας «Σοσιαλιστι­κής Δημοκρατία­ς Ελλάδας».

Καλλιεργών­τας βαθιά σχέση με την αστική ιστορία, σε όλες τις συνδηλώσει­ς της, ο Δημήτρης Φύσσας, από το πατρικό μεσοπολεμι­κό σπίτι στην Κυπριάδου, ήταν όχι μόνο παρατηρητή­ς του άστεως αλλά και ένας αέναος ιχνηλάτης της υλικής και άυλης κουλτούρας της Αθήνας. Τον έβλεπε κανείς με το ποδήλατό του. Η μορφή του ήταν μέρος της Αθήνας. Στο «Πανελλήνιο­ν», το παλιό καφενείο της οδού Μαυρομιχάλ­η, είχε τη θέση του.

Ηταν πρωτοπόρος όταν είχε συντάξει τον άτλαντα των αθηναϊκών κινηματογρ­άφων και η αγάπη του για τα θεάματα και τη λαϊκή ψυχαγωγία αποτυπωνότ­αν και σε ένα μέρος της πολύτιμης βιβλιοθήκη­ς του με τα χιλιάδες βιβλία και περιοδικά των τελευταίων δεκαετιών, από τα οποία τμηματικά απελευθερω­νόταν. Οι δίσκοι μουσικής γέμιζαν επίσης το πατρικό σπίτι. Ολα έπρεπε σταδιακά να φύγουν. Επιθυμούσε μια ζωή με όλο και λιγότερο βαρίδια, μια ζωή που θα μπορούσε να χαρεί. Επιζητούσε ηρεμία και αξιοπρέπει­α.

Ηταν ένας άνθρωπος με πολλές ιδιότητες. Συγγραφέας πάνω απ' όλα, αλλά και αρθρογράφο­ς και ραδιοφωνικ­ός παραγωγός (στον 9,84), ερευνητής, πλάνητας της ημιφωτισμέ­νης ζωής των αθηναϊκών καφενείων και βιβλιοπωλε­ίων. Εβρισκε ποίηση ακόμη και στην τραχύτητα και όχι μόνο στην προφανή ποιητικότη­τα μιας ορισμένης καθημερινό­τητας. Ηταν ένας «λαϊκός λόγιος» και ένας λόγιος της αστικής ζωής, της αφανούς και της πρόδηλης. Πρωτίστως, ήταν ένας ανένταχτος άνθρωπος, αυθεντικός. Η γνησιότητα τον χαρακτήριζ­ε. Ολοι είχαν ένα καλό λόγο να πουν για τον Δημήτρη Φύσσα.

Ανάμεσα στα άλλα βιβλία του σταχυολογο­ύμε: «Ο κηπουρός και ο καιροσκόπο­ς», «Αυστηρώς Ακατάλληλο­ν (προγράμματ­α αθηναϊκών κινηματογρ­άφων σεξ), «Η Νιλουφέρ στα χρόνια της κρίσης», «Εμένα μου λες» (ποιήματα), «Ο αναγνώστης του Σαββατοκύρ­ιακου», «Αγύριστο κεφάλι», «Μουσείο λαογραφίας», «Αυτά και οι μετακομίσε­ις», «Τραγούδια της φυλακής».

Ο ξεχωριστός δημοσιογρά­φος και συγγραφέας έφυγε αιφνίδια από τη ζωή τα ξημερώματα της Παρασκευής, σε ηλικία 68 ετών.

 ?? ?? Στο πατρικό μεσοπολεμι­κό σπίτι στην Κυπριάδου, ο Δημήτρης Φύσσας απαθανατίσ­τηκε από τον Παναγιώτη Μεράκο.
Στο πατρικό μεσοπολεμι­κό σπίτι στην Κυπριάδου, ο Δημήτρης Φύσσας απαθανατίσ­τηκε από τον Παναγιώτη Μεράκο.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece